Karayolu yolcu taşımacılığında meslek içi eğitim ve TOSEV

Karayolu yolcu taşımacılığında meslek içi eğitim ve TOSEV

Son dönemde yaşanan otobüs kazalarından sonra karayolu yolcu taşımacılığında eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Yük taşıyan şoförlerle, insan taşıyan şoförün birbirinden ayrılması gerekiyor. Otobüs şoförlerinin de meslek içi eğitimden geçmeleri gerekiyor. Ancak sadece eğitim yetmiyor, şoförlerin aynı zamanda sosyal güvencelerinin de olması lazım.

Bu konuda biz öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na TOFED olarak başvurduk. Başvurumuz halen inceleniyor. Biz şoförlerimizin de ağır işçi statüsüne alınmasını istiyoruz. 20 yıl çalışıp 25 yıl çalışmış gibi emekli olmasını istiyoruz. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e söyledik. Kendisi makul karşıladı. Şoförün işvereni 360 gün prim ödeyecek, 90 günü de devlet ödeyecek. Dolayısıyla sürücülerimiz 20 yıl çalışıp 25 yıl çalışmış olacak. Bu bir eğitim süreci.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu olarak sürücülerin meslek içi eğitimine de talibiz. Eğitim yetki belgemiz var, salonlarımız var, maddi imkânlarımız var. Bu konuda üniversitelerle otobüs üreten firmaların yetkilileriyle de görüştük. Yeni üretilen otobüslerin kullanımı, çeşitli aksesuarların kullanımı gibi konularda otobüs üreten firmaların AR-GE bölümleriyle, üniversitelerle, Emniyet Genel Müdürlüğü’yle birlikte şoförleri zorunlu eğitimden geçirmek istiyoruz. Bunun için hiçbir bedel de alınmayacak.

Diğer taraftan da Türkiye Otobüsçüler Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın kuruluşu için somut adımı da attık. TOSEV’in kurucu başkan Galip Öztürk olacak. Sektörün bütün ağır topları muhalif-mutabık demeden TOSEV içerisinde olacaklar. Burada amacımız sektör mensuplarının çocuklarına sahip çıkmak. Öyle sektör mensubu var ki zaman içerisinde firma sahibiyken şimdi istifa etti. Öyle sektör mensubu var ki zaman içerisinde şoförlük yapmış. Öyle sektör mensubu var ki halen şoför, halen yazıhanede çalışıyor. Onların çocuklarına hem burs vermek, hem yetiştirmek, hem de okutmak amacını taşıyoruz.

Şu anda Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş şu anda otobüsçü çocuklarının bin 125’ine ayda 100 Lira burs veriyor. Bu sene de yaklaşık 1,5 trilyon para ediyor. Bu paraları artık vakfımıza bağışlayalım vakıf’tan dağıtalım. Burada amacımız otobüsçülerinin okuyan çocuklarına sahip çıkabildiğimiz kadar sahip çıkmak.

TOSEV’in amaçları arasında en önemlisi de ulaştırma ve lojistik liselerini kurmak olacak. Bu okul, otobüs kaptanı, banko elemanı yetiştirmek olacak. Ayrıca sağlık kurumları açmak hedefimiz. En çok kaza yapılan yerlerde ilkyardım hastaneleri açmak ilk işimizden biri olacak.

TOFED olarak sektörün tüm sorunlarını biliyoruz ve onların çözüm için gerek kamu kanadında gerekse de kendi içimizde çalışmalarda bulunuyoruz. Meslek içi eğitim yetkisinin verilmesi ile sürücülerin eğitiminde söz sahibi olursak kaza oranlarının düşeceğine olan inancımız tamdır.

TOSEV’in kuruluşu sonrasında da sektörün gelecek nesillerinin eğitimi TOFED’den sorulacak.

Saygılarımla
Mevlüt İLGİN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.