TREDER, Bakan’dan sahteciliğe karşı söz aldı

TREDER, Bakan’dan sahteciliğe karşı söz aldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’den, sektördeki sahtecilik ve merdiven altı üretimin sektöre verdiği zararların ortadan kaldırılmasını isteyen TREDER Yönetim Kurulu, söz alarak geri döndü.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter ve Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu’nu makamında ziyaret etti. “Can ve mal güvenliği tehlikede” TREDER Başkanı Recep Serin, sektördeki sahtecilik ve merdiven altı üretimin sektöre verdiği zararlar hakkında Bakan Nihat Ergün’e bilgi verdi. Piyasada yaşanan haksız rekabetten dolayı hem firmaların hem de devletin zarar etiği üzerinde duran Serin, kalitesiz ürünlerden dolayı can ve mal güvenliğinde de ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekerek sektördeki sahteciliğin ve merdiven altı üretimin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Bir belgeyle birden fazla üretim yapılmasının önüne geçilecek Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün merdivenaltı üretimin sadece treylerin değil, diğer sektörlerinde en önemli sorunların başında geldiğine değindi. Konuyla ilgili tüm denetimlerin, en kısa sürede Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanacağı, tip onay belgesi verildikten sonra, gerekli rutin kontrollerin yapılacağı ve bir belgeyle birden fazla tipte üretim yapılmasının önüne geçileceği sözünü verdi. İptal edilen tip onay belgelerinin, Bakanlık web sitesinde yayımlanması da bakanlık tarafından olumlu karşılandı.


Treyler ihracatı 200 milyon dolara dayandı TREDER Heyeti, Türkiye ve dünya treyler pazarı hakkında Bakan Ergün’e ayrıntılı bir sunum yaptı. Sunumda yer alan bilgilere göre Türkiye’de kamyon ve çekici oranının sürekli olarak çekicinin lehine değiştiği belirtilirken, 2010 yılında bu oranın yüzde 62’ye çıktığı vurgulandı. Türk firmalarının bölge ve Avrupa ülkelerine önemli ihracat yaptığını dile getiren Heyet, Türk firmalarının yıllık 200 milyon dolar ihracat yaptığını dile getirdi. Türk treyler üreticilerinin dünyaya açıldığını aynı şekilde dünya markalarının da üretim için Türkiye’ye seçtiği kaydedildi. Türk treyler sektörünün kriz öncesi seviyesini yakalayarak 13 bin adede ulaştığını belirten TREDER yönetimi sektörün 20 bin adetlik üretim kapasitesine ulaştığını belirtti. 25 bin kişiye iş kapısı Treyler sektörünün 25 bin kişilik istihdam yarattığını dile getiren TREDER Heyeti, AB standartlarının da kabul edilmesiyle istihdam artışının katlanarak artacağını dile getirdi. Özellikle ADR yönetmeliğinin ertelendiğini ve ATP Konvansiyonu’na henüz Türkiye’nin taraf olmadığını vurgulayan Heyet, ADR ve ATP konusunda ihtiyaç olan test istasyonlarının bir an önce kurulmasını Bakandan talep etti. Krizle birlikte Avrupa’daki treyler üreticilerinin devletten ciddi destek aldığının altını çizen TREDER Heyeti, Türkiye’de treylerlerin hurda teşvikinden bile yararlanamadığının kaydederken; Otomotiv Stratejisi çalışmalarında şu ana kadar bulunmayan TREDER’in de dahil edilmesi talep edildi. CLCCR Türkiye’de toplanıyor Avrupalı treyler üreticilerinin üye olduğu çok önemli bir komite olan CLCCR’nin önümüzdeki toplantısının 14-15 Nisan 2011 tarihinde İstanbul’da yapılacağı ifade edilerek Bakan Ergün, bu toplantıya davet edildi. Treyler pazar hacmi DÜNYA………………………………… 1.100.000 Avrupa……………………………….. 350.000 Amerika……………………………… 350.000 Asya………………………………….. 350.000 Afrika………………………………… 50.000 www.tasimacilar.com