UND Yönetimine aday oldular !

UND Yönetimine aday oldular !

29 Mart’ta yapılacak UND Genel Kurulu öncesi, ALC Lojistik'ten Ali Çiçekli'nin sözcülüğünü üstlendiği ekip "Birlikte güçlüyüz" mottosuyla yönetime aday olduklarını açıkladı.

Düzenlenen basın toplantısında, "Birlikte Güçlüyüz" mottosuyla yola çıkan ve UND Yönetimine aday olduğunu söyleyen aralarında Ali Çiçekli, Şenol Çak, Fevzi Çakmak, Murat Polat, Cavit Değirmenci, Caner Tan gibi uluslararası nakliyenin önde gelen isimlerinin de yer aldığı ekip şu açıklamaları yaptı. 

Dünya ve bölgemiz son zamanlarda zor günlerden geçmekte. Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyayı kasıp kavuran Corona virüsü maalesef düne kadar sınırlarımıza dayanmış iken dün yapılan açıklama ile bir vaka olarak ülkemizde de görülmüştür. Türkiye karayolu taşımacılarının iş ve etki alanı içerisinde bulunan çok önemli doğu kapılarımız kapanmış ve bu bölgelere taşıma yapma faaliyetlerimiz ya aksamış yada tamamen durmuştur. İtalya’da etkilenen bölgelerin artması da batı taşımalarımızı tehdit etmektedir.

Bunun yanı sıra sınırımızda süregelen karışıklık ve mülteci sorunlarında dolayı maalesef tüm ülke gibi sektörümüzde etkilenmektedir. Başta Corona virüsü olmak üzere Ülkemizi ve sektörümüzü tehdit eden bu sorunların kısa sürede çözüme kavuşmasını dilemekteyiz.

Güncelliğini ve önemini koruyan bu aktüel sorunların yanı sıra sektörümüzün süregelen sorunları da maalesef devam etmektedir. Geçiş belgesi kısıtlamaları, Kotalar, geçiş ücretleri, vize ve kalış süreleri, gümrük kapılarında oluşan uzun beklemeler, mevzuattan kaynaklanan yetki karmaşalığı, yabancı taşımacıların haksız rekabeti, yurt içinde belgesiz taşımacıların haksız rekabeti , RoRo’da artan maliyetler ve buna benzer bir çok sorun…

Tabi bu olumsuzluklara rağmen hayat devam etmekte. Sektör olarak bu sorunların üstesinden gelebilmek için yan yana durmaya ve güçlü birliktelik sergilemeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunmakta. İşte bu nedenle biz taşımacılar olarak bir araya gelerek, tek meslek kuruluşumuz olan UND öncülüğünde daha etkin olabilmek adına “birlikte Güçlüyüz” mottosuyla yola çıktık.

Kamu-Özel sektör işbirlikleri çok önemlidir. Güçlü irade ile yapılan hiçbir girişim ve ortaya konulan iradeye Kamunun sorunların çözümü noktasında gerekli duyarlılığı fazlasıyla göstereceğine  inanıyoruz.  Lojistik sektörü önemlidir. Türkiye gibi ekonomik büyümesini ihracata göre kurgulamış bir ülke için lojistik olmadan başarıya ulaşmak mümkün değildir. Taşımacılık ve özellikle karayolu taşımacılığı dış ticaretin tamamlayıcı öğesi, ve olmazsa olmazıdır.

Biz Taşımacılık faaliyetlerini icra ediyoruz ve sahada olduğumuzdan dolayı taşımacıların sorunlarını, dertlerini, ızdıraplarını ve önlerinde olan engellerin nasıl aşılabileceğini en seri ve doğru şekilde ilgili noktalara aktarıp, çözüm ara ve buluruz. Bu bağlamda Kamu ile güzel bir birliktelik oluşturacağımıza inancımız sonsuzdur.

und-birlikte-gucluyuz.jpg

Bildiğiniz üzere 29 Mart 2020 tarihinde UND genel kurulu yapılacaktır. Biz Taşımacılar olarak katılımcı, şeffaf, ortak aklın esas alınacağı bir anlayışla ve hepsinden önemlisi tüm sektörümüzü kucaklayan bir anlayışla değerli taşımacı arkadaşlarla bir araya gelip bir yönetim modeli oluşturmak üzere yola çıktık.

