Yıldız Kızlar İstanbul’da...

Yıldız Kızlar İstanbul’da...

Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) 2004 yılında başlattığı “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında desteklenen öğrencilerden bir grup, geleneksel bir etkinlik olan yaz buluşması için bir hafta boyunca İstanbul’da ağırlandı.

Her yıl farklı illerden davet edilen öğrenciler, bu yıl; Bolu, Eskişehir, Gaziantep, Adana ve Bursa’dan geldi. Program dahilinde Yıldız Kızlar Prof. Dr. Türkan Saylan’ın mezarını ziyaret ettiler, Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı gezerek Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger ile tanışma imkânı buldular.

Yıldız Kızlar, İstanbul’da bulundukları sürede  çeşitli müzeleri gezdiler. Ayrıca tekne turu ile  İstanbul’u denizden seyrettiler ve tarihi mekânları görme fırsatı buldular.

Eğitimde kız çocuklarına fırsat eşitliği 

Türkiye’deki en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk “Her Kızımız Bir Yıldız” projesini 2004 yılında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle hayata geçirdi. Projenin amacı; olanakları kısıtlı, ancak çalışkan ve kısa sürede meslek sahibi olmayı amaçlayan ilköğretim okulu mezunu kız çocuklarını mesleki eğitime teşvik etmek.

Kız çocuklarının eğitime katılımını artırma ve eğitimde cinsiyet eşitliğine katkı sunma çalışmaları kapsamında, meslek lisesi öğrencilerine burs veren Mercedes-Benz Türk,  burslu kız çocuklarına staj imkânı sağlıyor ve mezuniyet sonrasında başarılı olanları şirket ihtiyaçları doğrultusunda istihdam ediyor.

12 yılda 3.950 kız öğrenciye destek verildi

İlk dönemde motor, elektrik/elektronik, torna/tesviye, makina ressamlığı ve bilgisayar branşlarında mesleki eğitime öncelik verilen “Her Kızımız Bir Yıldız” projesinde aradan geçen 12 yılda farklı bölümlerde de burs imkânı sağlandı. Mercedes-Benz Türk’ün yanı sıra yan sanayi firmaları, bayiler ve Mercedes-Benz Türk çalışanlarının da destek verdiği projede şu anda, liseli öğrencilere sağlanan bursların  %68‘i teknik lise bursu, %13‘ü sanat, kalan kısmı ise sağlık ve diğer bölümlere verilen burslardan oluşuyor.

17 ilde okuyan 200 kız öğrenciye destek vererek “Her Kızımız Bir Yıldız” projesini başlatan Mercedes-Benz Türk, sosyal sorumluluk projesi kapsamında bugüne kadar 56 ilde, 472’si üniversite olmak üzere, toplam 3.950 kız öğrenciye eğitim bursu verdi. Destek alan 1.933 bursiyer meslek lisesinden mezun oldu, 765 bursiyer üniversite sınavını kazandı, 147 öğrenci ise üniversiteden mezun oldu. Proje kapsamında halen 200’ü üniversite olmak üzere toplam 1.200 öğrenci burs almaya devam ediyor.

Mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim de destekleniyor

Maddi desteğin yanı sıra kız çocuklarının yılfdızlaşmasında ilginin, ekip ruhunun, cesaretin ve özgüvenin de çok büyük rolü olduğuna inanan Mercedes-Benz Türk, burs verdiği kız öğrencilerle yaşadıkları illerde bir araya gelerek, onları eğitimleri ve meslek sahibi olmaları yönünde yüreklendiriyor. Bu ziyaretlerde, İstanbul’dan gelen bir uzman ile uygulanan yaratıcı drama çalışmalarıyla Yıldız Kızlar’ın kişisel gelişimlerine katkıda bulunuluyor.

Bugüne kadar Van, Adana, Edirne, Amasya, Ankara, Mersin, Denizli, Trabzon, Van, Konya, Alanya, Antalya, İzmir, Kocaeli, Samsun, Hatay, Tekirdağ ve Bursa‘yı ziyaret eden Mercedes-Benz Türk, her ay farklı bir şehre giderek 56 ilde bulunan tüm Yıldız Kızlarla buluşmayı hedefliyor. 

Özgeçmiş bankası ile iletişim sürdürülüyor

Bugüne kadar “Her Kızımız Bir Yıldız”  projesinin desteği ile eğitimini tamamlayan 22 Yıldız Kız’a Mercedes-Benz Türk bünyesinde iş imkânı sağlandı. Yıldız Kızlar’ın 13‘ü Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, 9’u ise Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda görev yapıyor.

Yıldız Kızlar’a Mercedes-Benz Türk ve bayilerinde staj ve iş imkânı sağlayabilmek amacıyla Proje kapsamında 2016 yılında önemli bir adım daha atılarak özel bir özgeçmiş bankası kuruldu. Önemli bir veri bankası haline gelen bu platform aracılığıyla Mercedes-Benz Türk ve bayileri, uygun iş pozisyonlarında istihdam edilmek üzere bankada özgeçmişleri bulunan bursiyerlere ulaşıyor. Özgeçmiş bankası sayesinde bursiyerlerle mezuniyetlerinden sonra da iletişimde kalınarak süreklilik sağlanmış oluyor.

Her Kızımız Bir Yıldız projesi 2006 yılında Platin Dergisi’nin „En İyi Sosyal Sorumluluk Kategorisinde” Zirvedekiler Ödülü’nü, 2007 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) „Eğitim Kategorisinde” En İyi Sosyal Sorumluluk Altın Pusula Ödülü’nü, 2010 yılında ise Otomotiv Distrübütörleri Derneği (ODD) „ODD Satış İletişim Kategorisinde” 2010 Gladyatörleri Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü kazandı.

 

25.08.16-her-kizimiz-bir-yildiz-yaz-bulusmasi-mbt-direktorler-kurulu-baskani-britta-seeger-cydd-genel-baskani-prof.-dr.-aysel-celikel.jpg

her-kizimiz-bir-yildiz.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.