
Fikri takip
Lojistik ve taşımacılık sektörünün ne kadar önemli olduğu son zamanlarda Kamu ve özel sektör tarafından fazlaca vurgulansa da, kamuoyu tarafından “Lojistik” kelimesinin bilinirliği sorgulanmaktadır.
Bazı ülkelerde ve tarafımca da tüm sektörlerin Ana’sı olarak kabul gören Lojistik ve taşımacılık;“Annelerimizin karnında başlayan, yaşamımızın her evresinde ister hizmet veren ister hizmet alan olalım, Yolcu ve eşya taşımacılığı ve lojistik hizmetlerinin olumlu olması halinde yaşamın mutluluğu olarak değerlendiriyorum. Sevdiklerimize ulaşmamız, sevdiklerimizin bizlere kavuşması, kargolarımızın, eşyalarımızın zamanında yerlerine ulaşması sonucu sevinçlerimizin, kazanımlarımızın karşılığı olarak "Lojistik Mutluluktur" diyorum.
Sabah kargodan gelen UND Dergisi’nin aralık sayısının içeriğinde “Lojistik Devlet güvencesinde” başlığı ile 10.kalkınma planında 5 farklı Bakanlık “Lojistik” ile ilgili hedeflerini koyarak buna göre stratejilerini belirlediler haberi ile sektörün hak ettiği önemi kamu nezdinde görmekten bir kez daha mutlu oldum.
10.Kalkınma planında 5 Farklı Bakanlı’ğın tanımladığı görev ve yetkileri;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Lojistik altyapının iyileştirilmesi ve şehirlerde belirli alanların Lojistik faaliyetler için ayrılarak Lojistik merkezlerin oluşturulması.
Kalkınma Bakanlığı’nın Kamu kurumlarının Lojistikle üstlenecekleri rollerin tanımı, kurumlar arası koordinasyon, Ulaştırma türleri ve koridorları, Lojistik Master Planı’nın hazırlanarak hayata geçirilmesi, Mevzuat çalışmalarının tamamlanarak TCDD Şebekesinin özel taşıyıcıya açılması ve demiryolu taşımacılığının serbestleşmesinin sağlanması.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük işlemlerinin hızlandırılması, gümrüklerin fiziki ve beşeri, kapasitesinin artırılması, gümrüklerde bilgi teknolojisi kullanımının yaygınlaştırılması.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Çandarlı Konteynır Limanlarının tamamlanması, Mersin konteyner limanı ve Filyos Limanının yapımına başlanması, Ana Limanların karayolu ve Demiryolu bağlantılarının yapılması, Demiryollarında yapımı devam eden 19 Lojistik merkezin tamamlanması, OSB, Serbest bölge büyük fabrikalara iltisak hatlarının yapılması.
Ekonomi Bakanlığı’nın Lojistik firmaların taşımacılık yanında Modern depoculuk anlayışıyla yapılandırılması, yerli küçük firmaların birleştirilmesinin sağlanması, teknoloji kullanımı ve Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracatta hedef ülkelerde Lojistik merkezler kurulması, Yeni ihracat güzergâhlarının oluşturulması.
5 farklı Bakanlığın 10.kalkınma planındaki ana hatları ile yazılı görev ve yetkileri sonrası Ülkemizin genel gündemi ile ilgili haberler içinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in “HSYK yargılama müessesi değil. “Yargının lojistiğini” yapan bir kuruldur" cümlesi ile Lojistik litaretürüne “Yargı Lojistiği” kavramının kazandırılmış olduğunu gördüm. Lojistiğin kamuoyunca bilinirliğinin ve öneminin anlaşılması açısından kavramdan memnun oldum.
Lojistik Yönetim Danışmanı Oruç Kaya’nın “Lojistik ve taşımacılık sevilmeden yapılamayacak kadar Zor, zahmetli ama sonuçları bakımından âşık olunacak kadar önemli ve değerli”sözünü lojistik ve taşımacılık sektörüne hizmet verenlere, sektörden hizmet alanların teşekkürü olarak değerlendiriyorum.
