Yeni Bir Kamyon Şirketinin Doğuşu

Yeni Bir Kamyon Şirketinin Doğuşu

1 Nisan 1928'de Hollandalı bir mühendis olan Hub van Doorne, Hollanda'nın Eindhoven kentinde küçük bir inşaat atölyesi kurdu. Bu mütevazı başlangıçtan sonra DAF; yeniliğe, kaliteye ve taşımacılıkta verimliliğe odaklanan dünyanın lider kamyon üreticilerind

Çok yetenekli birisi olan Hub van Doorne, küçük atölyesini Eindhoven'da bulunan yerel Coolen bira fabrikasının köşesinde açtı. Yaptığı ilk işler lamba ve radyo üreticisi Philips gibi yerel şirketler ve belediye için kaynak ve demir dövme işleriydi. Büyük Buhran yıllarında Hub van Doorne, kardeşi Wim ile birlikte faaliyetlerini genişletme kararı aldı. Atölye, 1932'de bir römork imalathanesine dönüştü ve şirketin adı, kısaltması DAF olan, Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek (Van Doorne'un yarı römork fabrikası) olarak değişti.
Kaynaklanmış şasileri sayesinde sundukları yüksek yük kapasiteleriyle bu küçük fabrikada üretilen römorklar ve yarı römorklar rakipleri arasında ön plana çıkmıştı. Bu römorkların imalatında kullanılan kaynak işlemi o zamanlar için benzersiz bir yenilikti ve ağırlıktan büyük tasarruf sağlıyordu.  Bir diğer yenilik olan ve ilk kez 1936'da görücüye çıkan DAF konteyner römorku, konteynerlerin demiryolu vagonlarına hızlıca yüklenmesine ve vagonlardan hızlıca boşaltılmasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştı. Bu, intermodal taşımacılığın ilk örneklerinden biriydi ve DAF'ı dünyanın ilk konteyner römorku tedarikçilerinden biri haline getirdi.

90-years-of-daf---daf-new-xf-and-daf-a1800..jpg

Yeni Bir Kamyon Şirketinin Doğuşu

1949'da ilk DAF kamyonu üretim hattına girdi ve şirketin adı Van Doorne's Automobiel Fabriek olarak değişti. Bir yıl sonra kamyon üretimine özel fabrika kuruldu. Üç, beş ve altı tonluk kamyon şasisi ile üretime başlayan fabrika, bugün herkesin bildiği bu kamyon şirketinin doğuşunu simgeliyordu.

Motor geliştirme alanında liderlik

Başlangıçta DAF, benzinli ve dizel Hercules ve Perkins motorları kullanıyordu ama 1957'de Eindhoven merkezli şirket DAF markalı ilk motorları tasarladı ve üretmeye başladı. DAF, iki yıl sonra bir turboşarj ekleyerek DD575 dizel motoru yeniledi; bu, o dönem için bir başka çığır açan yenilikti. DAF, 1973'te sektördeki ilk turbo ara soğutma sistemini üretti. Bu teknoloji ilk olarak daha yüksek motor çıkışlarına ve daha düşük yakıt tüketimine olan talebi karşılamak için geliştirildi ancak daha temiz egzoz emisyonlarının elde edilmesinde çok önemli bir rol oynadığı da kanıtlandı. DAF, 1980'lerde Gelişmiş Turbo Ara Soğutma sistemi olan ATi'yi tanıttı. Bu sistem, enjeksiyon teknolojisinde yapılan iyileştirmeler ve yanma odasının optimize edilmiş şekli sayesinde daha fazla güç ve verimlilik kazançları sağladı.

2005 yılında DAF, günümüzde tüm DAF ağır hizmet tipi kamyonlarının yanı sıra Kenworth ve Peterbilt tarafından üretilen kamyonların %40'ından fazlasında kullanılan PACCAR MX motoru üretti. Düşük devirlerde son derece verimli çalışan en yeni nesil MX-13 ve MX-11 motorlarda bulunan akıllı tahrik hatları ve etkin arka dingiller son derece düşük motor devirlerinde yüksek tork üreterek benzersiz bir yakıt verimliliği ve en yüksek sürücü konforu seviyeleri sağlamaktadır. Gelişmiş yazılım algoritmaları, mükemmel aerodinami ve yeni bir kompakt son işlem sistemiyle birlikte DAF tarafından sunulan bu yenilikler şirketin gelmiş geçmiş en büyük yakıt verimliliği kazancı olan %7 gibi etkileyici bir oranı ortaya koymaktadır.

Standartları yeniden belirleyen kabin

1940'ların sonunda ve 1950'lerin başında fabrikada üretilen ilk DAF kamyonları sadece şasiden oluşuyordu ve motorun önünde yedi krom çubuktan oluşan karakteristik ızgara ve ahşaptan üretilmiş geçici bir koltuk bulunuyordu. DAF şasileri, yerel üreticiler tarafından kişiye özel üretilen kabinlerin montajı için kasa yapımcılarına götürülüyordu. 1951 yılında DAF kendi kabinini üretti. Bu kabin, daha iyi aerodinami özellikleri sunan yuvarlak köşelere ve yana yatık ön ızgaraya sahipti. Süspansiyonlu koltuk kullanımıyla sürücü konforu daha iyi hale getirilmişti.

