İlyas Yıldız

İlyas Yıldız

YAŞAM KAYBETMEYİ ÖĞRENMEKTİR!.

Malum okul sezonu yakın. Ayrıca konu Plaka Tahdit’i olunca Ahmet Ümit'in 'KUKLA' kitabında geçen bir pasajla girmek istedim:


‘YAŞAM KAYBETMEYİ ÖĞRENMEKTİR’ diye başlardı rahmetli Tufan ağabey.

Genellikle ikinci kadehin dibine darı ektikten sonra felsefe yapma hastalığı tutardı, sağ elinin tersiyle dudaklarını kurulayarak, iştahla girişirdi söze:

"Kaybetme maceramız daha ana karnından çıktığımızda başlar. Hiç emek harcamadan hüküm sürdüğümüz, dünyanın en güvenli, en yumuşak korunağını, ana rahmini kaybederiz önce. Bizden intikam almak için bekleyen dünya, sanki ‘’Niye çıktın oradan?’’ dercesine:

Gözlerimizi yakan ışıkları,

Kulaklarımızı tırmalayan gürültüsü,

Sıcağı,

Soğuğu,

Açlığı,

Kiri,

Hastalığıyla saldırır üzerimize.’’ 

Sevgili dostlar, yaşam genel anlamıyla doğa ve toplum olaylarının insan beynindeki yansımasıdır. Nasıl ki insan, düşünme ve yorumlama yeteneğini doğa ve toplum olaylarını izleyebildiği ve üzerinde düşünebildiği kadarı ile yorumlama yeteneğini elde edebiliyorsa şayet bizde yeteneğimizi yaşadıklarımızdan aldık, almaya devam ediyoruz.

Servis camiasında yaşadıklarımız deneyimlerden ibarettir. Bu camiada oldukça öğreneceğimiz daha çok şey olduğuna eminim. Çünkü yaşamak kaybetmeyi öğrenmek, bir daha kaybetmemek için elde olana sıkı sıkıya sarılmayı öğrenmektir.’’ Deyip emeğimizin zayi olmaması için elimden geldiğince sizler ve bizler için çaba gösteriyor, takdiri önce Allah’a sonra size bırakıyorum.

Diler ve isterim ki, benim gibi emek sarf eden siz sevgili meslektaşlarımda yaptıkları bu işin hakkını teslim etmek adına önce kendilerine sonrada mesleklerine saygı duymalarıdır.

Meslek içinde kendileri ile birlikte ekmek mücadelesi veren dost ve arkadaşlarımıza karşı daha bir samimi, duygularla kucaklaşmalıyız ki, kendimize olan saygınlığımızdan sebepte bize saygı gösterilsin.

Değerli dostlarım,  ‘’Yaşam boşluğa çizilmiş bir resimdir.’’ Gördüğümüzü, sahip olduğumuzu sandığımız her şey gelip geçicidir.

İçinde yaşadığımız bedenlerimiz dahi geçici bir süre içinde yaşamamız gereken bir form'dan ibaret olduğunu anladığımızda artık çok geçtir; insan olmak sadece bir deneyimden ibarettir.  

Nitekim servis camiasında durum arzu edilenin dışında olduğu için haliyle bize verilen değerde malumunuzdur. Öyle ise önce kendimize sonra işimize saygı duyacağız ki, iş çevreleri de bize saygı duysunlar..

Nereden baksanız 35 yılı aşkın bu meslek dalı bugüne kadar atadan babadan kalma yöntemlerle sürdürülmüş.  Her ne kadar bağlı olunan ODA ve DERNEKLER mevcutsa da bu ODA ve DERNEKLERİN başında bulunan KADROLARIN yeterli bilgi ve birikime sahip olmamaları nedeni ile bu meslek dalı İŞ KÜLTÜRÜNDEN yoksun olarak sürdürülmektedir. Gelelim sadede:

Değerli dostlarım, Eğitim öğretim yılının başlamasına az bir zaman kaldı. Firmalar tedarikçilere yeni açılacak 2016/2017 eğitim öğretim yılı nedeni ile Taşeron arkadaşlarımıza SÖZLEŞME’ ye ek SENET imzalamalarını istiyor/isteyecekler.  Şahsen hiçbir esnafa imzala-imzalama baskısı yapamam ancak bazı gerçekleri de görmek gerekiyor.

Esnafımıza tavsiyemiz, yaptıkları sözleşmenin içeriğini okuduktan sonra bir örneğini mutlaka almaları, bunun dışında hukuk dışı herhangi bir SENET kesinlikle imzalamamalarını hatırlatmış olalım

Firmaların yaptıkları tek taraflı sözleşmelerin içerisinde;

1-) Ücretsiz gezi,

2-) Hostes sigortası ve hak edişi esnafın hesabına dâhil edilmesi,

3-) Logo, Kravat ve gömlek için % 4 % 50 yakın kesinti yapmaktalar. Malum, LOGO, KRAVAT, GÖMLEK gibi materyaller reklam içeriklidir. Firmaların hem reklamlarını yapıp hem de ücret ödemek gibi bir mecburiyetimiz olmadığı gibi böyle bir lükse de sahip değiliz. Bunu bilmenizi isteriz! Ayrıca senetle, araç takip sistemine kesinlikle rıza göstermeyiniz. İşten ayrıldığınızda bunların ücretlerini ödediğiniz halde başka bir şirkette kullanma şansınız yok, yeni bir şirkette işe başladığınızda bu cihazlarla ilgili sizleri yeniden borçlandırdıkları için önceden ücretini ödediğinin araç takip sistemleri elinizde kalmaktadır/kalacaktır. Bunlar esnaf için ağır bir yüktür. Bunları göz önünde bulundurursak kararın son iki imzada olduğunu unutmamamız gerekir.

-25 MAYIS SONRASININ BELİRSİZLİĞİ VE FİYAT KONUSU-

Firmalarla sözleşme yapacak arkadaşlar varsa öncelikle bir önceki dönem taşıdığı fiyatın üzerinde bir fiyat talep etsinler. Unutmayın size istediğiniz rakamlara yakın ya da istediğiniz rakamı vermek zorunda kalacaklardır. Sebebi ise şu an 25 Mayıs sonrası çalışacak araçların parayı yatırıp devam edeceklerinin garantisi olmadığından böyle bir risk alamazlar.

Firmalar eski mevcut esnafla devam etmek ister sonradan sektöre giren araç sahibi onu dönem içersinde kart bedelini yatıramazsa sıkıntı yaşayacaklarını bilmektedirler, bunu düşünerek karar verin.

Kararın ilan edilmesi erken ya da uzun sürmesi ihtimali yaşanırsa bile yinede alınan bir karar kesindir. Bu karar ilan edildikten 6 aylık süre içinde İBB’ ye başvurular başlayabilir. Başvurular döneminde sektörden terkler biraz daha ivedilikle gerçekleşecektir. 

Bir diğer önemli hatırlatma ise şirketlerin yaptıkları sözleşmenin içeriği ne olursa olsun her iki taraf sözleşmenin feshi durumunda bir diğer tarafa 15 iş günü içinde sözleşmeyi fesih ettiğine ilişkin yazılı olarak bildirim zorunluluğu vardır. 

Unutmayın, YAŞAM KAYBETMEYİ ÖĞRENMEK VE GEÇMİŞTEN DERS ALARAK GELECEĞE YÖN VERMEKTİR. Yeni eğitim ve öğretim yılının servis camiamıza hayırlı olmasını temenni ederim. 

 

İlyas YILDIZ 
ardahanmedya@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.