"Yılın ikinci yarısında kuvvetli bir taleple karşı karşıyayız"

"Yılın ikinci yarısında kuvvetli bir taleple karşı karşıyayız"

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt tasimacilar.com'un sorularını yanıtladı.

Türkiye pazarında elektrik, hibrit ve yakıt hücreli (Fuel Cell) kamyonlardan hangisi verimli olarak kullanılabilir, bununla ilgili bir projeniz var mı?

Daimler olarak uzun vade CO2 nötr taşımacılık stratejimiz ile; tüm müşteri isteklerini karşılayacak iki teknolojiye yani “Bataryalı elektrikli araç” (BEV) ve “Yakıt Hücreli (Fuel Cell)” araç teknolojilerine odaklanıyoruz. Bataryalı Elektrikli Araçlar planlanabilir bir sürüş rotasında ve daha çok kısa menzilli şehir içi kullanımı için planlanırken, kamyon bataryalarına özel hızlı şarj istasyon altyapısının bulunduğu çalışma alanlarında müşterilerin isteklerini karşılayabileceklerdir. Yakıt hücreli elektrikli araçlar ise daha çok uzun yolda kullanıma uygun geliştirilmektedir. Uzun menzil ve  yüksek katar ağırlığına sahip çekiciler için müşteri isteklerini karşılarken,  içten yanmalı konvensiyonel araçların depo doldurma sürelerine eş değer sürelerde hidrojen yakıt dolum sürelerine sahip olduğu için, operasyonun sürekliliğinin önemli olduğu durumlarda da öne çıkmaktadır. Ayrıca uzun yol çekicilerinde müşterinin çalışma alanı planlanabilir bir rotada yeterli şarj istasyonuna sahipse, ek olarak yakıt hücreli araçlara göre daha düşük teknik katar ağırlıklarında, bataryalı elektrikli araç teknolojisine sahip çekiciler de müşteri isteklerine cevap verebilmektedir. Uzun vadede CO2 nötr taşımacılık stratejimizin temelini oluşturan “Bataryalı Elektrikli Kamyon” ve “Yakıt Hücreli Elektrikli” Kamyon teknolojilerinin verimliliği; yeterli şarj / H2 istasyon altyapısı, elektrikli araçta kullanılan yeni teknolojinin servis altyapısı, kullanım şartları ve planlanabilir taşımacılık rotalarıyla ve hatta Avrupa’daki bazı ülkelerinde CO2 nötr araçlar için planlı hükümet teşviklerinin yoğunluğu ile bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

mercedes-benz-actros-nakliye-kopya.jpg

Kamyonların hız değerlerini kaç ile sınırlandırıyorsunuz? AB ülkelerine satılan ve yurt içine satılan araçlarda bu hız değerleri aynı mı farklı mı? 

Yurtiçi pazara sunduğumuz araçlarımızı, özellikle kamu hizmetinde çalışacak belirli istisnalara tabi ürünler dışında, karayolu trafik yönetmeliğinde öngörüldüğü şekilde 90 km/s hız sınırı ile üretiyoruz. AB ülkelerine satılan araçlarda da ilgili AB yönetmeliğe istinaden ülkemizdekine paralel bir hız sınırı uygulaması mevcut.

Yerli üretim dijital Takograflar var. ASELSAN gibi PARS gibi. Kamyonlarda yerli takograf kullanmayı düşünüyor musunuz?

Ürünlerimizin yerli katkı oranlarını artırma ve lojistik maliyetleri azaltma hedeflerimiz doğrultusunda yerli yan sanayi firmaları ile iş birliklerimizi artırmaya çalışıyor ve sürekli olarak yeni fırsatlar arıyoruz. Bununla birlikte iş birliği içerisinde olduğumuz tedarikçilerimizin ürünün işlevselliği dışında hem yurtiçi hem ihraç pazarlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalite standartlarında üretim yapıyor olması ve yeterli üretim kapasitesine sahip olması diğer önemli kriterler. Bu kriterler sağlandığı sürece yerli üreticilerle olan iş birliğimizi her daim artırmayı hedefliyoruz.

2021 kamyon pazarını değerlendirir misiniz? 2020’ye göre değişim nasıl yaşanıyor?