Oluşturacak olduğumuz yönetim modelinin temeli geniş katılım, ortak akıl ve çözüm odaklı olmasıdır. İnanıyoruz ki bir araya gelip yan yana durduğumuzda hemen her sorunun üstesinden geleceğimize inancımız sonsuzdur. Biz birlikte bunu başarabiliriz.

“Birlikte Güçlüyüz” hareketi olarak başından bu yana bizimle birlikte yola çıkan ve bir kısmı bugün aramızda olarak desteklerinin belirten İstanbul ve diğer bölgelerdeki tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

Bu vesileyle kuruluşundan bu güne kadar Derneğimizin her kademesinde hizmet vermiş olan Yöneticilerimize, sektör katkılarından dolayı şükranlarımızı sunarız.

"Birlikte Güçlüyüz" grubu bu açıklamadan sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 

"Aidiyet ve birlik duygusunu şuanda olduğundan daha yüksek kılacağız"

SORU:  Temel anlamda en öne çıkan sorunlardan sıralarsak, neyi değiştirmek istediğinize yönelik düşüncelerinizi paylaşır  mısınız?

CEVAP: Öncelikle derneğe ait bir soğuma gözlemliyoruz üyelerimizde. Bizim ilk önceliğimiz, bir arada olmayı, bir araya gelebilmeyi, güçlü ve ortak bir irade ortaya koyabilmeyi sağlamaktır.
Aidiyet ve birlik duygusunun şuan da olduğundan daha yüksek kılmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. En temel hedefimiz budur.
Biz ekmeğini bu meslekten kazanan insanlar olarak geleceğimize sahip çıkmak için bu yola beraber çıktık.
Bizim başka işimiz yok, bizim işimiz taşımacılık, lojistik, nakliye. Dolayısıyla alacağımız her faydadan tüm meslektaşlarımız, tüm üyelerimiz faydalanacaktır. Yine lojistiğe dair her dezavantajtan hep beraber zarar göreceğiz.
Bu yüzden zarar görmemek üzere, dezavantajlarımızı avantaja çevirerek, mevcut avantajları arttırarak çalışacağız.
 

und-senol-cak.jpg


SORU: Kafanızda bir hareket planı var mı ?

CEVAP: Tamamen yeni bir yönetim anlayışında, ortak aklı hakim kılan birbirimizin yan yana geldiğimizde güçlü olduğumuzu hissettiren ve her şeyi paylaşan bir yönetim modeli oluşturacağız.
Sadece bir başkana, bir genel sekretere, kişiye bağlı yönetim modeli olmayacak.

"Yönetimde olduğumuz takdirde tüm bölgelerde toplantılarımızı icra edeceğiz"

SORU: Anadolu’da ki nakliyeci UND’de yeteri kadar temsil edilmediğinden şikayetçi. Bu konuda değişen bir şey olacak mı?

CEVAP: İstanbul ile diğer illerden üyelik dağılımına baktığımızda, üye sayıları oranında bir temsil söz konusu. Fakat şu da bir gerçek ki, Anadolu nakliyecilerimizin hemen hemen  tamamına yakın bir kısmının İstanbul’da da ofisleri var, buradan da icraatlerini yürütmektedir.  Dolayısıyla lojistiğin ve dış ticaretin kalbi İstanbul olduğu için, derneğin genel merkezinin de burada olmasından dolayı, kısmen böyle bir şikayet olabilir. Çünkü her toplantıya Anadolu’dan kalkıp gelinmesi de zor olabiliyor haliyle. Biz yeni yönetime seçildiğimiz takdirde, tüm bölgelerde toplantılarımızı icra edeceğiz. Yani sadece İstanbul merkezli değil, tüm bölgelerimizin havasını koklayıp, hep beraber bir arada olduğumuzu hissettireceğiz.

SORU: Bize somut olarak bunları bunları yapacağız diyebileceğiniz şeyler var mı?

