Antrepocular Derneği Kuruluyor

Antrepocular Derneği Kuruluyor

İstanbul’da 272, Türkiye genelinde 650 adet antrepo ile 4 milyar dolarlık bir pazar oluşturan antrepo işletmecileri, eksikliğini hissettikleri sivil toplum kuruluşunu kurma çalışmalarına hız verdi.

Anadolu yakasında düzenledikleri çalıştayda yol haritasını belirmek üzere sektör mensupları ile bir araya gelen antrepo işletmecileri 2. çalıştayı da 1 Temmuz Perşembe günü Merter Greenpark Otel’de düzenledi.

Türkiye genelinde 3 milyon metrekarelik alanda toplam 650 antrepo ile dış ticarete önemli hizmetler sunan antrepo işletmecileri sivil toplum kuruluşunun çatısı altında birleşiyor.

Haziran ayında yol haritasını belirlemek üzere İstanbul Anadolu Yakası’nda düzenlenen çalıştayda sektör mensupları bir araya gelmişti. Çalıştayda 4 milyar dolarlık hacme sahip olan antrepo işletmelerinin sesinin özellikle kamu kanadına duyurulması, kamu ile mevzuat değişikliği gibi önemli konularda birlikte çalışılması için bir STK yapılanmasına mutlaka ihtiyaç olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu toplantının ardından bu kez Merter Green Park Otel’de düzenlenen çalıştayda 2. kez bir araya gelen antrepo işletmecileri yol haritasını netleştirdi. Çalıştayda “sektörün fikirleri alınmadan yapılan düzenlemelere uyum sağlamaya çalışmak, maliyetlere katlanmak ve iş hacmi kaybetmek yerine hem sektörün, hem ticaret hayatının ihtiyaçları doğrultusunda antrepoların üstlendiği görevleri daha iyi anlatmak, sektör adına alınan kararlarda söz sahibi olabilmek için vakit kaybetmeden dernek çatısı altında bir araya gelmeliyiz” görüşünde birleşildi. 

img_20200701_140732.jpg


DERNEK TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK

Sektörün 200 bin kişiye istihdam sağladığını ifade Antrepo Çalıştay Başkanı H.Gürkan Çehreli, sektörün sesinin daha gür çıkması için bir sivil toplum kuruluşu yapılanmasına ihtiyaç duyduklarını ve bu nedenle dernek kurma çalışmasına başladıklarını kaydetti.

Sektör mensuplarını ciddi yatırımlar yaparak Türk dış ticaretine katkı sağladığını belirten Çehreli,  Türkiye genelindeki antrepo işletmecilerinin bu dernekte bir araya geleceğini kaydetti. Çehreli, “Amacımız devletle birlikte çalışmak. Böylece mevzuat değişiklikleri yapılırken sektörün görüşünün alınmasını da sağlamış olacağız. Bu sayede sürpriz kararlarla da karşılaşmayız. Zira çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Bir karar çıkıyor yatırımlarımız boşa çıkıyor. Bu dernek sektör için çalışacak ve şirket kimliklerimiz derneğe geldiğimizde kapının dışında kalacak” dedi. 

Dernek sayesinde antrepocuların tüzel kişiliğe kavuşacağını dile getiren Çehreli, sektörün bir STK’sının olmamasının eksikliğini hep hissettiklerini, zaman zaman yalnız kaldıklarını ve seslerini duyurmadıklarını, bu girişimle eksikliği kapatacaklarını ifade etti. Çehreli, “Sorunları aşmanın yolu STK yapılanması altında birlikte hareket etmekten geçiyor. Bu noktada hiç kimseye, hiçbir kuruma karşı harekete geçmiyoruz. Sadece sesimizi duyurabilmek adına, kamu ile birlikte çalışabilmek adına bir araya geliyoruz. Ortak akıl ile çözülemeyecek sorunumuz, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yok” dedi.

Antrepo Çalıştay Başkanı H.Gürkan Çehreli derneğin kuruluşundan sonra özellikle eğitim çalışmalarına eğileceklerini ifade etti ve üniversitelerin lojistik bölümleri ile derneğin ortak çalışmalar yürüterek sektöre kalifiye çalışan kazandırılması yönünde çalışmalara imza atılacağını belirtti.

H.Gürkan Çehreli bir diğer taraftan da pandemi sürecinin ortaya çıkardığı e- ticaret gerçeğine dikkat çekti. Bu sürecin tüm dünyada e-ticareti daha da hızlandırdığını ifade eden Çehreli antrepoların da bu gerçeği göz önüne alarak,  depolarını e- ticarete uygun hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

img_20200701_140956.jpg


ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Çalıştayda sektörün acil çözüm bekleyen sorunlarına da değinilirken, teminatların bazı GTİP’lerde yüzde 25’e yükseltilmesi nedeniyle teminatların yetmediği, ek teminatların da e- teminat olması nedeniyle teminat kodlarına eklenememesi ve yeni teminat kodları ile kayıt altına alınması nedeniyle teminat kodlarının artmasının en önemli ve çözüm bekleyen sorun olduğu vurgulandı.  

Ayrıca hangi teminattan ne kadar kalmış olduğunu öğrenmek için her seferinde gümrük idaresine başvurmak zorunda olunmasının da önemli sorun olduğun vurgulayan antrepo işletmecileri, antrepoların bakanlıkta temsil hakkının olması gerektiğini de savundu.

Limanlardan yapılan transit süresini kısa olması, aynı gümrük idaresi içinde bulunan liman-antrepo arası yapılan aktarmalarda antrepoların gereksiz bir yazışma ve prosedür ile karşı karşıya olmasına da çözüm bulunması gerektiğini savunan antrepo işletmecileri, tavan- taban fiyat belirleme konusunda da hızlıca yol alınması gerekliliği üzerinde durdu. 

Öte yandan eşyanın antrepoya alındıktan sorma kap adedinden sorumlu olunması gerekirken koli içi miktardan da antreponun sorumlu tutulmasının da ciddi bir sorun olduğuna vurgu yapıldı.

 

 

 


img_20200701_140940_1.jpg

img_20200701_141041_1.jpg

img_20200701_141357.jpg

img_20200701_140753_1.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.