TİM İhracat Rakamlarını Hopa’da Açıkladı

TİM İhracat Rakamlarını Hopa’da Açıkladı

Eylül ayı ihracat rakamları, Artvin’in Hopa ilçesinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Eylül ayı ihracat rakamları, Sarp Otel'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Toplantıya Artvin Valisi Kemal Cirit, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Arhavi TSO Başkanı Atıf Kesim, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve çok sayıda yetkili katıldı.

‘Sarp Sınır Kapısı’nda 2013’te TIR giriş çıkışlarında artış yaşandı’

Toplantıda bir konuşma yapan Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin’in Türkiye’nin çok önemli bir sınır kenti olduğunu belirtti. Vali Cirit şöyle konuştu: ”Sarp Sınır Kapısı ve Hopa Limanı ile hem kara hem de deniz hudut kapısına sahip bir serhat kentiyiz. Dolayısıyla çok önemli bir sınır kapısına sahibiz. Sarp Sınır Kapısı’nda 2012 yılı 30 Eylül itibarıyla 4,1 milyon yolcu giriş-çıkışı yapılmışken, 2013’de şu ana kadar 5 milyona ulaşmıştır. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 21’lik bir artış demektir. Yine aynı dönemde TIR-kamyon giriş çıkışı 324 binden 370 bine çıkmıştır. Buradaki artış ise yüzde 15’lerdedir’ şeklinde bilgi verdi.

'En çok ihracat yapılan ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Rusya'

Cirit, Sarp Sınır Kapısı yolcu giriş ve çıkışları itibarıyla Türkiye’de kara hudut kapıları içerisinde 1. sırada, hava sınır kapılarını dahil ettiğimizde ise Atatürk ve Antalya havalimanlarından sonra 3. Sırada olduğunu kaydetti. Cirit sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Sarp Sınır Kapısı’nda bazı sorunlar yaşıyoruz. Hızlı hareket edip bir an önce kapıda yaşanan sorunları çözmek arzusundayız. İşadamlarımız için öncelikli geçiş kartı uygulamasını başlattık. Bu yeni uygulamayla işadamlarınız sınırda beklemeden ülkeden çıkış yapabilecekler. 2012 yılında ihracatın ithalattan yüksek olduğuna dikkat çeken Cirit, en çok ihracat yapılan ülkeleri ise Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya olarak açıkladı.

‘Normalleşme sürecinden geçiyoruz’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı açıklamada küresel ekonomik toparlanmanın kademeli ve beklentilerin altında bir hızla devam ettiğini belirterek, ‘dünya ekonomisi ve ticaretinde yavaş büyüme ana senaryo olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki iktisadi faaliyetler ve büyüme yukarı yönlü iken gelişmekte olan ülkelerde bu trend yaşanan sermaye çıkışlarının da etkisiyle aşağı yönlü seyrediyor’ dedi. Cirit, gelişmekte olan ülkelerin her halükarda gelişmiş ülkelerden hızlı büyümeye devam edeceklerini, ancak bir normalleşme sürecinden geçildiğine dikkat çekti.

‘Dünya ekonomisinde yüzde 5 büyüme bekleniyor’

Özellikle, uluslararası taşımacılık endeksi verilerinin eylül ayında son iki yılın zirvesine ulaştığının görüldüğünü ifade eden Büyükekşi, "Dünya ticaretinde belirgin toparlanma sinyali var. Bunu da gelişmiş ülkelerdeki imalat verilerindeki toparlanmaya bağlıyoruz. Bu yılın tamamı için dünya ekonomilerinde yüzde 2,2, gelişmiş ülkelerde yüzde 1,2 ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 5 büyüme bekleniyor’ şeklinde konuştu.

‘TİM olarak, ABD-Türkiye Etki Analizi çalışmasını tamamladık’

Büyükekşi,’Temmuz ayı itibariyle başlayan, ABD-AB Transatlantik Yatırım ve Ticaret Anlaşmaları müzakereleri hızlı şekilde devam ediyor. Yüksek düzeyli çalışma komitesinin çalışmaları Bakanımızın ABD ziyareti ile başladı. TİM olarak biz de Temmuz ayında başlattığımız ABD-Türkiye Etki Analizi çalışmasını tamamladık’ dedi.

