Zetros, 600 metre derinlikteki tuzu gün yüzüne çıkarıyor

Zetros, 600 metre derinlikteki tuzu gün yüzüne çıkarıyor

Avrupa'nın en büyük tuz üreticisi, Bernburg tuz madeninde 600 metre derinlikte Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzımanla donatılmış Mercedes Zetros 1833 4x4 su tankerini kullanıyor.

Bernburg tuz madeninde toplam 146 üretim ve özel maden aracı kullanılıyor. Ancak Zetros 1833 4x4, beklentilerin üstünde bir performans sunuyor. Bu su tankerinin, 2.9 x 2.5 metre boyutlarındaki maden kuyusuna sığmadığı için iki kısma ayrılıp bir kancayla 380 metre aşağıya indirilmesi gerekiyordu. Araç, iki ayrı parça olarak sıcak, tozlu ve karanlık tünellerden oluşan labirente indirilerek ESCO (Avrupa tuz şirketi) atölyesinde kaynakla birleştirildi ve kesilen yerleri çıtayla güçlendirildi. Daha sonra da, arkasında su musluğu bulunan 6,000 litrelik paslanmaz çelik su tankı yerine takıldı ve Zetros bir ay içinde çalışmaya başladı. Allison 3000SP tam otomatik şanzımanla donatılmış olan araç, 1980'lerde üretilen ve 30 yıldan daha uzun bir süre kullanılan IFA W50 4x4'ün yerini aldı.


Grzeschuchna: ‘Allison şanzımanlı Mercedes Zetros, bizim için en iyi seçimdi’

ESCO (Avrupa tuz şirketi) Yeraltı Makine ve Elektrik Mühendisliği Müdürü Volker Grzeschuchna Zetros ile ilgili açıklamasında; “Maliyetleri azaltmak için kullanıma hazır bir araç aradık. Zorlu zeminlerin üstesinden gelebilmek için aracın sağlam bir şasisi bulunması, tüm tekerleklerden çekişli olması ve otomatik şanzıman ile donatılması gerekiyordu. Araç, altı tonluk tank ve üstyapı için de fazladan bir ton olmak üzere toplamda en az yedi tonluk taşıma kapasitesine sahip olmalıydı. Bu nedenle Allison şanzımanlı Mercedes Zetros, bizim için en iyi seçimdi” diyerek memnuniyetini belirtti.

Zetros, madencilik alanında sürücü görüş mesafesini de arttırıyor

Belirtilen tüm bu özelliklerinin yanı sıra Zetros, Bernburg tuz madeninde yüzde 25 ile 30 oranındaki düşük nem seviyesi nedeniyle aracın başlıca görevlerinden biri yollara su püskürtmek oluyor. Bu paslanmayı azaltıyor, ancak aynı zamanda kuru hava ve rutin madencilik çalışmalarının düşürdüğü sürücü görüş mesafesini de arttırıyor.

Ayda 400 km yol kat edebiliyor

Allison donanımlı Zetros'un maksimum hızı 50 km/s olmak ile birlikte püskürtme musluğuyla genellikle yaklaşık 10 km/s hızla sulayarak ayda 400 kilometre yol kat ediyor. Ayrıca, 7.5 x 3.5 kilometre boyutundaki maden alanının tamamındaki su konteynerlerini de yeniden doldurarak, araç ve işçilerden tuz tozunun uzaklaştırılmasını sağlıyor. Toza maruz kalma ve konteyner su düzeylerine bağlı olarak bazen günde 10 saat, diğer günlerde ise hiç kullanılmadan veya sadece gerektiğinde kullanılarak, araç üç vardiyalı sistemde çalışıyor.

Allison şanzımanlar

Allison şanzımanlar üstün performans, dayanıklılık ve minimum bakım gerekliliği sunarak, aracın kullanılmadığı zamanı ve işletme maliyetlerini azaltıyor. 326 HP'lik Mercedes OM 926 LA motoru Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzımanla birlikte mükemmel kalkış ve hızlanma sağlıyor. Tork konvertörü kalkışta aracın torkunu arttırıyor. Allison’ın elektronik kontrollere sahip Sürekli Güç Teknolojisi, verimliliğin arttırılması ve aktarma organlarının daha az yıpranması için vites değiştirme sırasında sürekli güç aktarımı sağlıyor. Entegre output retarder engebeli yüzeylerde aracın kontrolünü daha da arttırıyor ve frenlerin ısınmasını ve aşınmasını azaltıyor.


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.