“ Bulgar sınırına girince mengeneye sıkışmış gibi oluyoruz”

“ Bulgar sınırına girince mengeneye sıkışmış gibi oluyoruz”

Taşımacılar Gazetesi olarak gümrükteki sıkıntıları dinlemek için Erenköy Gümrüğü’ne gittik. TIR şoförleri Bulgaristan sınırından ve Avrupa'da Türk şoförlerine yapılan çifte standarttan yakındı.

Taşımacılar Gazetesi olarak gümrük müşavirlerinin ve TIR şoförlerinin dertlerini dinledik. İlk olarak gümrük komisyoncularının çalıştığı büroya uğradık ardından tek tek TIR şoförlerinin dertlerini dinledik. Gümrük komisyoncuları, e-imza uygulamasının başlamasından sonra kendi mesleklerinin daralacağını hatta bu mesleğin kalkacağını söylediler. Müşavirler, gümrükçülüğün yavaş yavaş biteceğini ve bu mesleğin kaldırılma riskinin olduğunu savundular. Gümrük müşavirlerinin ardından gazetemizi TIR’larında misafir eden şoförler yaşadıkları sıkıntıları paylaştılar. Genel olarak Bulgaristan sınırından şikâyet eden TIR şoförleri, Avrupa’da Türk TIR’cısının çifte standarda tabi tutulduğunu söylediler. TIR şoförleri, dijital takograf konusunda ise çelişkili konuştu. Dijital takograf uygulamasının olumlu sonuçlar doğuracağını ve iş saatlerini belli bir düzene tabii tutacağını söyleyenler olmasına karşın, Türkiye’nin dijital takograf için gerekli alt yapıya sahip olmadığını söyleyenler de mevcut. TIR şoförü Mustafa Yüce ise Bulgar sınırından içeri girince adeta “mengeneye sıkışmış gibi” hissettiklerini belirtti. Mete Şen : “ Şoförlere yüksek standartlarda uygunluk belgesi verilmeli”

Mete Şen, Albatros şirketine bağlı çalışan ve sürekli olarak Avrupa’ya yük taşıyan bir TIR şoförü. Genel sıkıntı olarak Bulgaristan ve Macaristan’da yaşanılan kötü muameleyi gösteren Şen, Bulgar tarafının ağır çalışması ve rüşvet istenmesinden sıkıldıklarını, bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bulgar polisinin sürekli “avanta” peşinde olduğunu söyleyen Şen, yeni açılacak Köstence Ro-Ro hattını dört gözle beklediklerini söyledi. Türk polisiyle Avrupa’daki polisleri karşılaştıran Şen, Alman polisinin çok adil olduğunu, Bulgar ve Macar polisinin “3” liralık cezayı “103” lira yaptığını, Türk polisinin ise diğer polislere nazaran daha iyi olduğunu söyledi. Ayrıca Şen, Macaristan’da TIR şoförlerinin soyguna uğradığını da belirtti. Dijital takografa daha geçmediklerini söyleyen Şen, dijital takografın daha adil bir sistem getireceğini söyledi. Şen, ekspres taşımacılık yapan TIR şoförlerinin belli bir süre içinde malı teslim etme zorunluluğu nedeniyle, hızlı ve uykusuz bir şekilde aracı süren şoförlerin kendilerini hayati tehlikeye attığını söyledi. Kullandığı aracın Volvo olmasından dolayı çok memnun olduğunu ve sürücüyü yormamasından dolayı çok rahat bir sürüş sağladığına değindi. TIR şoförlerine İngilizce bilme şartı getirilmesini savunan Şen, “Türkiye dışarıda güzel bir şekilde temsil etmeliyiz ve bunun için mesleği gençlere bırakmak gerekiyor ve bana göre şoförlere yüksek standartlarda uygunluk belgesi verilmeli” dedi. Ali Yıldırım: “Halkalı gümrüğü çok yavaş”

Ali Yıldırım, şehir içinde yük taşımacılığı yapan Seyyah lojistiğe bağlı bir TIR şoförü. Türkiye’deki yollardan memnun olduğunu söyleyen Yıldırım, Türkiye’deki gümrüklerin yavaş çalışmasından dolayı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Özellikle Halkalı’daki gümrüğün çok yavaş işlendiğini söyledi. Mustafa Yüce : “ Türkiye’de dijital takograf için altyapı yok”

Mustafa Yüce, Murat Nakliyat’ta çalışıyor ve Türkiye’deki Suriye hariç bütün sınır kapılarını kullanıyor. Yüce, Kapıkule sınır kapısının TIR şoförlere çok sıkıntılara yol açtığını söyledi ve Bulgaristan sınırından geçmeyi “bir mengenenin içine” girmeye benzetti. Dijital takograf kullandığını ve bu durumdan memnun olmadığını söyleyen, normal çalışma saatleri içinde iyi olduğunu ancak Türkiye’de dijital takograf için gerekli altyapının olmadığını söyledi. Yüce, Avrupa’daki Türk şoförlerinin hor görüldüğü ve Türk plakalı araçlara bilerek zorluk çıkarıldığını söyledi ve Köstence’ye açılan Ro-Ro hattının açılmasının ticareti rahatlatacağı görüşünde. Yüce, kullandığı aracın MAN olduğunu ve aracından memnun olduğunu söyledi. Mehmet Bilici: “Köstence hattı Bulgar sınırının yerini almaz”

Mehmet Bilici, Alp-Özler firmasında çalışıyor ve uzun yıllardır uzun yol şoförlüğü yapıyor. Diğer şoförlerin Bulgaristan hakkındaki görüşlerine katılan Mehmet Bilici çözülmesi gereken ilk sorun olarak bunu görüyor. Yakın zamandan Almanya’ya gideceğini ve kullandığı Mercedes Axor model araçtan çok memnun olduğu söyledi. Türkiye’deki gümrüklerin işleyişini değerlendirirken Türkiye’de gümrükçülüğün biraz yavaş işlediğini söyledi. Bilici, Bulgaristan sınırına alternatif olarak yapılacak Köstence hattını ise şöyle yorumladı: “Köstence hattındaki gemiye bin euro para civarı alacaklarını ve firmaların yine daha ucuz olan yeri yanİ Bulgaristan sınırını seçeceğini tahmin ediyorum” Oya KAYA / İlker SEZER www.tasimacilar.com 04.02.2012 / 18:29