2021 yılı Ocak-Haziran dönemine baktığımızda toplam üretimin yüzde 23 ve otomobil üretiminin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artığını görüyoruz. Bu dönemde, toplam üretim 639 bin 661 adet, otomobil üretimi ise 416 bin 21 adet düzeyinde gerçekleşti.

Toplam pazara baktığımızda ise 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 411 bin 952 adet düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu dönemde otomobil pazarı ise yüzde 52 oranında arttı ve 310 bin 325 adet olarak gerçekleşti. Ticari araç grubunda, 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde üretim yüzde 43 seviyesinde artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 40 oranında arttı. Mercedes-Benz Türk olarak bizi en çok ilgilendiren ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 74 oranında arttı. 

Ticari araç pazarında da önemli büyümelerin yaşandığını görüyoruz. 2020 yılı Ocak-Haziran dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 74, hafif ticari araç pazarı yüzde 67 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 168 arttı. 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 15 oranında, otomobil ihracatı yüzde 6 oranında arttı. Bu dönemde, toplam ihracat 461 bin 528 adet, otomobil ihracatı ise 297 bin 127 adet düzeyinde gerçekleşti. 

2021 yılı Ocak-Haziran dönemi ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 168 oranında arttı. Bu dönemde satılan toplam araç sayısı 12.817 oldu. Çekici satışları, 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yıla göre yüzde 217 oranında artarak 8.735 adet olurken, kamyon satışları da yüzde 102 oranında artarak 4.082 adet olarak gerçekleşti.

mercedes-benz-actros-1851-ls.jpg

Pandeminin etkisi ağır ticari pazarında etkisini yitiriyor mu?

Ocak-Haziran 2021 arasındaki yılın ilk yarısında, kamyon üretimi ve ihracatında pandeminin etkisi azaldığını söyleyebiliriz. Sektördeki talep, 2020 yılına göre artış gösteriyor. 2022 yılına kadar artış eğiliminin sürebileceğini öngörüyoruz. Elbette bu planlar dahilinde pandeminin küresel seyri satışları etkileyecektir. 

Mercedes-Benz’in satış rakamlarından bahseder misiniz?

Pandeminin etkisine rağmen, 2019 yılına göre 2020 yılında satışlarımızı yüzde 141 arttırarak, 6.932 adet ile tamamladık. 2020 yılını bir kez daha Türkiye kamyon pazarının lideri olarak tamamladık. Bu başarımızı Ocak-Haziran 2021 döneminde de sürdürdük. 2021’in ilk 6 ay sonuçlarına göre; 11.361 adet kamyon ve çekici üretirken, bu araçların yüzde 56’lik oranla 6.399 adedini ihraç ettik. 2021’in ilk 6 ayında Türkiye iç pazarına 5.451 adet Mercedes-Benz markalı kamyon satışı gerçekleştirdik. Bu verilen ışığında Mercedes-Benz Türk, 2020’nin Ocak-Haziran sonuçları ile 2021 kıyaslandığında Türkiye’nin kamyon ve çekici üretimi, iç pazar satışı ve ihracat rakamlarıyla, uzun yıllardır devam eden liderliğini sürdürdü. Türkiye’de üretilen her 10 kamyondan 7’si Mercedes-Benz Türk fabrikasından yollara çıkarken ihraç edilen her 10 kamyondan 8’inde de Mercedes-Benz Türk imzası yer alıyor.

Filo satışları ve teslimatlarda, 2021 beklediğiniz gibi mi gidiyor?

Zorlu pandemi koşullarına rağmen, 2020 yılında kamu bankalarından yerli üretim araçlara özel kredi desteğinin etkisiyle hareketlenen kamyon pazarında, ithal araçlarımız için de sağladığımız kredi destekleriyle müşterilerimizin beklentilerini karşıladık. Şirketlerin yatırım yapma kararlarının etkisiyle 2020’de önemli teslimatlara imza attık. Ayrıca 2020 yılında satışa sunduğumuz Yeni Actros, sektör tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ürettiğimiz kamyonlarımıza olan ilgi sayesinde 2020 yılını ve 2021 yılının ilk 6 ayını kamyon pazarının lideri olarak tamamladık.

2021 yılındaki teslimatlarımız da planladığımız ölçüde devam ediyor ve bu yıl da büyük adetli teslimatlarımız devam edecek. 

