Yeni Yıl ve Nar

Yeni Yıl ve Nar

Yeni yıla girerken, NAR”ınızı öyle bir kırın ki; sevgi, sağlık, mutluluk ve bereket tüm evrene yayılsın.

Eski bir bilmece der ki:

“İzmir’den bir gemi gelir.
Gemiciler bilmez onu.
Gemi içi sandık dolu.
Sandıkçılar bilmez onu.
Sandık içi kutu dolu.
Kutucular bilmez onu.
Kutu içi kağıt dolu.
Kağıtçılar bilmez onu.
Kağıt içi mercan dolu.
Mercancılar bilmez onu.
Mercan içi inci dolu.
İnciciler bilmez onu.

Bilin bakalım, bu nedir?”

Güzelliği, zerafeti, birlik ve beraberliği simgeleyen; şaire “Nartanem, nurtanem, birtanem” dedirten; dağıldığında –Nazım’ın dediği gibi- “bir ağaç gibi tek ve hür” açılmadan “bir orman gibi kardeşçesine” olan; bir zamanlar Endülüs’te üç büyük dinin kardeşçe ve bir arada yaşamasının simgesi olan, “birin içindeki çokluğu” anlatan bu nesnenin adı NAR. Ayrıca, nar, hemen hemen tüm kültürlerde bereketin simgesi... M.Ö. 1405 yılında kurulan Side kentinin adı da “bereketin simgesi nar” anlamına geliyor. Narın, Side için anlamı büyük. Roma dönemine kadar, kentte basılan paraların, mermer kabartmaların üzerinde hep nar var. İran’da kutsal sayılan nar, Zerdüşt rahipleri için ölüm ve doğumu simgelerdi. Nar ağacının dallarından yapılan kutsal süpürge yeni doğan bebenin yanına getirilir ve bir dal bırakılırdı. Üstüne de nar serperlerdi. Ölürken de ölünün ağzına bir damla nar suyu akıtırlardı. Nar, İranlı su ve bereket tanrıçasının simgesidir.

Törelere göre nar şöyle diyor: “Saatler gece yarısına erişince ve yeni yıl kapınıza ulaşınca beni hemen kapınızın eşiğinde kırın. Öyle bir kırın ki içimdeki inciler ve mercanlar etrafa saçılsın; mutluluk, bereket, sevgi, huzur ve sağlık dağıtsın.” NAR’ı dinleyin ve tüm sevdikleriniz adına bu anlamlı töreyi inanarak uygulayın. Yeni yıla girerken, NAR”ınızı öyle bir kırın ki; sevgi, sağlık, mutluluk ve bereket tüm evrene yayılsın.

Her şey bir yana töreleri yaşatalım. Töreler geleceğe köprülerdir. Newton’un dediği gibi; ” çok fazla duvar; çok az köprü yapıyoruz. ” Olanları da yıkmayalım.

Yabancı bir dost; Belçika’da Türk dostu olarak tanınan Daniel Dumoulin Türkiye’deki dostlarına yeni yıl kutlamasında gönderdiği kartta yazdığı cümleyi sizinle paylaşmak istedim. ”Türkiye, Atatürk’ü Allah’a borçlusun, diğer her şeyi Atatürk’e…”

Muhtelif kaynaklardan alıntı yapıp derlediğim gelenekleşen Yeni Yıl yazımda belirtildiği gibi 2014’ün bereket, sevgi, huzur ve sağlık getirmesi dileğimle; Yeni yılınız kutlu, Yeni yılınızın her günü sevdikleriniz ile birlikte mutlu olsun.


Sevgiyle ve sağlıcakla kalınız.
Ertuğrul Tarhan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum