İSTAB, Hakan Orduhan ile yola devam ediyor

İSTAB, Hakan Orduhan ile yola devam ediyor

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB)’ın 11’inci Olağan Genel Kurul toplantısı, Dernek Üye ve Başkanlarının yanı sıra İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar’ın da katılımıyla Beşiktaş Point Otel’de gerçekleştirildi.

11’incisi düzenlenen Olağan Genel Kurul toplantısında İSTAB Başkanı Hakan Orduhan, İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden Aziz Gündoğdu’nun yanı sıra sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı Genel Kurul’da yeniden başkan seçildi. İSTAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Güller Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Gül’ün açılışını yaptığı toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Olağan Genel Kurul Divan Başkanlarının seçilmesiyle devam eden toplantının Kongre Divan Başkanlığını Özata Turizm Firma Yetkilisi Bayram Özata yaparken, Divan Başkanlığı Vekilliğini Günay Turizm Firma Yetkilisi İlyas Günay, Divan Katip Üyeliğini de Az-Al Turizm Firma Yetkilisi Aziz Baş yaptı.


“KDV sorununa çözüm getirilmeli”

2012- 2014 yılları arasında İSTAB’ı yönetecek yönetim kurulunun belirlendiği seçimde konuşan İSTAB Başkanı Hakan Orduhan, gündemlerindeki en önemli sorunun KDV geri ödemeleri olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönemde bu sorunun çözülmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı ile temaslarda bulunduklarını belirten Orduhan, servis sektörünün de belgelendirilmesi için çalışmaların devam edeceğinin vurguladı. Orduhan “2 yıl önce geldiğimiz bu göreve yönetim kurulu arkadaşlarımla ciddi mesailer harcayarak, elimizden gelen çabayla sektörün daha iyi yarınlara ulaşması için gayret saffettik. Tüm bunlar bize yüklemiş olduğunuz sorumluluğun karşılığında yapmayı görev olarak bildiğimiz vazifeler içinde yer alıyor. Umuyoruz ki sektör adına yaptığımız her vazife sizlerin yüzünü güldürecek bir sonuca ulaşsın” dedi. “Altın yumurtlayan tavuk yok edilmemeli”

Hakan Orduhan’ın ardından konuşan Kongre Divan Başkanı Bayram Özata da KDV sorununa vurgu yaparak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sorunlarımız giderek büyümekte 1 Mayıs 2012 tarihli genelge sektörümüzü adeta kilitleyip, iş göremez hatta yok edecek noktaya gelecek bir KDV olayı söz konusu. Elbette ki KDV’ler alınacak. Ancak KDV’ler alınırken altın yumurtlayan tavukları da yok etmek gibi bir niyetin olmaması gerekir. Ben bu işin ehemmiyetini resmi kurumlara yeteri kadar anlatamadığımızı düşünüyorum. Veya bizim sektörün işlevini bilmeden sanayi ya da tekstil gibi üretim yapan bir sektör zannedilip böyle bir karar alınmış. Bizim karımız yüzde 5-6’larda seyrederken, cironun yüzde 9’u maliyeye yatırıldığı an onun geriye dönüşünün imkanının olmadığını incelediğimizde acaba ne yapacağız da bunlar düzelene kadar ayakta dururuz diye kara kara düşünür olduk. Biz diyoruz ki İTO’dan beklentimiz bu sektörün ayakta kalabilmesi için peşin mahsuplaşma gelmediği sürece bu işi yapma imkanımız olacağına ben şahsım olarak inanmıyorum. Bunla ilgili olarak meclis başkanımızın bizi aydınlatmasını rica ediyorum.” “Dünden bugüne çok şey değişti”

