2012 yılı Hopaport’ın rekor kırdığı yıl oldu

2012 yılı Hopaport’ın rekor kırdığı yıl oldu

Ülkemizin kuzeydoğu ucunda yer alan son yıllarda gerek ülkemizde, gerekse uluslararası platformda ismini sıkça duymaya başladığımız Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri(Hopaport) 2012 yılını rekor işlem hacmi ile kapattı.

Alt yapısı ve üst yapısı ile modern bir liman kenti olan Artvin’de faaliyet gösteren Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş. (Hopaport), 2012 yılını sessiz sakin fakat dev bir işlem hacmi ile kapattı. Ülkemiz ve bölge ekonomisi için gelecek yıllarda umut vadeden bir yatırım alanı olarak adından sıkça bahsettiren Hopaport ‘ta yaşanan yönetim değişikliği ardından, yeni göreve atanan Meriç Burçin Özer adeta limanın çehresini değiştirdi. Liman sahasında bulunan depoların neredeyse tamamında mal depolanmaya başlanan Hopaport’ta açık depolama alanları da ekonomik olarak kullanılmaya başlandı.


Liman kapasitesi yüzde 50 arttı

Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer “Hopaport Ciner Grubuna geçtikten sonra her geçen yıl sürekli artış gösteren yatırımları ile bugüne kadar gelmiştir. Belli bir program dâhilinde bu yatırımlarımıza devam edeceğiz. Hopaport ciddi bir tanıtım atağına başlamıştır. Bundan dolayıdır ki 2012 rakamlarına bakıldığında toplam liman kapasitesinde yüzde50’ye varan bir artış grafiği ile elleçleme yaşanmıştır. Bu da Hopaport için ciddi bir gelişme içinde olduğu kadar gelecek yıllar için de ümit vaat eden bir gelişmedir. Hopa Limanı’nda 2012 yılında yaşanan bu artışı gittiğimiz her toplantı ve fuarda kendimizi ve olanaklarımızı gerçekçi boyutlar ile ifade ediyoruz" dedi.

Stratejik konumumuzun farkındayız

Hopaport’un stratejik önemine de değinen Meriç Burçin Özer, konuşmasında şunları kaydetti: "Hopaport, Gürcistan’dan başlayarak BDT ülkelerine, Kafkas ülkelerine, Afganistan’dan Çin’e kadar oluşan coğrafyaya ulaşmada önemli bir stratejik bir öneme sahip… Bizler bu stratejik konumumuzu değerlendirme anlamında çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bizler bugünden yarına hazırlıklı olmak gerekliliğinin bilincindeyiz. Gürcistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesine paralel yaşanacak gelişmeler Doğu Karadeniz’de hem deniz ve hem de kara taşımacılığında ciddi bir hareketliliğin 2014 yılından itibaren yaşanmasına neden olacaktır" diyerek geleceğe yönelik planlarını aktardı. Özer, tüm bu beklentilere ek olarak kaçan fırsatlara ve atıl kalan alanlara yönelik olarak da şunları ifade etti: "Hopa-Batum demiryolu projesinin hayata geçirilememesi bizim açımızdan büyük bir dezavantajdır" dedi.

Bu projenin hayata geçirilmesi için DKİB (Doğu Karadeniz İhracatçı Birliği) ve DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) önderliğinde başlatmış oldukları projeye ve sürecin farkında olan ciddi bir çalışma grubu ile Ankara’da devam edeceğine vurgu yaptı.


2012’de yük çeşitliliği arttı

Hopaport Genel Müdürü Özer, geçen yılı da değerlendirdi. Buna göre: "2012 yılında Hopa Limanı’nda yaşanan hareketlilikte kireç, çimento, kömür, bazalt taşı, buğday, diesel oil, fuel oil, bakır konsantresi, genel Kargo, lif levha ve proje yükü başta olmak üzere elleçlenen yük çeşitliliğinin artması da etkili oldu" dedi.

Biz geleceğe bakıyoruz

Önümüzdeki süreci de değerlendiren Meriç Burçin Özer, “Biz Hopaport olarak şimdi geleceğe bakıyoruz. 2013 yılının ilk 3 ayında da bu hareketlilik devam etmiştir. Hopa Limanı’nda 2013 yılının ilk 3 ayında elleçlenen yük miktarı 2012 yılının ilk 3 ayına göre artmıştır. Biz bu hareketliliğin alt yapısı sağlam ve kalıcı projeler ile devamlılığının sağlanması noktasında çalışmalarımıza ve girişimlerimize ara vermeden devam ediyoruz” dedi.

Rakamlarla Hopaport gerçeği

Hopaport 2012 yılı çalışma raporlarının açıklanması ile ortaya çıkan rakamlarda bu yükseliş grafiğinin 2013 ve 2014 yıllarında devam edeceğini gösterdi. 2010 yılında Hopaport Limanı’nda elleçlenen yük miktarı 566.789 Ton iken, bu rakam 2011 yılında 576.698 Ton olarak gerçekleşti. Hopaport’ta 2012 yılında başlatılan hamle ile yılık elleçlenen tonaj miktarı 853.927 Ton olarak gerçekleşmesi de Hopa Limanı’nın geleceğinin ne kadar açık olduğunun bir göstergesi olarak karşımızda durmaktadır.

Hayati AKBAŞ / Hopa-Artvin 


 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.