Yeni Doblo Cargo XL Hannover’de

Yeni Doblo Cargo XL Hannover’de

Tofaş Ticari Araçlar Marka Müdürü Özgür Süslü Hannover Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda sergilenen yeni Fiat Doblo XL'ı tanıttı.

Avrupa’nın en önemli ticari ve endüstriyel araç organizasyonu olan 64’üncü Hannover Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı’nda yeni Fiat Doblo’nun Cargo modelinin “XL” adı verilen yeni versiyonunun dünya lansmanı gerçekleştirildi. Yeni Fiat Doblo Cargo’nun XL versiyonu, uluslararası çapta ticari araç sınıfının “Oscar”ı olarak kabul edilen “2011 Uluslararası Yılın Ticari Aracı” ödülüne de layık görülmüştü. “Made In Turkey”
Fuarın en geniş hafif ticari araç model yelpazesine sahip markası olarak dikkat çeken ve “Made In Turkey” etiketiyle yollara çıkarak rüştünü ispat eden Fiat’ın Yeni Doblo Cargo XL modeli, uzun aks mesafesi ve yüksek tavan kombinasyonuyla 5 metreküplük (5 bin litrelik) yükleme hacmi ve 1000 kg’lık taşıma kapasitesinin yanı sıra yük bölmesi yüksekliği 1550 milimetre, uzunluğu ise 2170 milimetre ile kendini gösteriyor. Uluslararası Hannover Ticari araçlar fuarında en yeni ürünleri Doblo’nun XL versiyonunu sunan Tofaş Ticari Araçlar Marka Müdürü Özgür Süslü aracın en büyük özelliği olarak uzun şaseyle yapılmış yüksek tavanı olduğunu belirtiyor. Süslü, bunun nedenine yönelik ise, “Çünkü kısa şasede daha önceden yüksek tavan uygulamamız vardı ama ilk defa uzun şasede de yüksek tavan uyguladık. Uzun şasede normalde 4 metreküp olan hacmi böylece 5 metreküpe çıkardık hatta yolcu koltuğunun katlanmasıyla bu 4,5 metre küpe kadar da çıkıyor” şeklinde açıklama yaptı.


Yeni Fiat Doblo Cargo XL, 1.6 litre 90 HP ve 105 HP’lik Multijet motorların yanı sıra 2.0 litre 135 HP’lik Multijet motor seçenekleriyle donatılmış olarak üretilecek. Euro 5 normlarına uygun 3 turbo dizel motor seçeneğinin yanı sıra Yeni Fiat Doblo Cargo XL’in kaputu altında 1.4 litre 120 HP’lik T-Jet motora da yer veriliyor. Yeni Fiat Doblo Cargo XL ailenin diğer üyeleri gibi bu sınıfta bir ilk olarak “bi-link” bağımsız arka süspansiyon sistemi ile donatılmasıyla da dikkat çekiyor. Bugüne kadar sadece üst sınıf otomobillerde görülen bu sistem sayesinde araç her türlü yol yüzeyi ve yük koşulunda mükemmel seviyede yol tutuşu ve sınıfının standartlarının ötesinde konforu bir arada sunuyor. Avrupa için üretimine bu yıl başlanan Doblo’nun Türkiye’ye ise önümüzde ki yıl geleceğini belirten süslü; Doblo’nun hafifliği ve sağlamlığının üzerine yakıt ekonomisi sağlamasının da aracı ciddi bir alternatif haline getirdiğini belirtti. “Yüksek satışların olduğu dönem geride kaldı”
Araç satışlarının geçen sene rakamlarının altına seyrettiğini ifade eden süslü; geçen sene ÖTV artışından sonra pazarın bir miktar gerilediğini belirterek, “Yılın ilk yarısında özellikle ticari araçlarda yüzde 28-30’lara varan bir gerileme oldu. Geçen seneki yüksek satışların olduğu dönem geride kaldı” şeklinde konuştu. 2013 yılına dair henüz bir plan yapmadıklarını söyleyen Süslü, önümüzdeki yıla dair beklentilerin 2012’den farklı olmayacağı yönünde olduğunu ifade etti.


“CNG’li araçları showroom’larda sergilemiyoruz çünkü…”
Alternatif yakıtlarla ilgili bir araç projesinin olup olmadığını sorduğumuz Süslü, Doblo’nun doğalgazlı versiyonunun olduğunu dile getirerek, Türkiye’de CNG’li araçlarla ilgili firmalardan gelen talepleri değerlendirdiklerini belirtti. Süslü ayrıca, İgdaş, Bolu Belediyesi ve çeşitli kamu kuruluşlarına CNG’li araç sattıklarını da sözlerine ekledi. CNG dolum istasyonlarının henüz olmadığından dolayı bu tip araçları showroomlarda sergilemediklerini belirten Süslü, kendi bünyesinde dolum istasyonu bulunan kurumlara araçları sattıklarını belirterek, uygun alt yapının oluşturulması ile kitlesel satışında yapılacağını ifade etti. Ecodriver ile düşük yakıt kullanımı
Yakıt tüketimini düşürme odaklı bir programın da mevcut olduğunu belirten Süslü, Ecodriver’in özellikle ticari araç kullanımına ve filo kullanımına özel geliştirilmiş bir versiyon olduğunu ifade ederek, Ecodriver kullanan firmaların filolarındaki bütün araçların yakıt tüketimini kontrol edebileceğini ve bu yönde iyileştirmeler yapılabileceğini belirtti. Ecodriver sisteminde, sürüş verileri bir memory disk’e kaydediliyor. Daha sonra bu verileri değerlendirip yakıt tüketimi konusunda iyileştirme yapılması gereken noktalar tespit edilebiliyor. Fuarda yeni Doblo XL’ın haricinde, Doblo’nun kamyonet versiyonu olan ve Türkiye’de proktiko, Avrupa’da ise Doblo Work up ismi ile satışa sunulan araç da yer aldı. Avrupa’da alüminyum, Türkiye’de ise sac kasa ile satışa sunulan Doblo’nun kamyonet versiyonu, Türkiye Tofaş fabrikasında üretiliyor. www.tasimacilar.com 04.10.2012 Saat:15:55