Otomotiv Lojistiği Zirvesi’nde sektörün çalışma şekli öğrencilerle paylaşıldı

Otomotiv Lojistiği Zirvesi’nde sektörün çalışma şekli öğrencilerle paylaşıldı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Lojistik Kulübü ve Dış Ticaret Kulübü tarafından gerçekleştirilen Otomotiv Lojistiği Zirvesi ile lojistik sektörünün önde gelen firma yetkilileri öğrencilerle bir araya geldi.

İstanbul Cevizlibağ Yeni Yüzyıl Üniversitesi Kampusunda yapılan ve 3 panelden oluşan Otomotiv Lojistiği Zirvesi’nin açılış konuşmaları Yeni Yüzyıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Cumhur Andsoy ve Lojistik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Enes Toprak tarafından gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk panelinin başkanlığı ÜDYDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tanbaş tarafından yapıldı. 1. panelde Otomotiv Sektörünün Dünü, Bugünü ve Lojistik sektöründen beklentileri sempozyuma katılan Borusan Araç Sevkiyat ve İthalat Birimi Yöneticisi Duygu Asildoğan, Borusan Yalın 6 Sigma Yayılım Sorumlusu Gülten Tekeli, Tofaş Türk Otomobil Tedarik Zinciri Geliştirme Uzmanı Ahmet Özgür Doğan tarafından katılımcılara anlatıldı. Borusan lojistik ve Tofaş ayrıca öğrencilere bağlı bulundukları firmalar ve çalışma şekilleri hakkında bilgi verdi.


Otomotiv Endüstrisi Lojistik İhtiyaç Planlaması Sempozyumun ikinci panelini oluştururken, 2. panelin başkanlığı ELS Lojistik Genel Müdürü Özgür Yarmalı tarafından yapıldı. 2. panelin konuşmaları da Gefco Lojistik Satış ve Pazarlama Direktörü Zafer Özkök, Willi Betz Lojistik Genel Koordinatörü Süha Karagöl, Ekol Lojistik Otomotiv Sektörü Yöneticisi Mehmet Şahintürk, Reysaş Lojistik Stratejik Planlama Direktörü Cem Barış Cimşit’in katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca konuşmacılar firmalarının lojistik konusundaki çalışmalarını öğrencilerle paylaştı.


Sempozyumun 3’üncü ve son panelinin başkanlığı Conmar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çınar tarafından yapıldı. Türkiye Otomotiv ve Lojistik Sektörünün önemi UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel, Utikad Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, DTD Yönetim Kurulu Üyesi Erdil Erengül, Loder Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından gerçekleştirildi.


“Kapalı alanlarda araçlar inceleniyor”

Borusan’ın otomotiv lojistiğindeki çalışma şekline değinen Borusan Araç Sevkiyat ve İthalat Birimi Yöneticisi Duygu Asildoğan Lojistiği, araç lojistiği ve parça lojistiği olarak ikiye ayırdıklarını söyledi. Asildoğan “Araç lojistiğinde araçları üretici firmalardan teslim alarak antrepomuza naklini sağlıyoruz. Stokluyoruz. Stoklama sonrası ithalatını gerçekleştiriyoruz. Araç giriş-çıkış işlemlerimizi 450 metrekarelik kapalı alanda yapıyoruz. Çünkü hava koşullarına göre yolda araçları taşırken hafif hasarlar meydana gelebiliyor. O yüzden kapalı alanlarda araçlar daha detaylı olarak incelenebiliyor. Hasar kontrolleri yapıldıktan sonra araçlar barkotlanıyor ve ilgili yerlere teslimatı gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu. “6 Sigma’nın firmaya sağladığı yenilikler”