DAF, 1960'larda uluslararası taşımacılık için tasarlanan ilk kabinle birlikte sürücü konforunu başka bir boyuta taşıdı. İki yatak bulunan DAF 2600'de kabinin daha ferah bir his vermesini ve yolun en iyi şekilde görülebilmesini sağlamak üzere kabinin dört bir yanında camlar yer alıyordu. Servo frenler ve hidrolik direksiyon sürücünün zorlu görevini kolaylaştırmıştı. 2600, günümüzde tüm uluslararası taşımacılık kamyonlarının ilki olarak kabul edilmektedir. 1969'da DAF, motor üzeri kabin modeli için yatırma mekanizmasını kullanmaya başlayan ilk üreticilerden biriydi ve bu mekanizma, bakım amaçlı erişimi büyük ölçüde kolaylaştırıyordu.

1988'de Space Cab konseptinin tanıtılmasıyla birlikte DAF, tamamen hem işletme maliyetlerine hem de sürücüye odaklanan lider kamyon üreticisi konumunu pekiştirdi. Dikkatleri üzerine çeken Space Cab konsepti ile DAF, uluslararası taşımacılık alanında kabin boyutu ve konfor açısından bir kez daha standartları değiştiren şirket oldu. 1994'te tanıtılan çok daha geniş Super SpaceCab ile birlikte DAF kabinleri, sürücü konforu ve geniş alan açısından kıyas noktası olmaya devam ediyor.

Bir PACCAR Şirketi Olarak DAF

DAF, 1996'da bir PACCAR şirketi oldu. DAF, o tarihten bu yana kamyon, motor ve en son teknoloji ürünü tesisler için yaptığı önemli geliştirmelerle global teknoloji lideri konumunu korumaya devam etmektedir.

Mükemmel Kamyonlar Piyasaya Sunuldu

2001 ve 2002'de yeni LF, CF ve XF serisini, 2005'te ise ödüllü XF105 modelini tanıtan DAF, 2006'da Euro 4 ve 5 programını piyasaya sundu. Yeni, son derece temiz Euro 6 modellerinden oluşan eksiksiz ürün serisinin üretimine 2013'te başlandı. 2017 yılına gelindiğinde Yeni CF ve Yeni XF, sınıflarında lider taşımacılık verimliliği ve %7 gibi etkileyici yakıt verimliliği kazancı özellikleriyle "2018 Yılının Uluslararası Kamyonu" ödülünü aldılar. Ayrıca 2017 yılında Yeni LF, Birleşik Krallık'ta "Yılın Ticari Filo Kamyonu" ödülünü kazandı.

90-years-logo.png

DAF'ın kaliteye olan adanmışlığı şirkete beş kez Yılın Uluslararası Kamyonu ödülünü kazandırdı. Bu, sektörde ulaşılmış en yüksek başarıydı:

  • 1988 – DAF 95
  • 1998 – DAF 95XF
  • 2002 – DAF LF
  • 2007 – XF105
  • 2018 – CF ve XF

Geleceğin Teknolojileri Geliştiriliyor

2015 yılında DAF, kamyon konvoyu oluşturma uygulamasını tanıttı. EcoTwin araç sistemi konvoy halindeki araçların otomatik olarak en öndeki kamyonu takip etmesini sağlayarak yakıt tüketiminin düşmesine, CO2 emisyonlarının azalmasına ve trafiğin daha akıcı hale gelmesine katkıda bulunmuştur. EcoTwin'in başarısı sayesinde DAF, 2017 yılında İngiltere'de düzenlenen konvoy oluşturma denemelerine özel olarak katılmak üzere seçilmiştir. DAF, alternatif elektrikli ve hibrit aktarma organları ile ilgili kapsamlı bir deneyim kazanmak amacıyla Avrupa'nın lider teknoloji geliştirme projelerine katılmaktadır. 

Dünya Çapında Mükemmellik

DAF, 21. yüzyılda faaliyetlerini dünya çapına yaymaya devam etmektedir. Sınıf lideri kamyonları Hollanda, Belçika, Birleşik Krallık ve Brezilya'da üretilen DAF'ın ürünleri beş kıtada 1100 bağımsız bayi tarafından satılmaktadır.

DAF kamyonları PACCAR Parts ve PACCAR Financial tarafından sağlanan sektör lideri hizmetlerle desteklenmektedir. Filolar için Avrupa'nın en iyi yol yardımı hizmeti olan International Truck Service (ITS) ve DAF'ın gelişmiş filo yönetim sistemi olan DAF Connect ile destek sunulmaktadır.

DAF Başkanı Preston Feight konuyla ilgili şunları söyledi: "DAF, sektörün en düşük işletme maliyetlerini, en iyi taşımacılık verimliliğini ve en yüksek sürücü konforunu sağlayan mükemmel kamyonlardan oluşan eksiksiz bir ürün serisi sunmaktadır." "Kaliteli kamyonları, motorları, parçaları ve servisleri tasarlayan, üreten, satan ve destekleyen 10.000'den fazla adanmış kişiden oluşan mükemmel ekibiyle DAF, dünya çapında başarılı bir şekilde büyümeye devam edecek konumdadır."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.