Rusya otomotiv sektöründen geriye ne kalacak?

Rusya otomotiv sektöründen geriye ne kalacak?

Kommersant gazetesi, otomotivde 15 yıl boyunca agresif bir lokalizasyon politikası izlendiğini, buna rağmen sektörün yaptırımlar karşısında neredeyse tümüyle korumasız kaldığını yazıyor.

Yaptırımların tetiklediği lojistik problemleri nedeniyle fabrikalar parça ve bileşen ithal edemez durumda. Gazete problemler nedeniyle üretime ara verdiğini ilan eden fabrikalar arasında AVTOVAZ Tolyatti, Lada İjevsk, Toyota St. Petersburg, Hyundai St. Petersburg, Volkswagen Kaluga, Renualt Moskova, GAZ Nijniy Novgorod ve Mercedes-Benz Podmoskovye'yi sayıyor. Yine St. Petersburg'daki Nissan fabrikası da üretime bir süre sonra ara verecek.

Vladivostok'taki Mazda-Sollers fabrikası üretime devam ettiğini açıkladı, ancak Japon basını Mazda'nın bileşen tedarikini kestiğini yazıyor.

Ford ve BMW ise Rusya'da otomobil üretimini geçici olarak değil, tamamen durdurduklarını duyurmuştu. Rusya'nın otomobil ihracatı da Çinli partnerler dışında büyük oranda durmuş vaziyette.

Rusya'da 2021'de 1,6 milyon otomobil üretilmişti. Kırım'ın ilhak edildiği 2014 yılından önce ise sayı 3 milyona kadar çıkmıştı.

Gelişmeler ışığında teknik servis alanında Çinli markaların ağırlığının artabileceği öngörülüyor.

Rusya vatandaşlarının ise Batılı modeller yerine az sayıdaki Rus malı modellere daha fazla binmek durumunda kalacağı tahmin edilmekte.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.