“Karaköy’de bir tabeladan 20 sene çektik”

“Karaköy’de bir tabeladan 20 sene çektik”

TTDER Sekreteri ve Danışmanı Nusret Ertürk Tarihi Yarımada,Yenikapı Otoparkı ve turizmcilerin tramvay yolu kullanımı ile ilgili meseleleri masaya yatırdı.

 

OTOBÜSLER HELİKOPTER DEĞİL Kİ TRAMVAY YOLUNU KULLANMADAN UÇALIM

“Tramvay yolu kullanılmadan turizm yapılamaz”

Tramvay yolunu kullanma konusunda sürekli ceza yediklerini ve bu konuyla ilgili İstanbul Valiliği’ne toplantıya gittiklerini söyleyen TTDER Sekreteri Ertürk ”Vali Yardımcısı İsmail Gültekin’in başkanlığında TÜRSAB, turizm işletmecileri ve bizimde katıldığımız bir toplantı gerçekleştirdik. Tarihi Yarımada içerisinde kamera sistemiyle kesilen cezalardan dolayı yaşadığımız mağduriyeti kendilerine ilettik. Olayı yerinde görmek için Vali Yardımcımız incelemelerde bulunacak, ilk UKOME toplantısında gündeme getireceğimizi de ifade ettim. Cezalardan gına geldi ve oraya ulaşmak için maalesef alternatifimiz yok. Nuruosmaniye ve Kapalıçarşı’ya gelen bir yolcu otobüsü tramvay yolunu kullanmadan Sultanahmet’e veya park alanına ulaşamaz. Alternatif olarak gösterilen yolun otobüs geçişine uygun olmadığını raporlayıp kendilerine sunduk ”dedi.

Sözlerine devam eden Nusret Ertürk ”Kapalıçarşı’ya giderken yola yazılmış ‘Turizm otobüsleri mecburi istikamet’ diye, peki otobüs oradan girdi Nuruosmaniye Otoparkı’nın girişine de turizm otoparkı yazmışlar. Bu otobüsler oradan nasıl çıkacak? Helikopter değil ki bunlar kanat takıp tramvay yolunu kullanmadan uçsun. Yeniçeri ve Divanyolu caddesini kullanmak zorundayız ” diyerek turizmcilerin ortak sorununu paylaştı.

TTDER Sekreteri İTO’daki 23.No’lu Ulaştırma ve Seyahat Acenteleri Komitesinin de almış olduğu karar doğrultusunda bu konuda UKOME ve İBB’ye yazı yazıldığını, alınan kararın gerekli düzenlemeler yapılana kadar verilen cezaların kaldırılması konusunda görüş iletildiğini, sevindirici gelişme olarak aktardı.

BEŞ YILDIZLI SEYAHAT EDENİ TOPLU TAŞIMAYA BİNDİRİRSEK TÜRKİYE’NİN TURİZMİ KAYBEDER

“Karaköy’de bir tabeladan 20 sene çektik”

Karaköy yolcu salonu önünde çok uzun yıllardan beri ‘Turizm Otobüsleri 2 Araç’ diye bir tabela vardı. Cruise gemileri geldiği zaman yolun sağ tarafına 50 araca kadar ulaşan bir parklanma yapıyoruz. Başka bir yerden grupları alma şansımız yok, oradaki iki otobüs ibaresinden dolayı trafik ekipleri iki araç sonrasındaki tüm araçlara ceza kesiyordu. UKOME ‘Turizm Otobüsleri 2 Araç’ tabelasını kaldırdı, şimdi ‘Durmak Yasaktır Turizm Otobüsleri hariç’ tabelası konuldu, bunu da TTDER’in bir kazancı olarak değerlendiriyoruz.  Bu tabelanın 20 yıldır gereksiz olarak durduğunu ve hiçbir anlam ifade etmediğini kendilerine izah ettik ve destek gördük.

BİLİNÇLİ YÖNETİCİLERE İHTİYACIMIZ VAR

“Kendi vatandaşımız tramvaya zor biniyor, lüks turist nasıl binecek?”

