Kosta Sandalcı: “Lojistik sektörü bölgesel işbirliği ile kalkınır”

Kosta Sandalcı: “Lojistik sektörü bölgesel işbirliği ile kalkınır”

Türkiye’yi FIATA’da temsil eden Kosta Sandalcı, Sofya’da düzenlenen FIATA Karayolu Çalışma Grubu Toplantısı’na katıldı.

FIATA Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Karayolu Çalışma Grubu Başkanı olarak, ülkemizi FIATA’da temsil eden Kosta Sandalcı, Sofya’da düzenlenen FIATA Karayolu Çalışma Grubu Toplantısı’na katıldı. Bu toplantının ardından Bulgaristan Freight Forwarder ve Lojistik Derneği’nin (NSBS) 20. Kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen konferansa katılan Sandalcı, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki bölgesel işbirliklerinin geliştirilmesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Konferansta UTİKAD’ın, Türkiye’yi FIATA ve CLECAT’ta temsil ettiğini ve bölgesel işbirliklerinin en güzel örneklerinden birisi olan ECOLPAF’ın kurucu üyeleri arasında yer aldığına dikkat çeken Kosta Sandalcı, derneğin ulusal ve uluslararası faaliyetleri hakkında da açıklayıcı bilgiler verdi. “Türkiye kâğıtsız beyan sistemine geçti”
Aynı zamanda Güneydoğu Avrupa Freight Forwarder ve Lojistik Operatörleri Koordinasyon Komitesi üyesi olan Kosta Sandalcı, konuşmasında Türkiye’nin 2 kez bu kongreye ev sahipliği yaptığını belirterek, geçen yıl Türkiye’de yapılan Güneydoğu Avrupa Freight Forwarder ve Lojistik Operatörleri Kongresi ve önümüzdeki yıl Yunanistan’da yapılacak kongre hakkında kısa bir değerlendirme yaptı. Türkiye’de geçtiğimiz yıl düzenlenen kongrede imzalanan sonuç maddelerinin, Türk lojistik sektöründe yapılmaya başlanan birtakım düzenlemelere ışık tuttuğunun altını çizen Sandalcı bu çerçevede; Türkiye’de NCTS ve kağıtsız beyan sistemine geçilmeye başlandığını, mevcut gümrük kapılarında yenileme çalışmalarının sürdüğünü ve Ocak 2012’den itibaren Yeni Özet Beyan Sistemi’ne geçildiğini belirtti. “Uluslararası kurumlar ile güçlü bağlarımız var”
Dünyanın en büyük 10’uncu büyük ekonomisi olma hedefine doğru hızlı adımlarla yol alan Türkiye’nin, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında önemli bir ticari güce sahip olduğu hatırlatan Sandalcı, “Türkiye, dünya ile çok önemli ekonomik ilişkileri olan bir ülke. BM, NATO, Avrupa Konseyi, OECD, IMF, Dünya Bankası, GATT, EFTA, AB Gümrük Birliği gibi pek çok uluslararası kurum ile kuvvetli bağlarımız var” dedi. Türkiye’nin stratejik konumuyla bölgesinde ve dünya ticaretinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek birçok bölgesel işbirliği yaptığını belirten Sandalcı, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi açısından UTİKAD’ın görüşlerini de aktardı. “Bölgesel oluşumlar lojistik sektörüne değer katıyor”
Kosta Sandalcı, bölgesel oluşumların taşımacılık ve lojistik hizmeti veren işletmelere değer kattığını belirterek, bölgesel işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla; bölge lojistik derneklerinin yılda en az iki kez gündemi önceden belirlenmiş toplantılar yapması gerektiğini belirtti. Bu sayede ortak sorunlar için, birlikte ortak çözümler üretilebilecek platformlar oluşturulabileceğini ve çeşitli konularda ortak projeler geliştirilebileceğini de ifade eden Sandalcı, ayrıca gümrük uygulamalarının karşılıklı olarak basitleştirilmesi, sınır geçişlerinin hızlandırılmasının da bölgesel işbirliklerini kuvvetlendireceğini ifade etti. www.tasimacilar.com 26.03.2012/11:12