ZF Otonom sürüş için çalışmalarını sürdürüyor

ZF Otonom sürüş için çalışmalarını sürdürüyor

ZF’nin stratejisinin temelinde, ticari araçların görmesini, düşünmesini ve harekete geçmesini sağlamak yer alıyor.

ZF, otonom sürüş için önemli rol oynayan teknolojiler geliştirerek ticari araç sektörünün önde gelen teknoloji tedarikçisi konumunu daha da güçlendiriyor. ZF ürünleri, bu uzmanlıklar çerçevesinde ticari araçların görmelerini, düşünmelerini ve harekete geçmelerini mümkün hale getirecek. Ağır ticari araçlar için dünyanın ilk fren destek ve acil durum direksiyon kontrol sistemlerinin de aralarında bulunduğu en gelişmiş sürücü destek sistemleri ile donatılan ZF Innovation Truck 2016 ile bu özellikler fuarda sergilendi.

Şirketin Uluslararası Otomobil Fuarı’ndaki sloganı “Gör – Düşün- Uygula (See – Think - Act)” ZF’nin stratejisini açıkça ifade ediyor. 2015 yılında Amerikan TRW firmasının bünyesine katılması, ZF’nin sensör teknolojileri, elektronik kontrol sistemleri ve mekatronik sistemler alanındaki uzmanlığını arttıran önemli bir adımdı. ZF, yeni hisse alımları ve şirket birleşmeleri yoluyla portföyünü genişletiyor. Örneğin, ZF geçtiğimiz günlerde Lidar (Işın ile mesafe tespiti) sistemleri alanında uzman Ibeo ve yazılım şirketi doubleSlash firmalarına hissedar oldu. Diğer yandan, ZF ticari araç güç aktarma sistemlerinin elektrikli hale gelmesi için çalışmalar yapmayı sürdürüyor. Hibrit ve tamamen elektrikli tahrik sistemleri için üretime hazır teknolojiler tüm uygulama alanlarını kapsıyor ve pazarın ihtiyaçlarını karşılıyor.

IAA Ticari Araçlar 2016’da düzenlenen basın toplantısında, “Tüm ürünlerimizi otomasyon, ağlandırma (networking) , güvenlik ve elektrifikasyon gibi başlıca trendlere uyumlu hale getiriyoruz,” diye belirten ZF CEO’su Dr. Stefan Sommer, “Yenilikçi bakış açımız, güvenli ve emisyonsuz ulaşıma katkıda bulunan tam entegre ve akıllı mekatronik sistemleri geliştirmemizi sağlıyor” diyerek sözlerini sürdürdü. “Gör – Düşün – Uygula” sloganı, ZF’nin gelecek odaklı teknolojiler için tek bir tedarikçi olarak nasıl konumlandırıldığını ifade ediyor. Sommer, “ Teknolojik bakış açımızla otonom sürüşün tüm öne çıkan unsurlarını kapsayabiliyor ve araçların görmelerini, düşünmelerini ve harekete geçmelerini sağlıyoruz ve bu da bize özgü satış felsefemizi oluşturuyor” diye açıkladı.

