Ford ve Geely Auto, Ford’un Valencia, İspanya’daki fabrikasında yeni nesil çoklu enerji teknolojilerine sahip Ford ve Geely markalı araçların üretimi için ortak girişim kurma kararı aldı. Üretimde ölçek yaratılması ve fabrikanın kapasitesinin daha etkin kullanılması hedeflenirken, iş birliğiyle Valencia fabrikasının geleceği güvence altına alınacak ve yeni istihdam fırsatları doğacak.
Valencia’da Yeni Nesil Araç Üretimi
Ortaklık kapsamında, Avrupa pazarları için düşük ve sıfır emisyonlu araçlar üretilecek. Ford için tamamen yeni bir çoklu enerji teknolojisine sahip crossover modeli, Bronco ailesinin yeni bir üyesi ve iki elektrikli Geely SUV modelinin üretimi planlanıyor. Üretimin 2028’de başlaması öngörülürken, Ford Kuga’nın üretimi kesintisiz devam edecek. Ortak girişimin 2027 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor.
Avrupa Pazarı İçin Stratejik İş Birliği
Ford ve Geely, Avrupa otomotiv pazarındaki yoğun küresel rekabet, maliyet baskısı ve sıkılaşan regülasyonlara yanıt olarak bu iş birliğini hayata geçiriyor. Valencia fabrikası, yaklaşık 500.000 araçlık yıllık potansiyel kapasitesiyle yeni nesil araç üretiminde önemli bir merkez olacak. Ford, yeni ortaklık yapısında yüzde 66, Geely Auto ise yüzde 34 paya sahip olacak.
Yeni Araç Portföyü ve Üretim Planları
Ford Kuga, Avrupa’nın en çok tercih edilen plug-in hibrit modellerinden biri olarak Valencia’da üretilmeye devam edecek. Ayrıca, Bronco ailesinin yeni bir üyesi ve Ford tarafından tasarlanan, Geely ile geliştirilecek çoklu enerji teknolojili crossover modeli 2028’de pazara sunulacak. Geely Auto ise Valencia’da iki elektrikli SUV modelinin üretimini planlıyor.
Yönetici Açıklamaları
Geely Auto Group Başkan Yardımcısı Alex Nan, “Ford ile Avrupa’da hayata geçirmeyi planladığımız bu ortaklık, büyüme stratejimizin bir parçası olarak açık ve iş birliğine dayalı ürün geliştirme yaklaşımımıza verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. Bu adımla Avrupa’daki yerel varlığımızı güçlendirirken, müşterilerimize olan bağlılığımızı da daha ileri taşıyoruz. Avrupalı müşterilerin yalnızca markasıyla değil; gelişmiş özellikleri, yüksek kalitesi ve Avrupa’nın yeşil geleceğine sunduğu katkıyla tercih edeceği araçlar üretmeyi hedefliyoruz. En yalın ifadeyle, güvenilir bir iş ortağıyla birlikte Avrupa için Avrupa’da otomobil üretiyoruz.” dedi. Ford Avrupa Başkanı Jim Baumbick ise, “Valencia, yaklaşık 50 yıldır Ford tarihinin en sevilen otomobillerinden bazılarına ev sahipliği yaptı. Bugün ise bu köklü üretim gücünü Ford’un Avrupa’daki geleceğini şekillendirecek yeni bir döneme taşıyoruz. Geely Auto gibi güçlü bir iş ortağıyla esnek, verimli ve maliyet açısından rekabetçi bir endüstriyel yapı kurmamızın nedeni de bu. Birlikte, nitelikli iş gücüne sahip, sınıfının en iyi tesislerinden birinin potansiyelini tam olarak kullanabilir ve sektörün yeni maliyet standardında rekabet edebiliriz. Bu adım; Ford’un Avrupalı sürücülere ralli ruhundan gelen sürüş karakterini, gerçek arazi kabiliyetini ve çoklu enerji teknolojilerini Ford DNA’sıyla sunma vizyonunun bir parçası.” açıklamasında bulundu. Jim Baumbick ayrıca, “Bu ortaklık, otomotiv üreticilerinin Avrupa’nın sanayi altyapısını güçlendirmek için nasıl yeni iş birlikleri geliştirebileceğini gösteriyor. Ancak bunu tek başımıza başaramayız. Valencia’da, İspanya’nın ulusal ve bölgesel yönetimlerinin devam eden desteğiyle ortaya koyduğumuz model, Avrupa’nın geri kalanı için de örnek teşkil eden güçlü bir kamu-özel sektör iş birliği niteliği taşıyor.” ifadelerini kullandı.