YİSAD Trabzon’daydı

YİSAD Trabzon’daydı

Kısa adı YİSAD olan Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayiciler Derneği üyeleri bu yılki Anadolu toplantılarından birini Trabzon’da yaptı.

TTSO’da düzenlenen toplantıda bölgedeki sektör üyeleri ile bir araya gelen YİSAD Başkanı H. Tuncay ve dernek üyeleri Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyarette bulunarak bölge ekonomisi hakkında görüş alış verişinde bulundular.

‘Trabzon, Kafkaslara açılacak kapı’

Program YİSAD heyetine Trabzon’un ekonomisi ve potansiyellerini içerin film gösterimi ile başladı. YİSAD Başkanı H.Tuncay Sergen’e Trabzon Lojistik Merkezi ve Demiryolu hakkında geniş bilgi verildi.

Trabzon’u önemli bir uluslararası ticaret merkezi olarak gördüklerini kaydeden Sergen, Trabzon’unun, bölgenin tarihsel birikim, kültür etkileşim ve nüfus olarak bir liman kenti olması sebebiyle ticarette baş aktörlüğü yapacak bir coğrafya olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Trabzon’un Kafkaslardan içeriye girmek için bir kapı niteliği taşıdığını ifade etti.

İran’a Trabzon Üzerinden Kolay Ulaşım

Üyelerinin bir kısmının İran’a mal gönderdiklerini anımsatan YİSAD Başkanı Sergen,’ ulaşımda sıkıntılar yaşıyoruz ancak Trabzon’un İran’a ulaşımda geçmişteki aktif rolünün yeniden canlandırılması bizim açımızdan hayati değer taşımaktadır’ dedi. Sergen konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘İran bize sınır. Buradan İran ile çalışabiliriz. İran’da büyük para var. Ticaret imkânları olan bir yer. Bunun geliştirilmesi gerekmektedir’ dedi.


YİSAD yerinde inceliyor

YİSAD bünyesinde üreticiler, tüccarlar, iç ve dış ticaret yapan üyeler bulunduğunu anımsatan Başkan H.Tuncay Sergen değişen dünya ile beraber Türkiye ile üretim ve ticaretin şartlarının değiştiğini belirtti. Bu duruma uygun stratejiler üretmeleri gerektiğine dikkat çekerek, “10 yıldır yılda 2 kez Anadolu’da çelik toplantıları gerçekleştiriyoruz. Piyasaların durumunu yerince inceliyoruz “dedi.

Yerel tüccar ve sanayiciler ile bir araya geldiklerini kaydeden YİSAD Başkanı H.Tuncay Sergen, Doğu Karadeniz’de sektörde bulunan işadamları ile Trabzon’da bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi.

Trabzon’da 4 organize sanayi bölgesi

Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayiciler Derneği heyetine Trabzon’un uluslararası bir ticaret kenti olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ticaretin ön planda olduğu kette buna paralel olarak sanayinin de geliştiğini aktardı. 2 tamamlanmış, birinde parsel dağıtımına hazırlanılan, bir diğerinin de kamulaştırmasının sürmekte olduğu toplamda 4 organize sanayi bölgesine sahip olunduğunu söyledi.

Fındıkta yüzde 40 ihracat

Türkiye’de yetişen fındığın yüzde 8’ini yetiştiren Trabzon’un toplam fındık ihracatının ise yüzde 40’ını gerçekleştirmeyi başardığını vurgulayarak, “ Öte yandan da üyelerimiz Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35’ini ihraç etmektedir. Trabzon’da yaş sebze ve meyve yok ama Rusya’yı pazar olarak gören üyelerimiz bu konuda yetiştiricilikten ihracata kadar bütün alanlarda başarılı bir yapılanma sağlamıştır. ”dedi.

Trabzon’a Lojistik Üs

2 yıldan beri Trabzon’da lojistik merkezin takip edildiğini vurgulayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’de üç bölgede gerçek anlamda lojistik merkezin kurulmasının gerekliliğine değindi. Türkiye’de Demiryollarının liman bağlantılarına kurulması planlanan lojistik merkezlerden Mersin, Tekirdağ ve Trabzon lojistik merkezlerinin ayrı düşünülmesi gerektiğini ifade ederek; “Biz Lojistik merkez konusunda fizibilite çalışmasını tamamladık. Uygulama aşamasına geldi. Burada bütün Türkiye’deki işletmelerin yararlanabileceği gerçek anlamda bir lojistik merkez hayata geçirilecektir.” şeklinde konuştu.

İran ambargoyu barter ile delecek

Geçmişte İran ile Trabzon arasındaki lojistik işbirliğinin yeniden gündeme geldiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, “Eskiden Trabzon üzerinden İran’a traktör giderdi. Şimdi İran ürettiği traktörü Trabzon limanı üzerinden dünyaya ihraç ediyor” dedi.

İran’dan ülke olarak aldığımız doğal gaz ve petrol karşılığının altın olarak ödendiğini ancak artan ambargo karşısında bu ülke ile ticarette barter ticaretinin önem kazanacağına vurgu yaptı.

Hayati AKBAŞ /Trabzon 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.