"Tramvay Aracının Üretimindeki Yerlilik Oranı Yüzde  61’in Üzerinde"

"Tramvay Aracının Üretimindeki Yerlilik Oranı Yüzde 61’in Üzerinde"

Adil Karaismailoğlu, Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı aracının üretimindeki yerlilik oranının yüzde 61’in üzerinde olduğunu vurguladı ve “Tasarım, mühendislik ve proje yönetiminde teknik birikimimizi kullandık."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattının, ilk tramvay aracının teslim edilmesi programına katıldı. Türkiye’nin doğusu-batısı demeden, köyü-kasabası, büyükşehri fark etmeden yapılanlarla yetinmediklerini, yeni yatırımları da bir an önce millete sunmak için aralıksız çalıştıklarını kaydeden Karaismailoğlu, “Saymakla bitmeyecek, her gün bir yenisi eklenen hizmetlerimizle, 2003 yılından bugüne, ülkemizin 100 yıllık altyapı ihtiyacını karşılayan yatırımlarımızla, 81 ilimizi, ulaştırma ve haberleşme yatırımları açısından ihya ettik. Cumartesi günü de, Gaziantep’te ulaşımın yeni adı Gaziray’ı hizmete açacağız. Gaziantep’in bugüne kadar yapılan en önemli ulaşım projesi Gaziray, 5 Kasım Cumartesi günü, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açıyoruz” diye konuştu.

1.jpeg

HARCADIĞIMIZ 1.6 TRİLYON YÜZDE 20’SİNİN DEMİRYOLLARINA KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLERE AYIRDIK

Şimdi de Kayseri’de, özellikle son yıllarda yerli ve milli olarak geliştirilen raylı sistem yatırımlarıyla bir başka önemli güne daha şahit olduklarını aktaran Karaismailoğlu, “Kent içi raylı sistemiyle, konvansiyonel hatlarıyla, hızlı sistemleriyle demiryollarımız, bu toprakların ekonomik hayatının yanında sosyal, kültürel ve stratejik öneme sahiptir. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin ulaştırma ve haberleşmesi için harcadığımız 1 trilyon 653 milyar 450 milyon liranın yüzde 20’sini demiryollarına kent içi raylı sistemlere ayırdık” ifadelerini kullandı.

 

TRAMVAY HATTI PROJEMİZDE YÜZDE 95 İLERLEME KAT ETTİK

 

Demiryollarındaki lokomotif ve tren setlerinde de yerli ve milli üretime ağırlık verdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“2023 ve 2024 yıllarında 20 adet E 5000 anahat lokomotifi üretip TCDD Taşımacılık A.Ş. envanterine kaydedeceğiz. Millî Elektrikli Tren Seti projesinde; üretim çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. Saatte 160 kilometre hız kapasitesine sahip olan set üretiminde; prototip hazır. Saatte 225 kilometre hızında Elektrikli Tren Seti Tasarım ve Prototip Üretim Projemizin tasarım çalışmaları devam ediyor. Cumartesi günü, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, açılışını gerçekleştireceğimiz Gaziray’ın da trenleri ülkemiz raylı sistemler sektörünün en büyük temsilcisi TÜRASAŞ tarafından üretiliyor. Demiryollarındaki şehirlerarası hatlardaki iyileştirmelerle birlikte, kent içi raylı sistemlerde de önemli projelere imza atıyoruz. 5 şehrimizde, uzunlukları 152,4 kilometreyi bulan 12 projenin yapımına Bakanlığımız tarafından devam ediyor. Yapımı devam eden hatlarımızdan birisi de Kayseri-Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay Hattı’dır. Söz konusu hattımızın uzunluğu 6,7 kilometre, istasyon sayısı ise 11. İlk ray kaynağını 16 Aralık 2021’de attığımız, tamamlama aşamasına yaklaştığımız projemizde dolgu, beton imalatları, ray montajları, kataner direk ve tel montajları, elektrik ve fiberoptik kablo işlerimizi bitirdik. Genel olarak yüzde 95 oranında ilerleme kat ettiğimiz projemizde sinyalizasyon, peyzaj ve istasyon işlerimiz hızla sürüyor.”

