''Bu sektörün bir lidere ihtiyacı var''
Erman Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, her geçen gün artan maliyetler ve problemler nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini belirtti.
20 yıldır frigo taşımacılığı yapan Erman Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, Türkiye'den Avrupa'ya özellikle İskandinav ülkelerine yaş meyve sebze ve bozulabilir gıda taşıması yaptıklarını ifade ederek, her geçen gün artan maliyetler ve problemler nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğini belirtti. Yabancı plakalı araçların Türkiye'deki payının arttığına vurgu yapan Deniz, yabancı plakalı bu araçlara bazı toleranslar tanındığını ve bu nedenle de özellikle frigo taşımacılığı alanına pastadan büyük pay koparma çabalarının olduğunu belirtti. Problemin çözümü için yetkili merciler tarafından herhangi bir çaba sarf edilmediğini ifade eden Deniz, " Bu konuyu bir tek Allah’ın kulu konuşmuyor" ifadesini kullandı. Derneğin çözmesi gereken problemleri kendimiz çözüyoruz
UND üyesi olduğunu belirten Deniz, nakliyecilerin kendi problemlerini kendilerinin çözmeye çalıştığını ifade ederek, yaşadıkları problemlerde dernekten yardım istediklerini ancak bir sonuca varamadıklarını belirtti. Nakliyecilerin yaşadıkları sorunların çözümü için Dernek Başkanının konu ile birebir ilgilenmesi gerektiğini belirten Deniz, "Ben eylem isterim. Benim problemimi birebir yaşasın isterim" dedi. Bir TIR ve şoförünün 6 ay Irak-Suriye sınır kapısında rehin kaldığını belirten Deniz, bu süreçte UND'den yardım istediklerini ancak bir sonuç alınamadığını ve bu nedenle de Mersinli nakliyecilerle bir imza kampanyası başlattıklarını ifade etti. Irak ve Suriye Dış işleri Bakanlığı'nın yanı sıra ülkemiz Dış İşleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve bazı güvenlik örgütlerine konunun çözümü için yazılar yazdıklarını ifade eden Deniz, bir hafta gibi kısa bir sürede çalışmaların sonuç verdiğini ifade ederek " UND üyesi olmamıza rağmen, Derneğin yapması gereken işi biz kendimiz çözdük" dedi. "Nakliyeciler UND'yi ihtiyaç olarak görmüyor"
Sektörün problemlerini bilen bir kişi olarak, sektör çalışanı insanların ne yaşadığına dair yorum yaptığının altını çizen Deniz, nakliye firmalarının UND'ye üye olmamalarının altında yatan sebebin derneği ihtiyaç olarak görmemeleri olduğunu kaydetti. "Sektör liderlerinin sıkıntılardan haberi yok"
Habur Sınır Kapısında yaşanan sıkıntıların uzun yıllardır çözümlenemediğini ifade eden Deniz, "Habur 2001 yılında ne ise bugünde odur. Hiç bir problem çözülmedi. Habur başlı başına bir yer ve problemlerin tümü de ülkemizden kaynaklanıyor. Yani problemler Irak’tan kaynaklanmıyor. Bir şoförün yaz sıcağında veya kış soğuğunda hiç dinlenmeden aracın içinde 5-6 metre ilerleyişini düşünebiliyor musunuz? Çoğunun kabininde küçük tuvaletini yapmak için pet şişe var. Bunu biliyorlar mı? Söylüyorlar mı?" diyerek sektör liderlerinin bu durumdan haberdar olduğunu düşünmediğini ifade etti.
"Rekabet olmasa Anadolu'ya gelmezlerdi"
Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin 18-19 Ocak'ta gerçekleştireceği Genel Kurul öncesi Başkan adayları Anadolulu nakliyecilerle buluşmuş ve sektörün problemleri konuşulmuştu. Bu seçim çalışmaları sürerken Erman Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, Başkan adaylarının nakliyecilerle buluşmasını seçim çalışmalarına bağlayarak "Rekabet olmasaydı bizim sorunlarımız dinlenmeyecekti ve kesinlikle Anadolu'ya gelmeyeceklerdi" dedi. Ekmek yoksa pasta yesinler
Sektör liderlerinin Anadolulu nakliyeciler hakkında "Bunlar taşralıdır biz nasılsa her şeye vakıfız, bunlar bir şey anlamaz. Biz onlara ne anlatırsak öyle sürer gider" şeklinde düşüncelerde olduklarını iddia eden Deniz, "Rekabet her zaman iyidir. Yoksa böyle toplantılar olmazdı. Sektörün problemleri konuşulmazdı. Onlar İstanbul’da ünlü Fransız kraliçesi Marie Antoinette’nin dediği gibi ekmek yoksa pasta yesinler diyeceklerdi" ifadesinde bulundu. "Nuhoğlu'nun aday olması doğrudur"
Eski UND Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun Başkanlık için yeniden aday olmasını olumlu karşılayan Deniz, "Çetin Nuhoğlu'nun aday olması bence doğrudur. Çünkü hiç değilse neler olduğuna dair farkındalık yarattı. Örneğin bugün Ro-Ro hattı çok pahalı. Ücretler birden tavan yaptı. Bunun dile getirilmesi bizim için çok önemliydi. İyi ki yeniden başkanlığa aday oldu" diyerek yaratılan bu farkındalığın nakliyecilerin yararına olduğunu belirtti. "Devlet UND'yi kaile almıyor"
Devletin şuan ki UND yönetimini kaile almadığı iddiasında bulunan Deniz, Derneğin Çetin Nuhoğlu sayesinde Devlet ile bir araya gelebildiğini ifade ederek, "Devletten samimi bir şekilde bir şey istediniz vakit devlet bunu yapıyor" ifadesini kullandı. "Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek lazım"
Ulaştırma Bakanlığının yaptığı alt yapı çalışmaları sayesinde ülkemizdeki yolların Avrupa yolları ile yarışır hale geldiğini belirten Deniz, bu alt yapı çalışmalarının nakliyecilerin maliyetlerini düşürdüğünü ve böylelikle nakliyecilerin bir süre daha ayakta kalabildiğini ifade ederek “Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek lazım” dedi. UND'nin Mersin'de açılan Ro-Ro hattına ilk zamanlarda karşı çıktığını ifade eden Deniz, söz konusu hattın zorlama ile açılmış bir hat olduğunu ifade ederek, "Bir sürü anket çalışması yapıldı ve Mersin'e Ro-Ro hattı kurulması gerekliliğine UND'yi inandırdık. UN Ro Ro’yu da inandırdık. Başlangıçta verimli olmaz diyerek kendileri de inanmıyordu" şeklinde konuştu. "Rekabet eden firma olsa UN Ro-Ro tekel olamaz"
Nakliyecilerin şikayet konusu olan artan Ro-Ro fiyatları ile ilgili de konuşan Deniz, rekabetin olması gerektiğinin altını çizerek, "UN Ro-Ro kar etmek amacıyla Türkiye’ye geldi. Siz bunu başıboş bırakırsanız o dediğini yapar. Ve bulunduğu bölgede tekel olur. Bu doğal bir şey. Rekabet eden çok sayıda firma olsa bildiğini yapmaz ve ortama göre hareket eder" dedi. UND Deniz'in faaliyette bulunduğu dönemde Ro-Ro fiyatlarının en aza indirgendiğini ifade eden Deniz, UND Deniz'in kapanmasının ardından bu fiyatların arttığını ve bunun da en çok nakliyecileri zarara soktuğunu belirtti. Oya KAYA-Nurcan GÜNEŞ www.tasimacilar.com 25.12.2012 Saat:17:25