Ahmet Türkoğlu

Ahmet Türkoğlu

Bariyer yok suçlama verelim!

Bu kısa kış döneminde de buzlu/karlı yollarda otobüs faciaları oluştu. Bariyerler olsaydı, bu taşıtlar devrilmeyebilirlerdi. En azından, devrilmeyebilirlerdi.

Bu kış oluşanları; “1-2 münferit olaydır! Bu kadar gürültü niye!? Ayıptır yahuuu!!!..” diye geçiştirmeye kalkışacak –münferit müzmini (=ızdıraplısı, alışkını) baş belâlarımız çıkacaktır. (Aslında Allah bizleri bunlardan kurtarsa da, ortalığa bir nur doğsa!)

Kar+buz+bariyersizlik=uçuş=4 ölü, 30 kişi yaralı

“Müzmin münferit muzdariplerimizin” gözlerine sokmak ve kafalarına kakmak için, notlarıma baktığım zaman, henüz 45 gün önce yine 1 otobüs, yoldan çıkmakla kalmamış, attığı taklaları uçurumda tamamlamıştı ve 4 kişiye o anda mezar olmuştu, 30 kişiye da yaralama âleti…

Bingöl plakalı otobüs, rampayı indikten sonra virajı alırken buzlu yolda kayar. Köprü inşaatı demirleri üzerine yan yatar. Yolcular, bir anda kendilerini can pazarında bulurlar. Yolcu yaşları; 4 ay, 13, 17, 19 ve 90 a varıyor. Kayıp ve yaralı yaşları verilmemiş.

Haber başlığı şuydu:

Yolcu otobüsü devrildi: 4 ölü, 30 yaralı 17.11.2011. gazeteport.com ERZURUM - Hatay'dan Ardahan'a giden yolcu otobüsü, Bingöl-Erzurum arasında buz tutan yolda kayarak, dere yatağına yapılan köprü inşaatına düştü. Biri otobüs şoförü olmak üzere 4 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.(…)

Yukarıdaki haber; bizim “münferit müzmin illetlerin aklını başına getirememiş. 
Kar-buz, gizli buz gibi doğal olaylarla, doğal olarak hemen tedbir çalışmalarını başlat(a)mamışlar.

• “Sen, tedbir almaz mısın?”
• “Al sana yeni olay!”

Yolcu otobüsü şarampole devrildi; 5 yaralıdan 1 i hâmile 25.12.2011 sabah Aydın’dan Şanlıurfa'ya doğru yola çıkan 63 B 9467 plakalı yolcu otobüsü Afyonkarahisar’dan - Konya'ya 35 kilometre kala yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yoldan çıkarak şarampole devrildi.(…)

Biraz geride?

Karda kayan otobüs devrildi 19 kişi yaralı 29.01.2008 DHA

İstanbul'dan Iğdır'a giden yolcu otobüsü, Erzincan yakınlarında karlı yolda kayarak devrildi. Yaralanan 19 kişi Erzincan'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Daha geride?

Karda devrilen otobüs, diğerini yoldan çıkardı: 4 yaralı 04.11.2009 İHA
Ankara-İstanbul yönündeki 1 yolcu otobüsü, Kızılcahamam'da sabaha yakın Çamlıdere de kar yağışı ile kayganlaşan yolda kontrolü kaybedip devrildi. 1 başka otobüs, yan devrilen ve yolu kapatan otobüse çarpmamak için yol dışına çıkıp kara saplandı.

ÇÖZÜM?

Müzmin münferit muzdariplerimizin ceplerinde hazır ve hiç eskimez: “Sürücüler; hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak zorundadırlar.”

"İnanmazsan bak: 2918/ 52- b Trafik yasası aldın mı cevabını?"

Bunların “terbiyesi” bu kadar. Çünkü -sözde raporlarda- bu –sözde suçlamalar- var ve mahkemeler buna göre “– sözde karar- verecekler.” Bizler de buna haklı olarak “–sözde adalet- diyeceğiz,” tabii ki aklımız ermezse, hakkımızı aramazsak!

Affedersiniz, yanlış anlaşılabilir bir kelâm oldu galiba: 
Hani koşum hayvanlarının başlarına geçirilen komple takımada “terbiye” deniliyordu, değil mi?
Şimdi bunlara “Terbiyesiz!” mi denmelidir, suç işlememek için?

Ama topuz kafamıza inmeye devamda: "Bariyer yok, suçlama verelim!"

Ahmet TÜRKOĞLU

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.