Petroldeki indirim taşımaya yansımalı

Petroldeki indirim taşımaya yansımalı

İhracatçılar düşen petrol fiyatlarının taşıma fiyatlarına yansıması için harekete geçti. Nakliyecilerden navlunda indirim yapmasını bekleyen ihracatçılar rekabet güçlerini koruyabilmek için yaklaşık yüzde 20 düşüş talep ediyor.

Ancak karşı cephede ise nakliyeciler bunun mümkün olmadığını savunuyor. Sektörde fiyatların zaten dibe vurduğunu ve karlılıkların çok düşük oranlara gerilediğini dile getiren nakliyeciler petrolün tek maliyet kalemi olmadığını belirterek indirim yapmamak için direniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, daralan dünya piyasalarında Türk ihracatçısının rekabette zorlandığını dile getirerek, nakliyecinin düşen petrol fiyatlarını mutlaka navluna yansıtması gerektiğini savundu. Hem TİM üyesi olarak hem de lojistik konseyi başkanı olarak masanın her iki tarafını düşünerek konuştuğuna dikkat çeken Aymen, şunları kaydetti: “Türk ihracatçısı için rekabet koşulları giderek zorlaşıyor. Komşu ülkelerdeki jeopolitik risklerden dolayı ihracatta büyük bir problem yaşıyoruz, ihracat pazarlarımız gittikçe daralıyor. Bunun genişlemesi için uğraşıyoruz. Diğer pazarlarda da fiyat rekabeti çok yoğun. Nakliyecinin karı düşük ama ihracatçının karı da çok düşük. Petrol fiyatlarındaki düşüşün muhakkak ihracatçıya rekabet yaratmak için navluna yansıtılması lazım. Aksi takdirde ortada bir talep yoksa arzında olması mümkün değil. İhracatçı mal satamazsa lojistikçinin de taşıyacağı bir şey olamaz. İhracatın artması için navlunların rekabetçi düzeyde tutulması lazım. 2015’i görüyoruz. Her gün yeni bir sorun karşımıza çıkıyor. Önümüzde seçim de var. Sektör oyuncularının birbirine destek olması lazım.”

İhracatçının navlunda düşüş beklentisine karşın lojistikçiler ise bu indirimlerin yapılmasının kolay olmadığını dile getiriyor. Sektörde fiyatların zaten dibe vurduğunu, karlılıkların çok düşük seviyede olduğunu belirten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, deniz taşımacılığında navlunların ciddi oranda düştüğünü ve ihracatçının baskısıyla önümüzdeki dönemde bu düşüşün karayolu navlunlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ancak Turgut Erkeskin, sektörün biraz nefes alabilmesi ve yeni yatırımlarla verimliliğini artırabilmesi için navlunların aynı seviyede kalması gerektiğini savunuyor. Erkeskin, “Navlunların düşmesi bekleniyor ama sektörün artık nefes alacak yer kalmadı. Hep biz veriyoruz, bunun biraz da sektörde kalması lazım. Zaten neredeyse para kazanmadan çalışıyorlar. Kendini yenileyecek yatırımı kolay yapamıyor. Bu nedenle petroldeki düşüşten doğan avantajların sektörde kalması gerektiğini düşünüyorum. Böylece firmalarımız verimli taşımacılık sistemlerine yatırım yapıp yine dış ticaret firmalarımızın menfaatlerine hizmetler üretebilme şansı yakalayabilir. Sektör üzerinde bir navlun ucuzlama baskısı olarak kullanılmamalı, sektörün ihtiyacı olan yenilemeyle ilgili fonlama yaratılması için bir avantaj olarak kullanılmalı.”

Ekol Lojistik Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal ise “Uluslararası taşımacılıkta akaryakıttaki düşmeyi bire bir navluna yansıtmak çok kolay değil. Petrol tek gider kalemi değil” dedi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.