'İhracatımızın geleceğini de FED'in kararlarına bağlamış değiliz'

Büyükekşi, ABD Merkez Bankası FED'in, parasal genişlemeden çıkışa ilişkin Haziran'da bir takvim açıkladığını anımsatarak, "Ancak FED parasal genişlemeden çıkış stratejisini Eylül ayında da netleştirmedi ve öteledi. 29-30 Ekim toplantısına kadar piyasalarda yeni bir bekleme ve belirsizlik dönemi oluştu. Yeni küresel koşullarda daha yüksek faiz oranlarının oluşması, doların diğer kurlar karşısında değer kazanması, emtia fiyatlarının düşmesi, borçlanma olanaklarının zorlaşması ve daha pahalı hale gelmesi, sermaye akışlarının dolar cinsi varlıklara yönelmesi beklentileri yükseliyor" dedi.

‘Türkiye'nin mal ihracatı büyümeye devam ediyor'

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerin mercek altına alındığında, ekonominin 15 çeyrektir büyümeye devam ettiğini gördüklerine işaret eden Büyükekşi, "Yılın ikinci çeyreğinde yakaladığımız yüzde 4,4 büyüme oranı ile yükselen ekonomiler arasında Çin ve Endonezya'nın ardından dünya üçüncülüğüne ulaştık. Yılın ilk yarısında büyümeyi özel tüketim harcamaları ve kamu yatırımları destekledi. İhracat büyümeye net katkı yapmadı’ dedi. Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin mal ihracatının yüzde 3,6 arttığını anımsatarak, "İkinci çeyrekte mal ihracatının artış hızı yüzde 4'e çıktı. Yılın 3. çeyreğinde ise mal ihracatındaki artış hızımız yüzde 9.5 oldu. Bütün zorlu koşullara rağmen ihracatçılar olarak mal ihracatı artış tempomuzu artırıyoruz" dedi.

'Eylül Ayı ihracat rakamları'

Büyükekşi, "Eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 artışla 12 milyar 555 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında toplam ihracatımız ise yüzde 0,6 artarak 111 milyar 980 milyon dolara yükseldi. Birlik kaydından muaf ihracat kalemleri hariç, net mal ihracatına baktığımızda ilk 9 aydaki kümüle artış performansımız yüzde 5,6 oldu. Son 12 aylık genel ihracatımız yüzde 3,3 artarak 151 milyar 530 milyon dolar oldu." dedi.

‘İhracatını en fazla artıran sektör gemi ve yat sektörü’

Eylül ayında ihracatını en fazla arttıran sektörün yüzde 695 artışla gemi ve yat sektörü olduğunu belirten Büyükekşi, "Bu sektörü yüzde 82 ihracat artışıyla zeytin ve zeytinyağı sektörü, yüzde 31 artışla otomotiv sektörü takip etti. Eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 966 milyon dolarla otomotiv sektörümüz gerçekleştirdi. Bu sektörü hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti." diye konuştu.

‘En fazla ihracat yapan il yüzde 42 artışla Sakarya’

Büyükekşi, iller bazında bakıldığında en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 42 artışla Sakarya olduğunu dile getirerek, "Sakarya'yı yüzde 33 artışla Ankara, yüzde 20 artışla Bursa takip etti. Denizli'nin ihracatı yüzde 13, Adana'nın yüzde 11, İstanbul ve İzmir'in yüzde 10, Gaziantep'in yüzde 8, Manisa'nın yüzde 3, Kocaeli'nin yüzde 1 arttı." dedi.

'Artvin yüzde 23’le ihracatta düşüşte'

Artvin'in ihracatının ise eylül ayında yüzde 23 düşerek 8 milyon dolar olduğunu açıklayan Büyükekşi, "İlk 9 ayda ise Artvin'in ihracatı, yüzde 29 düşerek 47 milyon dolar oldu. Önümüzdeki dönemde Artvin'den ihracatta artış performansı bekliyoruz, bu neticeleri dönemsel kabul ediyoruz." diye konuştu.

‘AB'ne ihracatımız Eylül ayında yüzde 12 arttı’

Büyükekşi, eylül ayında, AB pazarındaki güçlü ihracat artışının sürdüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi: "AB'ye ihracatımız Eylül ayında yüzde 12 arttı. Eylül ayında BDT ülkelerine yüzde 12, Ortadoğu'ya yüzde 7, Afrika'ya yüzde 4, Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 3 ihracat artışı yakaladık. Eylülde ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu: Eylül ayında Gine'ye ihracatımız yüzde 438, Malezya'ya yüzde 200, Suriye'ye yüzde 140, Litvanya'ya yüzde 131, Güney Kore'ye yüzde 125, Japonya'ya yüzde 90, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 80, Çin'e yüzde 44 artış gösterdi.”

Hayati Akbaş 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.