Coronavirüs ve Takograf Sürüş Kuralları!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, coranavirüs salgını nedeniyle alınan ulusal tedbirlerle ilgili duyuru yayınladı.

Coronavirüs salgını nedeni ile, gerek ülkemizde gerekse seyahat ettiğimiz ülkelerde, çeşitli tedbirler alınmaktadır. Bu nedenle, sürücülerin sürüş ve dinlenme sürelerine uymaları, zorunlu nedenlerle mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda ne şekilde hareket edileceği, Uluslararası  taşımacılıkta, sürücülerin çalışma sürelerini düzenleyen AETR  Sözleşmesinin  (Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Çalışan Mürettebatın Çalışma Koşullarına Dair Avrupa Sözleşmesi) 9'ncu maddesinde düzenlemiştir.

Madde 9; İstisnalar.
Sürücü, sürüş emniyetini tehlikeye atmamak, araçta bulunan kişilerin, aracın  ve kendisinin veya araçtaki yükün emniyetini sağlamak üzere, uygun bir park yerine ulaşıncaya kadar , makul ölçülerde bu sözleşmenin hükümlerinden sapabilir. Sürücü, sözleşme hükümlerinin dışına çıkma nedenini ve çıkma şeklini, kayıt sayfası (Analog takograf kağıdı) veya kontrol cihazının (Dijital takograf)  yazıcı çıktısı veya görev listesi üzerinde ve en geç uygun bir durma yerine ulaştığında belirtecektir.

Buna göre sürücünün hareket tarzı aşağıda açıklanmıştır;

Sürücü, kısıtlama veya zorlama başladığı anda, takograftan bir 24 saat etkinlik çıktısı alarak arkasındaki bilgileri doldurmalı ve  imzalamalı ve olayı kısaca yazmalıdır.

Kısıtlama veya zorlama bittiğinde veya dinlenecekse  uygun bir park yerine ulaştığında,  takograftan bir 24 saat etkinlik çıktısı daha almalı ve yine arkasındaki bilgileri doldurarak imzalamalı, kısıtlamanın / zorlamanın bittiğini not etmelidir.  Bu kayıtları 30 gün yanında bulundurmalı ve denetlemelerde göstermelidir. 30 gün sonunda bu kayıtları şirketine teslim etmeli, şirkette bu kayıtları 12 ay süre ile saklamalıdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sektörel Haberleri

Liderliğini Sürdürüyor
Iveco Group’un yeni CEO’su Olof Persson Temmuz 2024’te görevde
Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek
Astana’ya Katıldı
DFSK’da Yeni Genel Müdür Çınar Noyan Oldu