Ertuğrul Tarhan
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevgili Abim
Yanıtla (0) (0)Eline sağlık Lojistiği çok güzel özetlemişsin
Ş.Aras
Sayın TARHAN,
Yanıtla (0) (0)İstatistikleri çok iyi değerlendiren araştırmacı yönünüz, Ticaretin içindeki, hemen hemen her kesimin bildiği ancak telafuz edemediği konuları sizin yazmanız hakikaten takdir'e şayan ! Ancak, yazdığınız güzel detayları verirken; Lütfen her kamyonun TIR olmadığını, TIR kısaltmasının : Uluslararası Karayolu taşımacılığı. (Fransızca: Transports Internationaux Routiers ) Birleşmiş Milletler Teşkilatı bünyesindeki, Uluslararası Nakliyat Birliği (IRU) tarafından 15 Ocak 1959 tarihinde Cenevre'de imzalanan bir anlaşma. Bu anlaşma 11 ülke (Avusturya, İsveç, Portekiz, Bulgaristan, Finlandiya, Macaristan, Fransa, Malta, İsviçre, Tunus ve Yugoslavya) arasında imzalanan birleşik taşımacılığına (karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu) ve konteyner kullanılmasına izin veren bir sözleşmedir. yazarsanız,Gerçek TIR şoförlerinin ve firmalarının üzerindeki baskıyı azaltırsınız.
Her platform da "değerli yöneticilerimizin" söylediği gibi sektör olarak çok büyük olmadığımızı, İstanbul'da lojistik hayatı neredeyse bitiren keyfi UKOME kararını aşamadığımızı, Antalya'dan İstanbul'a sebze meyve taşıyan ve UKOME kararını Yüreklice protesto eden nakliyeciyi UND olarak desteklememiz gerektiğini yazarsanız, umarım size tahsis edilen bu köşenin hakkını tam anlamıyla vermiş olursunuz. Yolları kapattıran zihniyetin, şömineleri karşısında içkilerini yudumlarken, tabut misali 0,80 m² buz gibi şoför mahallinde, yol yasağının bitmesini bekleyen çilekeş şoförlerimizin gönlünde de taht kurarsınız
Sevgi ve saygılarımla
Sayın Şefii,
Yazılarıma göstermiş olduğunuz ilgi yapıcı değerlendirme ve yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Ukome’nin İstanbul’daki yürüme yasakları konusu’nuda yine aynı köşe de
26.12.2006 tarihinde “Valilik ve Belediye’den ihracata Fren” ve
03.10.2007 tarihinde “Taşımalar Engellenemez” başlığı altında iki ayrı yazı ile gündeme getirdim.(İlgi yazılarımı köşemde görebilirsiniz.)
Ayrıca 2005 -2007 arası İTO Yurtiçi ve Yurt dışı Meslek komitesi ve Meclis Üyeliğim sırasında, İTO daki Ulaştırma komisyonlarında ve İTO Meclisi’ne katılan İB Başkanı Kadir Topbaş’a bu konudaki düşüncelerimi dile getirdim. Und’nin Yasakların başlaması sonrasındaki girişimlerine de o dönem UND YK görevim nedeniyle yakınen şahidim.
Yine aynı şekilde o dönem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İBB’ye yasakların kaldırılması ve/veya iyilieştirilmesi hususundaki yazısıda UND girişimi ve yazılarım sonrası olmuştur. Antalya’lı Nakliyecilerinin başlatmayı düşündüğü kontak kapama eylemine Ticaretin içinde olan ve hiç kimsenin hem İnsani hem Ticari olarak kabul edemiyeceği Sabah 06:00 - 10:00 ve Öğleden sonra 16.00 - 22.00 arası günde toplam 10 saatlik beklemeler için Lojistik ve Taşımacılık sektörü ile birlikte TOBB-İTO-TİM-UND ve TND başta olmak üzere her kesimin destek vermesi şarttır.
Yanıtla (0) (0)Katkı sağlayan yorumunuz için bir kez daha teşekkür ederim.
Sevgi ve Saygılarımı sunarım.
Ertuğrul Tarhan
Sayın Tarhan,
Yanıtla (0) (0)Lojistiğin önemine dikkat çeken yazınız için tebrik ederim.
Ne var ki, hemen her kişi ve kesimce önemine dikkat çekilen lojistiğin bu hak ettiği bu öneminin gerekleri yerine getirilmiyor ve lojistik hizmet üreticileri hak ettikleri saygınlığı bulamıyorlar.
Sayın Yücel'in yorumunda belirttiği üzere, en basit bir köprü geçişi sorunu bile aşılamamaktadır. Hem de yabancı taşıtlara uygulanmayan bu kısıtlama sadece Türk taşıtlarına uygulanarak yerli lojistikçi/taşıyıcımız yabancılar karşısında haksız rekabete maruz bırakılmaktadır.
Umarız ve dileriz ki, lojistik kamu hem de kamuoyu nezdinde hak ettiği saygınlığı bulur ve lojistikçinin önündeki engeller hızla kaldırılır.
Konuya dikkat çektiğiniz için tekrar teşekkür eder ve yasamanın lojistiğini yapan yürütmenin, dünyada çapında rekabetçi lojistikçilerimizin olabilmesi için desteklemesini ve gerekli düzenleme ile icraatları lojistik hızıyla yapmasını diliyoruz.