Universal Robot Dünya Otomotiv Konferansı damga vurdu

Universal Robot Dünya Otomotiv Konferansı damga vurdu

Bu yıl çevrim içi olarak 8’incisi gerçekleşecek Dünya Otomotiv Konferansı, otomotiv sektörü profesyonellerini bir araya getirdi.

Gök: “İş birliğine dayalı robotlar, yani cobot’lar klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor ve sayısız avantaj sağlıyor”

Konferansın ilk günü düzenlenen çevrim içi panelde cobot’ların otomotiv sektöründeki yaygın kullanımı ile birlikte sunduğu avantajları anlatan Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından sunulan 2020 Dünya Robot Raporu’na göre, yeni robotların sektörel bazlı kurulumunda yüzde 28’lik pay ile otomotiv sektörü birinci sıradaki yerini koruyor. Türkiye ise otomotiv sektöründe 10 bin çalışan başına düşen 210 robot ile çok iyi bir konumda. Dünya ortalamasında ise bu rakam 110 civarında.” diye konuştu.

universal-robots-turkiye-ve-mea-ulke-muduru-kandan-ozgur-gok.jpg

Kapladığı az alan, kolay kurulumu ve kolay programlanması ile otomotiv üretim hattına esneklik katan cobot’ların farklı taşıma kapasiteleriyle, montaj hattındaki üretim süresini azaltarak üretim avantajı sağladığını belirten Gök, “Son derece hafif, kompakt olan cobot’lar, klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor. Mevcut düzende kapsamlı değişiklikler yapmadan birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Otomotiv sektöründe de kısa sürelerde kurulan cobot’lar, toplam sahip olma ve düşük işletme maliyetiyle, üretimde sağladığı verimlilikle hızlı yatırım geri dönüşü sağlıyor. Sektörde kullanım alanı belli bir alanda sınırlı kalmayan cobot’lar; kalite kontrol, montaj, polisaj, paketleme, paletleme, etiketleme, lazer kesim, enjeksiyon, boyama, çapak alma, makine besleme, yapıştırma ve lehim, ark, punta gibi kaynak süreçlerinde de risk analizlerine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla yan yana çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ur16e-all-01-1-universal-robots.jpg

Cobot’lar rekabette avantaj, üretimde esneklik sağlarken, çalışanlar için de ergonomi sorunlarını ortadan kaldırıyor

Gök, konuşmasında otomotiv firmalarının pandemi sürecinde üretimdeki aksaklıklar sebebiyle sorun yaşadıklarını kaydederek “Pandemiyle birlikte üretimde devamlılığın, esnekliğin ve verimliliğin cobot’lar ile sağlanabileceği bir kez daha kabul gördü. Cobot'lar üreticilerin karşılaştıkları sorunlara yenilikçi çözüm arayışlarında kanıtlanmış bir yol sundu. Bu verilerden yola çıkarak otomotiv endüstrisinin geleceğinde cobot’ların daha da yaygın şekilde yer alacağını öngörüyorum.” açıklamasında bulundu.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.