Öğrenci taşımacılığında araçların yaş sınırı 15'e yükseldi

Öğrenci taşımacılığında araçların yaş sınırı 15'e yükseldi

25 Ağustos 2021'de Resmi gazetede Okul servis araçları yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapıldı.

22 yaşını doldurmuş 61 yaşından gün almamış olması kaydıyla MEB onaylı kursu başarıyla tamamlamış ilkokul mezunları artık hostes olarak çalışabilecek.
 
Ayrıca 1.1.2018 tarihinden önce okul servis aracı olarak tescilli araçlarda kamera ,sensör ,3 nokta emniyet kemeri ve araçlarda iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz şartları aranmayacak.
 
Covid salgını nedeniyle okul servis araçlarının 12 yaşından küçük olması zorunluluğu muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1.7.2023 tarihine kadar 15 yaşından küçük olması şeklinde uygulanacak.
 

Servis şoförleri ve 'servis ablası' olarak adlandırılan yardımcı personeller için aşı zorunluluğu getirdiklerini ve öğrencilerle temas halinde olacak herkesin çift doz aşılı olacağını belirten İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği Başkanı Turgay Gül ise 'sorunun' başka bir boyutuna değindi.

İstanbul'da geçtiğimiz yıl eylül ayında 21 bin servis aracı bulunduğunu hatırlatan Gül "Geride bıraktığımız yılda okul servisleri çalışamadı. Bu yüzden sektörden çıkışlar oldu. Birçok şoför işi bıraktı. Birçoğu da personel servis taşımacılığı gibi sektördeki başka yerlere geçiş yaptı. Birçok plaka araçsız şekilde, açıkta bekletiliyor. Ekonomik nedenlerle aracını plakasını satan kişilerin de geri dönmeleri de zor" diye konuştu.

Olası bir yeniden kapanma durumunda okul servislerinde çok daha ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Turgay Gül "Şu anda sorun yok. Ancak olası bir vaka patlamasında gerek şoför gerekse yardımcı personelin ikamesi açısından çaresiz kalabiliriz. Ümidimiz vaka artışının yaşanmaması" dedi.

Servis sektörüne destek verilmeli

Tüm bu sebeplerden dolayı 'kaliteli' iş gücü kaybı yaşadıklarını belirten Gül "KDV oranı ile ilgili düzenleme yapılıp sektöre destek verilmesini istiyoruz. Şoförün SSK ödemesi ile ilgili de destek beklentimiz var. Yine motorlu taşıt vergilerinin okul servislerinden alınmaması, araç ve akaryakıt alımlarında da sektörümüze destek istiyoruz" diye konuştu.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • Murat bayraktar / 15 Mart 2023 21:25

    İki yıl pandemide calışmadık gecenyıl akaryakıt fiyatları zarara uratı bizleri elimizdeki arabalar cöp olur model gelirse ve biz serviscilerde arac degiştire bilecek finas yok devletimizden bu konuda yardım beklemekteyiz

    Yanıtla (0) (0)
  • İbrahim / 25 Şubat 2023 21:04

    Biz bu okul servis araçların büyütsün çünkü taşımalılarmış hepsi iflas edecek

    Yanıtla (0) (0)
  • Fedayi Ceylan / 19 Aralık 2022 15:42

    Ben şahsım adına okul servis araçlarının yaşının 15'e çıkartılmasını arzu ediyorum nedeni ise alacağımız araçların yaş yaş sınırı maddi yönden bizde çok sıkıntı yaratıyor alacağımız kredilerde yeteri kadar olmuyor aldığımız araçlar 2 veya 3 sene idare ediyor ama borcumuzu bir türlü bitiremiyoruz sonunda tekrar yeni baştan borca giriyoruz buna bir çözüm bulunmasını rica ediyorum yapılan açıklamalara göre nereye inanacağımızı şaşırıyoruz araçlarımız 12 yaşında olmasına rağmen istenilen her türlü tadilat yapılabilir ama yüksek miktarda ödeyecek Bir paramız olmadığı için buna bir çözüm bulunmasını özellikle rica ediyorum şimdiden teşekkürler

    Yanıtla (0) (0)
  • İBRAHİM UNAL / 05 Ocak 2022 21:34

    18 YILDIR TASİMAYAPİYORUM ENFLASYON YÜZDE Sİ MEMURA İŞÇİYE VERİLİYOR BİZ TAŞIMALI EĞİTİM ÖĞRETİME TAŞIMA YAPIYORUZ BİZDE ÖĞRETMENLERİMİZİN ENFLASYON YÜZDE Sİ VERİLSİN AYRICA MAZOT İHALE ZAMANI 6 TL İKEN ŞİMDİ 13 TL OLARAK GERÇEKLEŞTİ BİZ TAŞIMALI ARABA ÇIKAR NEYAPACAMİZİ ŞAŞIRDIK DEYLETİMİZDEN VE MİLLİEYTMBAYR BAKANIMIZIN YARDIM BEKLİYORUZ SAYGILARIMLA ARZ EDERİM

    Yanıtla (0) (0)