Konteyner Fiyatları Sektörü Derinden Etkiledi

Konteyner Fiyatları Sektörü Derinden Etkiledi

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, COVID-19 salgınının lojistik sektörüne olan etkilerini değerlendirdi

Pandemi ile birlikte yaşanan konteyner krizine değinen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, konteyner fiyatlarının sektörü derinden etkilediğini belirtti. Konteynerde yaşanan bu krizin lojistik süreçlerinin tümüne yansıyacağının altını çizen Eldener, "Şimdiye kadar hiç böyle bir şey görmedik. Asya'dan Batı'ya giden gemiler, farklı nedenlerle geri dönemiyor. Konteyner nakliye maliyetlerindeki artış yüzde 300'ü geçmiş durumda. Fiyat artışlarında tedarik zincirindeki maliyet artışlarının çok ciddi etkisi oluyor. Bu lojistik sektörü için çok ciddi finansman yükü getiriyor. Mevcut durumda konteyner sıkıntısının 2021 sonuna kadar devam edeceğini, fiyatların normalleşmeye başlamasının ise 2022'den önce olmayacağını öngörüyoruz" dedi.

"SINIR KAPILARINDAKİ GEÇİŞLERİ HIZLANDIRAMIYORUZ"

Sınır kapılarındaki yoğunluğun sektör için çok büyük bir sorun olduğunun altını çizen Eldener; "Özellikle Kapıkule’deki bir türlü hızlandıramıyoruz. Çünkü, araçlarımız çıkınca Bulgar duvarına çarpıyor. Mevcut durumda geçiş sayılarını artırmak mümkün değil. Gümrüklerde artık eskisi gibi fiziksel teması artıracak işlemler yapılmıyor. Tek pencere, gümrük sistemini daha da basitleştirdi. Bu gibi uygulamaların sayısı artmalı" ifadelerini kullandı.

"PANDEMİ İLE BİRLİKTE İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİMİZ DEĞİŞTİ"

Pandemi ile birlikte iş yapış şekillerinde önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Eldener, bu süreçte evden çalışmanın ön plana çıktığını ve birçok çalışanın evden çalıştığını hatırlattı. Birçok şirketin büyük ofisler yerine daha küçük ofislere geçebileceğini anlatan Eldener; bu zorlu süreçte sektörün en büyük evriminin ise dijitalleşme alanında yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Eldener; "Lojistik sektöründeki firmaların da dijitalizasyon ve şirket yapılarını gözden geçirerek, rekabetin artacağı yeni döneme hazırlık yapmaları gerekiyor. Uzun süredir kullanılan geleneksel evrak ve usullerin dijitalleşme ile değişebileceğini görüyoruz. Bu dönüşümü UTİKAD olarak uzun süredir destekliyoruz. İlgili paydaşların yer alacağı dijital bir platform oluşturulması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde dijitalleşme konusundaki girişimlerimizi anlatmayı sürdürecek, her platformda hem üyelerimizi hem de paydaşlarımızı cesaretlendirmeye devam edeceğiz." dedi.

"ÇEVRECİ BİR DÖNÜŞÜM ÖN PLANDA OLACAK"

Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında da bilgi veren Eldener; "Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Avrupa Birliği’ndeki sanayi faaliyetleri başta olmak üzere kökten ve çevreci bir dönüşüm gerektiriyor. Bu sebeple ağırlıklı olarak karayolu ile taşınan yükün demiryolu ve kombine taşımacılık gibi çevre dostu taşıma türlerine kaydırılması, taşıma türleri arasındaki yük aktarmalarının kolaylaştırıldığı lojistik merkezlerin doğru kurgulanması ve sürdürülebilirlik prensibi esasında getirilecek mevzuat ve uygulama değişikliklerinin gündeme alınması gerekebilecektir. Çevreye duyarlı teknolojilere yatırım yapılması, bu yatırımların teşvik edilmesi, transit taşımacılığın fiziki ve mevzuat altyapısının geliştirilmesi ve kolaylaştırılması ise alınacak diğer önlemler olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.