Nusret Ertürk Turizm ile ilgili düzenleme yaparken ulaşımlarını nasıl sağlayacağız, gezme planları nasıl olacak dediğimizde toplu ulaşımla tramvaya binsin gitsin cevabını aldıklarını söyleyerek ” Böyle bir şey yok zaten normal şartlarda tramvaylara kendi vatandaşımız inip binmekte zorlanıyor turistleri nasıl gezecek? Cruise gemisi ile yani beş yıldızlı yüzen otelde seyahat eden yolcuyu toplu taşımaya bindirme şansımız yok, Türkiye turizmi kaybeder. Bilinçli yöneticilere ihtiyacımız var, yöneticiler konuya vakıf değilse işin ehli olanları bir arada toplayıp çözüm üretmeliler” dedi.

“Fikrimizi almadan iş yapıyorlar, sorun çıkınca kapımızı çalıyorlar”

Aldıkları duyumlara göre Fatih Belediyesi’nin Tarihi Yarımada’yı araçlardan arındırmak gibi bir proje çalışması içinde olduğunu ileten TTDER Sekreteri Ertürk “Otelcilerin, turizmcilerin, TÜRSAB’ın fikri alındı mı? Bu düzenlemeyi kim karar veriyor, biz bugüne kadar böyle bir toplantıya hiç davet edilmedik, bizden görüş alınmadı. Uygulama başladığı zaman çağırıp fikrimizi alacaklar, planlamanın modeli tarafları bir araya getirip istekleri tartışarak çözüme ulaşmaktır.

nusret-erturk-haber-2.jpg

TARİHİ YARIMADA’DA PARK EDECEK YERİMİZ YOKTU  

“Kadir Topbaş’tan söz aldık, sözünü tuttu”

Yenikapı araç parkının seçimlerden önce İBB Başkanı Kadir Topbaş’a Sümer Tığcı ve Mustafa Yıldırım’ın yaptıkları nezaket ziyaretinde gündeme geldiğini anlatan TTDER Sekreteri Ertürk ” Uzun yıllar turizmciler olarak Tarihi Yarımada ve Atatürk Havalimanı’nda park yeri isteğimiz vardı, sürekli sıkıntıya düştüğümüz bir meseleydi. İlk olarak Sultanahmet’in araçlardan arındırılma projesi kapsamında Cankurtaran Futbol Sahası otopark bekleme ve depo alanı olarak kullanıldı. Fakat orası da yeterli olmadığı için Tarihi Yarımada’da daimi park edebileceğimiz bir alana ihtiyaç duyduğumuzu belediyeye ilettik. Topbaş bize, Yenikapı veya Haliç kenarında mutlaka size bir yer bulalım gerekli makamları harekete geçirelim diyerek seçimlerden sonra sağolsun sözünü tuttu, kendisine ayrıca müteşekkiriz. Yenikapı’daki dolgu alan üzerinde İSPARK’ın üst kullanım hakkı şartıyla otoparkı dernek olarak kiralamış bulunuyoruz. Mevcut kapasite 24 dönüm, tahmini küçüklü büyüklü 350 araç kapasitesine sahip ve üyelerimiz dışında kimseyi parka almıyoruz. Piyasadaki park fiyatlarına göre yarı yarıya daha ucuz bir rakamla araçlarını park edebiliyorlar. Tamamen güvenlikli, etrafı çitlerle çevrili, kamera sistemiyle sürekli gözetlenen ve gece gündüz dönüşümlü olarak 4 elemanın görev yaptığı bir alandır. Gelen şoför arkadaşlara ücretsiz çay servisi yapılıyor, tv izleyip rahatça oturabildikleri deniz kenarında gayet rahat bir alan oluşturduk” dedi.

