Elektrikli araçlar: Artan satışlar, iş birlikleri, yeni modeller

Tesla, dördüncü çeyrekte yaklaşık 309 bin, 2021'de ise toplam 936 bin araç teslimatı gerçekleştirdiğini bildirdi.Analistlerin beklentilerini aşan şirket, bir önceki yılın aynı dönemine göre %70, bir önceki çeyreğe göreyse %30 daha yüksek teslimat duyurdu.

  • Çin merkezli elektrikli araç girişimleri NIO, XPEV ve LI, aralık ayı araç teslimatlarında yüksek rakamlar açıkladı. NIO, aralık ayında 10 bin 489 araç teslimatıyla bir önceki yıla göre teslimatlarını %49,7 artırırken XPEV ise %181 artarak 16 bin araca ulaştı. LI, aralık ayında 14 bin 87 teslimatla bir önceki yıla oranla %130 artış bildirdi.
     
  • Hyundai ve Kia, çip ve tedarik sıkıntılarının satışlarını etkilemesine rağmen bu yıl için satışlarda %12,1'lik artış beklediğini açıkladı. Hyundai, çip arz - talebini istikrara kavuşturmayı ve elektrikli araç serilerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Analistler hedefleri "makul" olarak nitelendirdi.
     
  • Stellantis ve Amazon, Amazon yazılımı kullanan otomobil ve kamyonlar geliştirmek ve Stellantis tarafından üretilen elektrikli kamyonetleri Amazon'un dağıtım filosuna dâhil etmek için iş birliği yapacaklarını duyurdu.
     
  • Rivian'ın hisseleri, en büyük müşterilerinden biri olan Amazon'un rakip otomobil üreticisi Stellantis ile iş birliğini açıklamasının ardından %11 düştü. Anlaşmanın duyurulmasının ardından Stellantis hisseleri ise %1 yükseldi.
     
  • General Motors (GM)’un elektrikli araç üretmek için kurduğu BrightDrop, ABD merkezli perakende zinciri Walmart ve teslimat firması FedEx ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre BrightDrop, Walmart'ın filosuna 5 bin, FedEx'e ise 500 elektrikli teslimat kamyonu teslim edecek.
     
  • Volvo, Honda ve Renault, elektronik ürünleri, bilgi- eğlence sistemlerini ve otonom teknolojisini yeni üretilecek araçlarında kullanmak üzere Qualcomm'la çip tedariki anlaşması imzaladı. 
     
  • Sony, elektrikli araç çalışmalarını sürdürmek amacıyla bu sene içinde "Sony Mobility" isimli yeni bir şirket kuracağını açıkladı.
     
  • Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), CES'te ‘Transition Concept Smart Device’ isimli elektrikli sedan otomobili tanıttı ve 2023'ün ilk çeyreğinde ilk aracın satışa sunulacağını açıkladı. Togg, 2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon araç üretmeyi hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Elektrikli Otomobil Haberleri

E5 Modelini ve Girişimlerini Sergiledi
Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleştirildi
Yaklaşık 3 Kat Arttı
Stellantis’ten LiDAR Teknolojisiyle Sürdürülebilir Mobiliteye Yeni Yatırım
Türkiye’de Satışa Sundu.