CEVAP: Sektörde ki en büyük sorunlardan biri, Schengen vizeleriyle alakalı. Örneğin vizeler ile ilgili mevcut yönetim kuruluna bir tavsiyede bulunmuştum. Vizelerle ilgili yaşanan en büyük problem kalışla ilgilidir. Aldığımız vizenin ne kadar kullanabileceği bizim belimizi büken en büyük sorun olarak ortaya çıkıyor. Sürücü 1 Ocak’ta 6 aylık vize alıyor ve  Schengen bölgesinde 90 gün kalabilirsin deniyor. Römorklarını orada bırakan sürücülerimiz iki seferde bu süreyi doldurmuş oluyor. Böyle olunca 6 aylık alınan vize yetmiyor. Sürücü tekrar vizeye başvurmak için 2 ay daha beklemek zorunda kalıyordu. Biz dedik ki bu çalışma hakkının gaspıdır. Türk araçları, sürücüleriyle birlikte bir günlüğüne oldukları yerde kalıp hareket etmesin, bunun bir insan hakkı ve çalışma hakkı gaspı olduğunu herkese gösterelim önerisinde bulunduk ama kabul görmedi. Gerektiğinde bu tür çıkışları yapmaktan çekinmeyeceğiz. İnsanın çalışma hakkını da elinden alıyor. Biz dedik ki, bunu Avrupa ya duyurabilmek için; avrupa da ki Türk araçlarının sürücülerimiz 1 günlüğüne hiç hareket etmesin.  Ve bunu dış basına duyuralım. Yaşama hakkımız, çalışma hakkımız elimizden alınıyor diye dış basına bildirsin.
Bunun gibi mesela çözümü ile ilgili çalışacağımız örnek bir tanesi. Diğer konularla da ilgili depolamayla ilgili çözüm modellerimiz de var.

"Derneğin üye sayısını arttırmak için ciddi emek vereceğiz" 

SORU: UND'nin sanırım 1000'e yakın üyesi var. Ama C2 belgeli 2000 üzerinde lojistik firması var. UND ye yeni üye katmak için bir çalışma yapacak mısınız? Bir hedefiniz var mı?

CEVAP: 2000 Yetki belgeli lojistik firması varken neden sadece bin tanesi UND ye üye? Evet en büyük hedeflerimizden bir tanesi de bu. Bir taşımacı UND ye neden üye olmalı? Bu sorunun cevabını, bizzat üyelere sorup  beklentilerini karşılarsak bu  2 bin küsür taşımacının çoğu derneğe üye olacaktır. Bunun olması için çok ciddi emek vereceğiz.

und-yonetim-2020.jpg


SORU: UND Kurulduğu günden bu yana hep önemli işlere imza attı. Hem sektörü, hem Türkiye ekonomisini ve hizmetini büyüttü. Fakat UND işleyiş, yapı, varlığı ve büyüklüğünden dolayı maliyetli bir dernek. Yüksek maliyetli işlere imza atan bir dernek. Yeni dönemde derneğin hizmetlerini daha iyi sürdürebilmesi için derneğe gelir getirici yeni projeler yapmak mümkün mü? 

CEVAP: UND Tabi ki etkin bir dernek.  Türkiye de 46 yıllık geçmişiyle, tarihiyle, kamuoyunda ki etkinliğiyle heralde Türkiye de ki en etkin STK lardan bir tanesidir.
Etkinliğini birinci olarak üyelerin yan yana gelmesinden, ikinci olarakta güçlü bir çalışma ve işleyiş modelinden, bilgi üretmesinden kaynaklanıyor.
Günümüzde en güçlü şey bilgidir.  Bunun için derneğin aidat gelirleri var. Bir de derneğin ortak olduğu işletmeler var. Oradan da gelir var. Derneğin gelirini artırmak için de zaman zaman sektörün de ihtiyacı olan pekala projeler çıkabilir. Elbette o projeler de değerlendirilecektir. Aklımızda birkaç model var ama onları şimdi açıklamayayım.


SORU: Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu yıl nasıl adımlar atmayı planlıyorsunuz? Gündemimizde Koronavirüsü var, İpekyolu var, dünyanın ticareti değişiyor,  Önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl bir sektör öngörüyorsunuz? En azından bir ön çalışma ve stratejiniz oldu mu?

CEVAP: Zor ve avantajlı bir coğrafyada bulunuyoruz. Dolayısıyla hep beraber bir araya gelebilirsek zor sorunları hep beraber çözebilir ve geliştirebiliriz.
Ortak akıl hakim kılındığında bu sorunların çözülebileceğine inanıyoruz. Lojistiğin ve ara taşımacılığın geleceğini iyi görüyorum. Çünkü kara taşımacılığı hayatın olmazsa olmazıdır. Her türlü taşıma modülünü uygulayabilirsiniz. Değişik taşıma modları, deniz, hava yolu kullanabilirsiniz ama illa ki hangi yolu seçerseniz seçin kara taşımacılığına ihtiyaç duyarsınız. Bu sebeple zorlukları beraber aşarsak ben sektörün geleceğini iyi görüyorum

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.