“11’inci gelen kurulun İstanbul için hayırlı olmasını, ülkemizdeki sektör mensupları içinde örnek olmasını temenni ediyorum” diyerek söze başlayan İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar sektörün bugün geldiği noktada birçok yeniliğe imza attığını belirtti. Geçmiş dönemlerde tedbirsizlikten dolayı yaşanan acı olayların son bulduğunu söyleyen Çağlar “eskiden neden tedbirler alınmıyor, bunlar neden yaşanıyor derken bugün burada 3 noktadan emniyet kemeri, hostesler, araçların her türlü güvenliği, araçların yol emniyeti hepsi sağlanmış vaziyette. Bu çok güzel bir olay” dedi. Sektörü zora sokan KDV konusunda da bahseden Çağlar “KDV konusu ise maalesef oturmuş bir sistem. Biz tekstilde şöyle bir şey yaşadık. Tekstilde KDV ham maddede yüzde 1, mamul maddede yüzde 18 öyle ki mahsuplarda devamlı alacaklı durumda kalıyorduk. Bunun için uzun bir çalışma yaptık ve devletin tekstilden topladığı KDV, tekstile ödediği KDV’nin altında çıktı. Bu KDV eğer ki 8’e düşürülürse hem biz mahsuplarımızı yapabileceğiz, hem de devlet artık hakkıyla KDV iadesini yapabilecek. Yani hiç kimsenin kimseye hakkı geçmeyecek. Bakanlıkla birlikte uzun uğraşlar sonucu tekstilde KDV’nin yüzde 8’e düşmesi konusunda uzlaşı sağlandı. İSTAB ile birlikte bu konu hakkında çalışma yaparsak, Ankara’ya gideriz gerekirse diğer illerdeki temsilcileri de yanımıza alırız ve bu konunun çözümü için elimizden gelen gayreti sarf ederek çözebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuşarak KDV sorunun sektör üyeleriyle birlikte çözülebileceğini belirtti. “Sektör yurtdışına açılmalı”
İSTAB’ın büyüyerek birçok yeniliğe imza atacağını belirten Çağlar bu büyümenin sadece yurt içinde değil, yurt dışında da kendisini gösterebileceğini söyledi. Çağlar “İSTAB İstanbul’da güzel bir iş yapıyor. 1 milyonu aşkın öğrenciyi evlerine taşıyorsunuz, 50 bini aşan ailenin geçimini sağlıyorsunuz. Bu çok büyük bir hizmet. Bazı arkadaşlarımız artık İstanbul’u aşıp yurt dışında da bu tür faaliyetlerin içerisine giriyorlar” diyerek yurtdışındayken yaşadığı bir olayı şu şekilde anlattı: “Brezilyada iken bir otobüsün arkasında Tursan yazdığını gördüm. Acaba bu bizim Tursan’mı dedim. Bizim değilse bile neden biz buralarda olmayalım dedim. Çünkü bizim hizmet sektörümüz şu anda yurt dışında vazifelerini yapıyorlar ve servis taşımacılığında da yurt dışına açılma imkanının olacağını düşünüyorum.” İSTAB servisçinin her konuda yanında

İSTAB Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Gül’ün faaliyet raporunun okunmasında özetle; “Trafik ve belediye zabıtası tarafından araçların ön ve arka kısımlarından çıkartılan taşımacı logoların tekrar yapıştırılmasının kararının UKOME tarafından onaylanması, TSE’de öğrenci ve personel taşıma hizmetleri genel kurallarına yönelik yeni standartların oluşturulması, KDV sorunuyla ilgili çözüm önerileri, servis hostesti yetiştirilmesinde İş-Kur ile yapılan çalışmalar, her isteyenin bir şirket kurarak servis taşımacılığı yapmasının önlenmesine yönelik çalışmalar, kademeli saat uygulamasının hayata geçirilmesi çalışması, servis araçlarına yönelik İSTAB-İşpark ile Otopark çözümü, Ortak satınalma platformunun oluşması” konuları gündemde yerini aldı.


Faaliyet raporunun oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, Dernek ve İktisadi İşletme raporunun okunması ve onaylanması karara bağlanarak denetim raporu okundu ve oylamaya sunularak kabul edildi. Daha sonrasında Hakan Orduhan’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte Yönetim Kurulunun Asil ve Yedek üyeleri, Denetleme Kurulunun Asil ve Yedek üyelerinin seçimine geçildi. Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Sırasıyla;
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: Hakan Orduhan, Ahmet Karakış, Naci Ateş, Ali Bayraktaroğlu, Turgut Gül, Yaşar Ramoğlu, Dursun Ali Camadan, Hikmet Albayrak, Kerem Birant, Reyhan Şeker, Köksal Yüzbaşıoğlulları, T. Reha Bali, N. Altan Taştan. Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Yekta Türker, Esat Yıldırım, Seyhan Pilavcı, Özen Aydın, Halil Sezer, Turgay Kaya, Veli Kara, Bülent Doğmuş, Veysel Parlak, B. Gazi Ulukaya, Adem Koç, Soner Ağdaş, Gökhan Kopuz. Denetleme Kurulu Asil Üyeleri: Erkan Cabay, Sadık Aksu, Recai Ergun. Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Necmettin Yakşi, Erhan Akbulut, Engin Aktaş. Oya KAYA / Abdullah KARLIDAĞ www.tasimacilar.com 12.05.2012 / 21:25