BTC ve ÇÜ’den yangın ve doğal afetlerle mücadeleye büyük katkı

BTC Şirketi ve Çukurova Üniversitesi işbirliğinde Türkiye’nin ilk uluslararası standartlardaki yangın ve doğal afet eğitim merkezi olan CEYDEM’in inşaatına başlandı.

Ceyhan ve bölgesinde hızla gelişen sanayi ile birlikte artan yangın risklerini yönetmek için eğitim ihtiyacını karşılayacak olan Ceyhan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nin (CEYDEM) temeli Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksekokulu Kampüsü’nde düzenlenen törenle atıldı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu ve BTC boru hattının işletme operatörü BP’yi temsilen BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı Ali Nasuh Mahruki ile birlikte, bölgedeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu törende hazır bulundular.


Özel sektör ve yerel yönetimlerde görevli personelin, teorik eğitimlerin yanı sıra farklı simülasyon ünitelerinde düzenli olarak uygulamalı eğitimler de alacağı CEYDEM, aynı zamanda bu kişilerin bireysel yeterlik ve müdahale becerilerini geliştirebilmeleri için olanak sağlayacak. Ceyhan Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurulan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencileri CEYDEM ile pratik eğitim alacakları mekâna sahip olacaklar.


“CAYDEM Türkiye’de bir ilk”
Törene katılan BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte yaptığı konuşmada; “Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC Şifketi), sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya destek sağlamak amacıyla uygulamakta olduğu projelere bir yenisini daha eklemiştir. Türkiye için bir ilk olma niteliği taşıyan ve ülkemizdeki yangın ve doğal afetlerle mücadele kapasitesinin artırılmasını hedefleyen proje kapsamında uluslararası standartlarda eğitim verilmesi planlanmaktadır. CEYDEM tesisleri ve içerisinde yer alacak simülasyon ünitelerinin teknik tasarımı, BTC mühendislik ekibinin katkısıyla, Tekfen Mühendislik tarafından ayni destek şeklinde gerçekleştirilmiştir. Projeye katkı ve destek veren tüm kişi ve kuruluşlara özellikle Çukurova Üniversitesi’ne böyle bir tesisi sahiplendiği ve BTC’nin hayaline ortak olduğu için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. LeCompte, CEYDEM’in emniyet, sağlık ve çevre sorunlarının çözümüne yardımcı olmakla birlikte, aynı zamanda yeni istihdam olanağı sunarak bölgenin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.


“Ülkemiz için önemli bir kazanım”
Kurulacak CEYDEM tesislerinin işletmeciliğini Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üstlenecek. AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki yaptığı konuşmada; “başta yangın olmak üzere çeşitli acil durum ve doğal afetlere karşı, uluslararası standartlara uygun nitelikte eğitim verecek bir tesise sahip olmak, bölgedeki sanayiciler için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir kazanım olacaktır” dedi. Mahruki, CEYDEM'de gerçek akaryakıt ile çalıştırılacak yangın simülasyonlarında yangınlara müdahale yöntem ve teknikleri, ekip çalışmasının önemi ile deprem ya da endüstriyel kazalarda enkaz altından canlı kurtarma eğitimleri, kursiyerlere deneyimli eğitmenler tarafından uygulamalı olarak öğretileceğini belirtti. “Uygulamalı eğitim sahası oluşturulacak”
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, bölgesel gelişmeye sağladığı katkılara yeni bir boyut katacak olan CEYDEM’in, bölgedeki sanayici ve yerel yönetimlerin ihtiyaç duyacağı nitelik ve içerikte çeşitli sertifika programlarının yanı sıra Ceyhan Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı’nda eğitim gören öğrencilere de uygulamalı eğitim sahası oluşturacağını söyledi. Akınoğlu, Ceyhan Meslek Yüksekokulu’nda görevli öğretim elemanlarının yurtdışındaki üniversitelerle iletişim ve işbirliği içerisinde olacağını ve her sanayi dalına özel hazırlanmış eğitim paketleri oluşturulacağını söyledi. Akınoğlu, Çukurova Üniversitesi’nin öncü rolünü CEYDEM projesi ile bir kez daha ortaya koyacağını belirtti. www.tasimacilar.com 14.05.2012/17:35

Yan Sanayi Haberleri

Castrol ile Bosch Car Service anlaşmasını 2027 yılına kadar yeniledi
Seger’den İki Yeni Genel Müdür Ataması
sonuçlarını açıkladı
ASAŞ İhracat Şampiyonları Arasına Girdi
Avustralya'da Geleceğin Kahramanlarına, 100'den Fazla Allison Şanzıman Donanımlı Kamyonla Daha Fazla Kontrol ve Güven Sağlanıyor