Pandemi sebebiyle, 2020’de çalışanlarımızın sağlığını önceliklendirerek yaklaşık 1 ay kadar ara verdiğimiz üretimimizi, uygun hijyenik koşullar ve aldığımız önlemler ile yeniden başlatarak siparişlerimizin bitirilmesine hız verdik. Mevcut müşterilerimiz haricinde yeni müşterilerimiz ile çalışabilmemizde, bu zorlu dönemde sunduğumuz hizmetlerin de etkisi oldu. Pandemi döneminde müşterilerimize kesintisiz hizmet sağlamak amacıyla satış sonrası servis ağımız 7 gün 24 saat hizmet verdi. Bütün bu başarılara ulaşmamızda her koşulda başarılı ve özverili çalışmalarını sürdüren ekibimizin katkısı büyük. 

2021’in başında sunduğunuz yeniliklere sektörün tepkisi nasıl oldu?

Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bunda, Mercedes-Benz markalı kamyonlardaki yeniliklerimizi uygularken müşterilerimizden gelen ihtiyaçları dikkate almamız etkili oldu. Bu yeniliklerin meyvelerini de her bir alt segmentteki pazar payı performansımızda görebiliyoruz. Pazarın ihtiyaçlarına yönelik donanımlar ve ekipmanlar sayesinde çekici, inşaat ve kargo-dağıtım alanlarına en uygun ürünleri geliştirip sunmaya devam edeceğiz. 2021 yılında tüm modellerimizde yenilikler sunarak, müşterilerimizin beklentilerini en kapsamlı şekilde karşılayarak, bu yıl da liderliği hedefliyoruz. 

2021’de hangi yenilikleri sundunuz; yıl sonuna kadar başka yenilikler yapacak mısınız?

2021 yılı için Actros, Arocs ve Atego’dan oluşan çekici, inşaat ve kargo-dağıtım gruplarında yeni modellerin üretimine ve satışına başladık. Mercedes-Benz Türk olarak yeni nesil kamyonlarımızın güvenlik, konfor ve 2. El değerini korumasıyla hem filo müşterilerimizin hem de bireysel kullanıcıların ilk tercihi olmayı sürdürmeyi amaçlıyoruz. Premium segmentte başarı yakaladığımız Actros 1851 çekicilerin kapsamını 2021 yılında daha da zenginleştirdik. Yeni Actros 1851 Plus paketi ile bu segmentte daha yüksek donanım beklentisine sahip müşterilerimize hitap ederken, bir diğer yenilik olan Actros 1842 LS ile, odağında ilk yatırım maliyeti bulunan yurtiçi taşımacılık müşterilerimize hitap ediyoruz. Mevcut Arocs modellerinde yeni opsiyon ve paketler sunmaya başladık. İnşaat kamyon grubunun en güçlü modellerinden Mercedes-Benz Arocs 8x4 Damper Serisi kamyonlar ve beton pompası üst yapısına uygun çift çeker Arocs kamyonların motor güçlerini arttırdık. Beton mikseri segmentinde ise yeni Arocs 3740 aileye katıldı. 2021 yılında tüm Atego araçlarımızın standart donanımları da sürücü konforunu gözetecek şekilde zenginleştirilirken şehir içi dağıtım odaklı Yeni Atego 1018 standart paketi de seriye katıldı.

Kredi imkanları ve döviz kurunun satışlara etkisi önümüzdeki 6 ayda satışları nasıl etkileyecektir?

2020 yılında olduğu gibi 2021 yılının ilk 6 ayında da pazarın büyümesinde şüphesiz, uygun fiyatlı kredi fırsatlarının etkisi oldu. Öte yandan artan döviz kuru, özellikle ithalatçı markalar üzerinde belli bir fiyat etkisi oluşturdu ama toplam yatırım maliyetinde bu iki etki birbirini belli ölçüde dengeledi diyebiliriz. Yılın ikinci yarısında kredi maliyetlerinde bir artış olursa pazarın büyüme hızında belli bir yavaşlama söz konusu olabilir ama an itibariyle değerlendirildiğinde, ikinci yarıyılda da kuvvetli bir talep ile karşı karşıya olduğumuzu ve 2021 pazarının 2020 yılının çok üzerinde kapanacağını söyleyebiliriz

 

 
 
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.