Yol Kenarı Denetim İstasyonları Akıllı Ulaşım Sistemi ile Yeniden Düzenleniyor

Yol Kenarı Denetim İstasyonları Akıllı Ulaşım Sistemi ile Yeniden Düzenleniyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, karayollarında ticari vasıtalar tarafından yapılan taşımacılıkta, ağırlık ve boyut kontrolünü içeren yeni bir projeye imza attı.

AB destekli, Ticari Araçların Ağırlık ve Boyut Kontrolleri için Teknik Destek Projesi'nde, AB düzenlemeleri uyarınca kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet gibi ağır nakliye araçlarının, Türkiye'nin bütün bölgelerine kurulan modern istasyonlar tarafından yapılacak kontrollerle, kurallara uygun ağırlık ve boyutta taşımacılık yapmaları sağlanması amaçlanıyor.

Proje aşama aşama ilerleyecek

Proje kapsamında 1. aşamada devralınan istasyonlar modernize edilecek, istasyon sayıları arttırılacak, 7/24 hizmet veren bir yapıya kavuşturulacak daha genel bir ifade ile ticari nakliye araçlarını ağırlık ve boyut kontrollerini yapan istasyonların sayısı ve denetim kapasitesi artırılacak.

2. aşamada ise, İstasyonların teknolojik alt yapıları güçlendirilerek modernize edilecek, tüm istasyonlara otomatik olarak boyut ölçümü ve ön ihbar yapabilecek akıllı merkezi ulaşım sistemi kurulacak.

24 saat teknolojik denetim

Proje sayesinde çok daha fazla sayıda araç yol kenar denetim istasyonlarında 24 saat boyunca teknolojik bir alt yapı ile zaman kaybedilmeden, modern bir şekilde denetlenecek, istasyonlarda sağlanan yeniliklerle araçlar durdurulmadan son teknoloji cihazlarla denetimi sağlanacak.

Yıl sona kadar hedef 100 istasyonun aktif hale gelmesi

AB fonlarından yararlanılarak, şimdiye kadar 21 istasyon modernize edildi. Yakın zamanda 23 yeni denetim istasyonu daha kurulacak ve 2013 yılı sonu itibariyle, yaklaşık 100 istasyonun daha faaliyete geçmesi planlanıyor.

Yeni istasyonlar daha akıllı olacak

Eski istasyonların modernize edilmesi ve yeni istasyonların kurulması noktasında çalışmalar yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni kurulacak istasyonların daha akıllı olacağını belirtiyorlar. Yeni yapılacak olan istasyonlar ile yeniden modernize edilen tüm istasyonların ileri teknolojik cihazlarla donatılacak.

Sistem sensörler yardımıyla çalışacak, denetim artacak

Bu yeni sistemle yola yerleştirilen sensörler aracılığıyla aracın plakası tespit edilecek, aracın ağırlık ve boyut ölçümleri de yine bu sensörler yardımıyla araç yoluna devam ederken belirlenip, kayıt altına alınacak. Sistem sayesinde araçların yüklenmesi, sürücü hatalarının en aza indirgenmesine olanak tanıyan araç sistemlerinin geliştirilmesi, uluslar arası taşımalar için güzergah kontrolü, taşınan eşyanın kontrolü ve izlenmesi, güzergah takibi, trafiğin yönlendirilmesi, eşyanın veya yolcunun hangi güzergahtan nereye taşındığına dair genel bilgilerin edinilmesi ve kontrolü, ne kadar sürede taşındığı ve taşınan eşyanın ağırlığı ile düzenlenen irsaliyenin uyumlu olup olmadığı gibi hususlar denetim altında alınarak, daha modern bir akıllı ulaşım sistemi kurulması hedefleniyor. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.