ZF’den kamyonlar için yeni bağımsız süspansiyon: “IS 80 TF”

ZF’den kamyonlar için yeni bağımsız süspansiyon: “IS 80 TF”

Ağır tonajlı kamyonlarda konforu bir yol tutuşunu sağlayan ZF’nin Patentli Bağımsız Ön Süspansiyon IS 80 TF, geleneksel kamyon şasisine göre kullanıcılarına daha fazla katma değer sağlıyor.

Yenilikçilikte öncü olan ZF Friedrichshafen, bu sayede kamyon şasi teknolojisinde bir çığır açarak geleneksel rijit akslara kıyasla araç üreticileri ve kullanıcılarına daha fazla katma değer sağlıyor. Tasarımda kullandığı yeni yaklaşım sayesinde Bağımsız Ön Süspansiyon sadece en uygun konfor ve sürüş değil, aynı zamanda yakıt tasarrufunu da beraberinde garanti ediyor. Konfor, verimlilik, dayanıklılık – ZF bu üç kriteri göz önünde tutarak ağır tonajlı kamyonlar için yeni Bağımsız Ön Süspansiyonu IS 80 TF’i geliştirdi. Geleneksel Rijit Ön Akslara göre ağırlıkta 40 kg kadar azalma sağlandığı bu da günümüzde üretilen Bağımsız Akslara göre %10 oranında bir ağırlık avantajı sağladığı ifade edildi.


ZF Mühendisleri bu başarıya şöyle özetliyor, “Süspansiyon kolunun prensibini geliştirerek ulaştık bu başarıya. Üst Salıncak, Dingil pimine yaklaştırılarak doğrudan bağlandı. Yaylanma kuvvetlerinin taşınması artık bağımsız ve kompakt bir Süspansiyon Braketi tarafından sağlanıyor. Bu sayede Aks Taşıyıcısı tasarımdan tamamen çıkartılabiliyor. Bu durum yaylanmayan kütle ağırlığını azaltıyor, aks kinematiğini iyileştiriyor ve daha fazla yaylanma strokuna olanak veriyor. Yoldan kaynaklı düzensizlikler şasi tarafından daha iyi emilerek aracın ve sürücünün üzerinden yük alınıyor” şeklinde ifade ettiler. Bağımsız Ön Süspansiyonun sağ ve sol yarıları önceden monte edilmiş yapı grupları olarak tasarlanmış. Bunlara ek olarak direksiyon dönüş açısı en uygun bir dönme çapını garanti ediyor. Bu yeniliğin sebebi sadece konforun arttırılması değil, aynı zamanda yol kaplamalarının da korunmasıdır. Azaltılmış süspansiyonsuz kütleye ek olarak, ZF’in asgari yer kaplayarak, uygun değer ölçülerine göre yaylanma yapan LDM Sistemi ( Havalı Süspansiyon Sönümleme Modülü ) de destek olduğu açıklandı. Böylece nakledilen ürünler bozuk satıhlardan geçseler dahi son kullanıcıya sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyor. Bağımsız Ön Süspansiyon IS 80 TF böylece daha ekonomik yük taşımacılığının yolunu açıyor. Azaltılan toplam ağırlık yakıt tüketimine katkı sağlamakta ve emisyon değerlerini düşük tutmasının yanında yapılan dizayn kamyonların tasarım özelliklerine yeni bir boyut getirmekte ve araç üreticilerine modern şasi uygulamaların entegrasyonu için basit çözümler sunmakta. www.tasimacilar.com 20.07.2012/15:38