20 MİLYON TURİST HEDEFİ İÇİN YAPILANMADA YER ALMALIYIZ

“Birlik ve beraberlikle her şey mümkün”

Birlik ve beraberlik sağlanınca her şeyin başarılabilir olduğunu vurgulayan Nusret Ertürk, bu konuda üyelerimizin tamamından büyük istek aldıklarını ve yönetim olarak bu isteği gerekli mercilere ilettiklerini ifade ederek ” Şimdi de Atatürk Havalimanı’nda daimi olmayan geçici bir otopark projemiz var. Havaalanında sıkıntımız var, şoförlerimiz araçların içinde bekliyor, lavabo imkanları kısıtlı ve oturup dinlenebilecekleri bir alan olmadığı için şikayetçi oluyorlar. Yol kenarlarında araçlarını yıkıyorlar, böyle görüntülere son vermek için bir otoparka ihtiyacımız var. İBB ve İSPARK nezdinde çalışmalarımız devam ediyor kısa süre içinde sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi.

“Turizm parklanmasında Antalya Havalimanı örnek alınmalı”

3.Havaalanı ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyleyen TTDER Sekreteri, burada fiziki düzenlemeler yapılırken yılda 10 milyon turistin geldiği 2023’te 20 milyon hedefleyen bir şehrin havaalanında turizme ayrılmış otopark ve peronların olması gerektiği düşüncesiyle TÜRSAB’ın desteğini alarak görüşme yapılması kanaatinde olduklarını anlattı ve sözlerine şöyle devam etti ”Bugüne kadar çektiğimiz sıkıntıları göz önüne alarak yeni yapılanmada yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Atatürk Havalimanı’nda otoparktan yolcunun peronlara yürümesinin mümkünatı yok, karşılama ve gidiş katında herkesin rahatça ulaşabileceği turizmcilere özel alan tahsis edilmesi kanaatindeyiz. Antalya Havaalanı’nda gruplar çıktığı zaman tam peron karşısında büyük bir alan turizm araçlarına tahsis edilmiş ve gruplar kendisini alacak araçları rahatça buluyorlar” diyerek proje yaparken örnek alınması gerektiğini söyledi.

“İstiklal Caddesi gibi bir sistem Tarihi Yarımada’yı kurtarır”

Tarihi Yarımada’da yoğunluğun olduğu saatlerde Çatladıkapı’dan Sultanahmet’e tek giriş ve ücretli olduğu için gemi organizasyonu günlerinde özellikle bir sürü aracın yığıldığını anlatan TTDER Sekreteri Nusret Ertürk, mevcut trafik bu şekilde düzenlendiği için uymak zorunda olduklarını, yaşanılan sıkıntıyı maalesef gelen turistlerinde çektiğini belirterek “Acenteler Arasta Bazaar’ın altından Çatladıkapı tarafından yolcularını yürütmeye başlıyorlar, bunun yaşlısı yürüyemeyeni var normalde her yere araçla gidersin diye bir şey yok dünya genelinde yürüme yapılan alanlarda mevcut, Roma ve Londra buna örnek gösterilebilir. Yürüme yolunun fiziki olarak düzgün ve yayalara uygun olması gerekiyor fakat Sultanahmet bölgesinde böyle bir imkan yok. Burada esas olarak çözüm belli grupların topluca indirilerek raylı sistemlerle ring halinde Tarihi Yarımada’ya ulaştırılması gereklidir.

Örnek verecek olursak Çatladıkapı’dan başlayıp At Meydanı, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet’i dolaşacak küçük bir raylı sistem çözüm olabilir. Mevcut yolun üzerine aynı İstiklal Caddesi’nde olduğu gibi raylı sistem koyulur ve tarihi dokuya da zarar vermeden bu sorun halledilebilir. Nuruosmaniye ve Kapalıçarşı bölgesinde de uygulamaya konulabilir, yapılamaz diye bir şey yok. Porto’da daracık sokaklarda liman ve tarihi kale arasında tramvaylar çalışıyor” diyerek öneride bulundu.

Umut Çelik / tasimacilar.com

nusret-erturk-haber-1.jpg

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.