KAYSERİ’NİN RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 42 KİLOMETREYE ÇIKACAK

Kayseri’deki mevcut tramvay hatlarıyla entegre olacak bu hattın hizmete girmesiyle, şehrin raylı sistem uzunluğunun 35 kilometreden 42 kilometreye çıkacağını ifade eden Karaismailoğlu, istasyon sayısının ise 55’ten 66’ya yükseleceğini vurguladı. 69 olan raylı sistem araç sayısının 74’e yükseltileceğini aktaran Karaismailoğlu, “Kayseri Şehir Hastanesi’ne, Şehirlerarası otobüs terminaline, Nuh Naci Yazgan Üniversite’mize ve Mobilyacılar Sitesi’ne çok daha hızlı, konforlu ve emniyetli şekilde ulaşılabilecek. Kayseri-Anafartalar-Şehir Hastanesi-Mobilya Kent Tramvay projemizi hizmete almak için yoğun bir şekilde çalışırken, aynı zamanda tramvay hattımızda hizmet verecek araçları da Ankara’da yerli olarak üretiyoruz. Bugün burada Kayseri’de çalışacak ilk aracını banttan indireceğimiz tramvaylardan 5 adet üretiyoruz. Tramvaylarımızın; uzunluğu 32,7 metre, genişliği 2,65 metre, yolcu kapasitesi 288 ve hızı da saatte 70 kilometre olacak. Bu hattımıza özel olarak üretmekte olduğumuz 5 tramvay aracımızın tasarımında şehrin ihtiyacına uygun teknik ve sosyal açıdan uyumunu ön planda tuttuk. Tramvaylarımızın imalatında; yeni teknolojiler kullandık, çevre dostu enerji kullanmasını sağlayacak motor ve hareket aksamlarını kullandık. Ergonomik, konforlu ve engelli dostu tasarımlara azami özen gösterdik. Üç aşamalı üstün konforlu koltuklar yerleştirdik, koltuk döşemelerinde Erciyes motifleri kullandık. Tramvaylarımızda bisiklet ve scooter bağlama yerleri ve şarj üniteleri yaptık. Kolay bakım gerektiren ekipmanlar kullandık” şeklinde konuştu.

 4.jpeg

YERLİ ÜRETİM VE MÜHENDİSLİK İMKANLARIMIZI KULLANMAYA ÖNEM VERİYORUZ

 

İlki banttan alınan araçların üretimindeki yerlilik oranının yüzde 61’in üzerinde olduğunu bildiren Karaismailoğlu, “Tasarım, mühendislik ve proje yönetiminde teknik birikimimizi kullandık. Testlerine başlayacağımız tramvaylarımızı, en kısa zamanda hattımızda işletmeye alacağız. Tüm projelerimizde yerli üretim ve mühendislik imkanlarımızı kullanmaya önem veriyoruz. Türkiye’nin güvenli yarınları, tam bağımsız Türkiye için yerli ve milli kabiliyetlerimizi her alanda artırmak nihai hedefimizdir. Raylı sistemlerimiz için önemli olan ve bakanlığımızın desteği ile Aselsan tarafından geliştirilen sinyalizasyon sistemlerinin kullanılacağı Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’mızın açılışı için de gün sayıyoruz. Bu fabrikada eş zamanlı olarak üretilen Kocaeli Gebze OSB – Darıca Sahil Metro Hattı’nda kullanılacak araçları da 2023’ün ilk çeyreğinde raya indirerek, testlerine başlayacağız” diye konuştu.

BİZDE KISIR TARTIŞMALAR YERİNE, ÇABA VE PROJELER VAR

Hizmet siyasetlerinde, durmak yok, yola devam ilkesi olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Bizde, kısır tartışmalar yerine, çaba ve projeler var. Bilgi birikimimizi, insan kaynağımızla, bir araya getirerek, ülkenin hayrına işler yapmak için alın ve akıl teri döküyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.