ANTSOD, turizm taşımacılığına kalifiye kaptan yetiştiriyor
Turizm’de bireysel olarak çalışan araç kaptanlarının zaman zaman hak etmedikleri muamele ile karşılaştıklarını söyleyen ANTSOD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kayabaşı artık buna bir son verilmesi gerektiğini ifade etti.
2006 yılında bireysel taşıma yapan araç kaptanlarının haklarının korunması amacıyla kurulan Antalya Turizm Şoförleri Derneği şu anda 2 bin üyesiyle turizme hizmet veriyor. Türk turizminin bel kemiği olan Antalya’da turistlere hizmet verdiklerini söyleyen (ANTSOD)Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kayabaşı “Derneğimiz Antalya turizmciler derneği bugüne kadar sahip çıkılmayan, emeğinin karşılığını alamayan, vergi mükellefi olmayan turizmde çalışan kaptanlarımızı bir araya getirmek amaçlı kurulan bir dernek” diyerek derneğin kurulma nedenine ilişkin kısa bir bilgi verdi. “Kaptanlar kendi mesleklerine sahip çıkmalı”
Derneğin bugünlere gelmesinin uzun bir zaman aldığını belirten Kayabaşı “Aslında biz kendi mesleğimize sahip çıkmıyoruz. Biz çoğu zaman kendi yaptığımız işin ciddiyetinin farkında değiliz. Bir araya gelmemiz bayağı zor oldu ama Verdiğimiz emeğin karşılığını almak istiyoruz, iyi bir maaşla çalışmak istiyoruz, fazla çalışmak istemiyoruz. Otellerde konaklamak istiyoruz. Bizlere karşı yapılan onur kırıcı davranışlardan kaçınılmasını istiyoruz” dedi. Dernek olarak birçok bünyelerinde birçok yeniliğe imza attıkları belirten Kayabaşı il yönetimi ve acentelerle birlikte çalışarak Antalya’nın turizm açsından daha iyi yerlere gelebileceğine inandığını da sözlerine ekledi. Dernek olarak bünyelerinde 4 bayan şoförlerinde Turizm’e hizmet verdiğini söyleyen Kayabaşı sektörün bayan kaptanlara da iş imkânı sağladığını belirtti. Kayabaşı “4 bayan kaptanımız aktif görevde çalışıyor. Türkiye’de ne kadar bayan kaptan arkadaşımız varsa buyursunlar gelsinler” şeklinde konuştu. “Özel eğitim ile kalifiye kaptanlar yetişiyor”
Antalya Turizm Şoförleri Derneği’ne bağlı üyeler için sertifikalı eğitim düzenlediklerini belirten Kayabaşı “Şu anda 2 bin faal üyemiz var. Üyemizin tamamı özel eğitimlerden geçilerek sertifika alıyor. Zaten 1400 kaptanımıza sertifikaları verildi. Şoförlerimize eğitimlerde; trafik, ilkyardım, dil eğitimleri veriliyor” diyerek dernek üyelerine yönelik çalışmalardan da bahsetti. Farklı illerden gelen şoförlerin de eğitim alarak sertifikalandırılmaları gerektiğini söyleyen Kayabaşı Antalya’da turizm sezonunda çalışan 6 bin şoförün olduğunu söyledi. Kayabaşı bünyelerinde 2 bin üyelerinin olduğunu özelikle vurgulayarak, “Bu bile Antalya’da turizm’e hizmet için yeterli bir sayı değil ve dışarıdan gelenler sertifikalarını almak zorundalar. Antalya’nın taşıma sistemine uymak zorundalar. Verilen sertifikalar Antalya dışında çalışan kaptanlar içinde son derece fayda sağlayıcı. Bugün İstanbul, İzmir, Ankara bize bağlı dernekler açacaklar. Bunlar kendi aralarında bağımsız olacaklar ama işleyişleri bizden alacaklar çünkü biz öncü bir kurumuz. Biz federasyon aşamasındayız. Yani turizm taşımacılığı yapan şoför arkadaşlar, vergi mükellefi olmayan arkadaşlar bizim derneğimiz altında bulunacaklar” dedi. Dernek olarak üyelerinin eğitimine son derece önem verdiklerini söyleyen Kayabaşı bunun nedenini şu şekilde açıkladı: “ Dernek olarak önceliğimizi eğitime verdik ve önce eğitimle kendimizi yenileyeceğiz, kendimizi yeniledikten sonra işverenini karşısına geçip diyeceğiz ki buyurun biz eğitimliyiz, güvenli sürüşü öğrendik, müşteriye nasıl davranacağımız öğrendik ama sizin verdiğiniz bu şartlarda çalışmayı istemiyoruz diyeceğiz. Yani artık kendi özgüvenimizi sağlamış olacağız.” Oya KAYA www.tasimacilar.com 01.06.2012 / 18:10