Yüzde 316 ile yüzde bin arasında zam geldi.

Yüzde 316 ile yüzde bin arasında zam geldi.

Şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firmalarının aldığı yetki belgelerine yüzde 316 ile yüzde bin arasında zam geldi.

Söz konusu zammın normal şartlarda yeniden değerlendirme oranında zamlanması gerekirken, otobüs firmaları maaş bile ödeyemediklerine dikkat çekti.Şehirlerarası otobüs taşımacılığı yapan firmaların aldığı yetki belgesine yapılan olağanüstü zam tepki çekti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, otobüslerle tarifeli olarak şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapan firmaların aldığı yetki belgelerine yüzde 316 ile yüzde bin arasında zam yapıldı.

Şehirlerarası otobüs firmalarının her yıl yeniden değerleme oranında, yani yüzde 22.58 zam yapılması gereken yetki belgelerine yüzde 316 ila yüzde 1.000 oranlarında olağanüstü zam yapıldı. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin 10 Ocak tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifeli olarak yolcu taşımacılığı yapan kişi veya şirketlere verilen B1 isimli yetki belgesinin fiyatı 60 bin liradan yüzde 316, yani 4.16 kat arttırılarak 250 bin liraya çıkarıldı.

Yönetmelikte belge fiyatlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar arttırılacağı hükmü yer alıyor. O hüküm uygulansaydı 60 bin liralık belgenin fiyatı 73 bin 550 liraya çıkacaktı. Aynı şekilde otobüsle yurtiçi veya uluslararası ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen B2 yetkisi belgesinin fiyatı da yüzde 620 oranında yapılan zamla 25 bin liradan 180 bin liraya çıkarıldı. Yönetmelikteki mevcut zam oranı uygulanmış olsa bu fiyat 30 bin lira civarında kalacaktı. Yönetmelikle otobüsle ticari ve tarifeli yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D1 yetki belgesinin fiyatı yüzde 566 zamla 30 bin liradan 200 bin liraya, otobüsle ticari ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilen D2 yetki belgesinin ücreti de yüzde 1000 zamla 15 bin liradan 165 bin liraya çıkarıldı. 

yonetmelik(1).jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.