ZF Innovation Truck 2016

ZF’nin, “Gör – Düşün – Uygula” inovatif sloganı şirketin standında ZF Innovation Truck 2016 ile hayata geçirildi. ZF, bu konsept aracı geliştirmek üzere binek araç teknolojilerini ağır ticari araç uygulamalarına aktardı. ZF Innovation Truck çevresindekileri sensörler ile üç boyutlu olarak güvenilir bir şekilde algılayabiliyor, verileri işliyor ve aralarında elektrikli tahrik ve direksiyon sistemlerinin de bulunduğu gelişmiş mekanik sistemler kullanarak en doğru hareket tarzını belirliyor. Bu üç yardımcı fonksiyondan bir tanesi, ZF ve WABCO’nun ortak bir projesi kapsamında geliştirilen Acil Durum Manevra Desteği’dır (Evasive Maneuver Assist/EMA). EMA sistemi, ağır vasıtaların tehlikeleri algılayarak otomatik bir şekilde, güvenle kaçış manevrası yaptırıyor ve arkadan çarpmaları önlemeye yardımcı oluyor. Otoyol Sürücü Desteği (Highway Driving Assist/HDA) sistemi aktif olarak ZF Innovation Truck’ın, şeridi önündeki araca göre güvenli bir mesafeden takip etmesini sağlıyor. Innovation Truck’ın üçüncü bir özelliği olan SafeRange ise, yükleme alanında avantajlar sunuyor. Bu manevra desteği aracı kendiliğinden yükleme rampasına yanaştırır, manevralar esnasında oluşabilecek kaza ve tehlikeleri ve ayrıca zaman kayıplarını önler.

Uzmanlık alanlarını genişletiyor

ZF, tam entegre akıllı sistemler portföyünü genişletmek için stratejik olarak uzmanlık alanlarını ileri taşıyor. Bu yatırımlar, “Gör – Düşün – Uygula” felsefesinde gerçekleşiyor. Amerikan TRW firmasının 2015’te devralınmasından bu yana şirketin mekatronik sistem yelpazesi önemli ölçüde genişledi. ZF stratejik büyümesine bu yolda devam edecek.

ZF, ayrıca Hindistan, Hyderabad’ta bir teknoloji merkezi inşa edeceğini duyurdu. 2020’den itibaren toplam 2.500 mühendis, ZF’nin global mühendislik ağında araçların elektronik kontrol ünitelerini daha akıllı hale getirecek yazılımları geliştirmek için destek verecek. ZF, yüzde 40 oranında hissesiyle yazılım şirketi doubleSlash ile güçlerini birleştiriyor. Halihazırda ZF’nin stratejik bir tedarikçisi olan yeni partneri, şirketin araç ağ bağlantıları alanındaki uzmanlığını güçlendirecek.

ZF, bu yıl son olarak Ağustos ayında sensör uzmanı Ibeo firmasının yüzde 40 oranında hissesini satın aldı. Hem Lidar sistemleri teknolojileri hem de çevre tanıma yazılımları pazarında lider olan Ibeo, ZF ile birlikte araç güvenliğini üst seviyeye yükseltmeye yardımcı olan yeni nesil Lidar sensörleri geliştirecek.

Elektromobilitenin büyüme potansiyeli yüksek

Emisyonların ve kazaların olmadığı “Vision Zero” mobil dünya konsepti, yakıt verimliliğinin arttırılması veya içten yanmalı motorların yerini elektrikli motorların alması gibi çözümlere ihtiyaç duymaktadır. ZF, bu hedefi desteklemek için e-mobilite çalışmalarını 2016 yılının başında ayrı bir birime entegre etmiştir. Güncel tahminlere göre hibrit veya tamamen elektrikli araç pazarının 2025’e kadar %7 ila %10 arasında büyüyeceği öngörülüyor. ZF CEO’su Dr. Stefan Sommer, Uluslararası Araç Fuarı basın toplantısında “Bu büyüme ve pazarın şekillenmesinden fayda sağlayacağız. Şasi, aktarma organları ve elektronik sistemlerini entegre etmedeki özgün sistem uzmanlığımız mükemmel bir zemin teşkil ediyor,” diye belirtti. ZF, ticari araçlarla ilgili olarak bu büyümeyi, şehir içi ve şehirlerarası otobüslerin yanı sıra ağır ve hafif ticari araçlar için hibrit ve tamamen elektrikli tahrik çözümleri portföyünün tamamı ile karşılayabilecek şekilde kendini konumlandırdı.

 

zf-iaa.jpg

02-3_zf_innovation_truck_2016_hda.jpg

02-1a_zf_innovation_truck_2016_ema.jpg

01-1_zf_see_think_act.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.