Borusan’ın 2002 yılından bu yana 6 sigmaya başladığını söyleyen Borusan Yalın 6 Sigma Yayılım Sorumlusu Gülten Tekeli, 6 sigma’nın Borusan’daki işleniş şekline değindi. Tekeli, Sigma’nın yunan alfabesinden alınan ve istatistikte ortalamadan uzak olan sapmayı tanımlamak için kullanılan bir terim olduğunu belirtti. Tekeli “6 Sigma uygulamaları ile yenilikçi, süratli, verimli, en iyisini yapmayı hedefleyen bir kurum kültürü yaratmayı başardık” dedi. Gülten Tekeli 6 sigmanın işleyişlini şu şekilde anlattı: “6 Sigma Orta ve büyük ölçekli firmaları kapsayan bir sistem. Uygulamak isteyen bir firmada öncelikle güvenilir verilere ve uygulanan bir kalite yönetim sistemine ihtiyaç vardır. Six Sigma bir işletme ve yönetim stratejisidir. İşletmelerin rekabet üstünlüğü kazanmalarında içerdiği stratejiler ve çağdaş yönetim anlayışı ile rehberlik yapar. Proseslerin sigma düzeyleri yükseldikçe, ürün kalitesi yükselir ve maliyetler azalır. Sonuçta müşteri daha çok tatmin olmaya başlar. 6 sigmaya inanan ve destekleyen bir yönetim ve iyileştirme yapmak için heyecan duyan çalışan olmalı. Borusan’ın 6 sigma da uygulamasında, siyah kuşak ve yeşil kuşak yer alıyor. Uygulamaları yapacak ve projeleri yürütecek olanlar kara kuşaklardır. Tüm uygulamaları denetleyen ve gözlemleyen bir uzman siyah kuşak yer alır. Arıca ölçme, analiz, dokümantasyon v.b. gibi lojistik sağlayan yeşil kuşaklar var.” “Otomotiv sektörü için Bursa’ya demiryolu şart”

Tofaş’ın otomotiv lojistiğindeki dünü ve bugününe değinen Tofaş Türk Otomobil Tedarik Zinciri Geliştirme Uzmanı Ahmet Özgür Doğan ise Tofaş’ın otomotiv sektöründen beklentilerini anlattı. Karayolundaki yükü azaltabilmek için Bursa’ya da bir demiryolu yapılması gerektiğine vurgu yapan Doğan, bu konuyla ilgili hükümetle görüşmelerin devam edildiğini söyledi. Üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye’de limanların kapasitesinin yeterli olmadığını ifade eden Doğan, kapasitenin arttırılması gerektiği belirterek denizyolundan yararlanılmasının maliyet açısından da faydalı olacağını söyledi. Fabrikayla ilgili genel bilgileri de veren Doğan, Tofaş adı altında piyasada yeni araçların olmadığının sorulması üzerine“ yeni Doblo projesinden sonra bu ara gündemi yoğun şekilde işgal eden bir yerli otomobil görüşmesi vardı. Tofaş’ın bu segmente binek araç olarak üretmek istediği yeni bir modeli var. Bu sene içinde yeni bir yerli otomobil markası da çıkabilir ” diyerek Tofaş’ın yerli otomobil üretilebileceğini de ifade etti. Öğrencilerin kariyer problemleri de konuşuldu
Sempozyuma Türkiye’nin çeşitli illerinde okuyan lojistik bölümü öğrencileri de katıldı. Konuşmaların ardından soru cevap kısmında öğrenciler, en büyük kaygılarının staj süresince mesleki eğitim dışında her türlü işe koşuşturmaları olduğundan yakındı. Diğer yandan eğitimlerin tam anlamıyla yeterli olmadığını ifade ederek “Eğer bizim eğitimimiz yeterli değilse bunu sahiplenecek olanda yine sektörün kendi içindedir. Bizim aldığımız eğitimlerden daha önemli hangi değerler var” diyen öğrenciler verilen eğitimlerden sektörün yararlanmamasının sıkıntısını da dile getirdi. Katılımcı firmalar, stajyer öğrenci alımında lojistik eğitimi almalarının yanı sıra en büyük vasfın yabancı bir dil bilmelerinin gerekli olduğunu söyledi. Panel sonrası semineri düzenleyen öğrenciler tarafından konuşmacılara plaketleri takdim edildi. Oya KAYA www.tasimacilar.com 28.03.2012 / 16:19