Taksicilere Tavsiyem

27 Kasım tarihinde şahsi web sitemde tarizli ve olayı açıklayıcı bir yazı kaleme almıştım. O zamanlar UBER çok fazla popüler değil ve şoförleri dayak yemiyorlardı. Yazıyı merak edip incelemek isteyenler http://www.gokhankopuz.com/uber.html linki inceleyebilirler.

Şimdi gelelim konunun özüne. Dünya öyle bir hale gelmiş ki, artık herşey iç içe. Doğu batıyla birleşmiş, kuzey güneyle. Artık bu küre-i arz için şu tabiri kullanmak yanlış olmaz. Dünya için küçük bir köy ifadesi tam isabet olur sanırım. Karınlarını Mc Donald’s da doyuran, serinlemek için Coca Cola içen, Adidas t-shirtleriyle koşturup Starbuckslarda soluklanan insanların yaşadıkları küçücük bir dünya. UBER’de bu küçük köyün yeni üyesi diyebiliriz. Amerika’dan tatile gelen ve okyanus ötesinden binlerce kilometre yol gelmiş bir insanın hiç zorlanmadan tek tuşla araç bulacağı ve transferini gerçekleştireceği bir sistem.

Sistemin güzelliklerini, piyasadaki rekabet koşullarını ve boşluğu, taksicilerin iflah olmaz tavırlarını anlatmaya kalksak hepsi ayrı ayrı bir makale konusu. Asıl konumuz adaleti sağlamaya çalışan sokak eşkıyaları. Parasını ödeyip ayağına çağırttıktan sonra Uber şoförü dövmek nasıl bir aymazlıktır bunu bana kim açıklayabilir.

Taksici deyince aklımıza çiçek taksi canlanıyor. Takside unuttuğu cüzdanı sahibine götüren, iyilik için birbiriyle yarışan birbirinden güzel insanlar anlatılıyordu. Özlenilen taksici profili bu. Taksicilerin tamamı için yaramaz adam diyemeyiz. İçlerinde emekli olmuş öğretmenler, adab usul bilen İstanbul beyefendileri yok değil. Bu abilerimiz ekmekleri için mücadele ediyorlar ama sayıları da bir o kadar az.  Kısa mesafede yolcu almayan, para üstü yok yalanıyla hırsızlık yapan, araçta sigara içip küfürlü konuşan eşkıyaların sayılarının fazla olması bu beyefendileri gölgede bırakıyor. Her işin içinde çürük elmalar olur ama bu işin içindeki çürük elmalar biraz fazlalaşmaya başladı.

Taksicilere tavsiyemdir. Ekmeğimiz bölünüyor, ekmeğimizle oynanıyor diye ortalığı ayağa kaldıracağınıza kısa mesafe diye araca almayan, yolcuya ana avrat söven taksici meslektaşlarınız var ya; asıl onları ayağınıza çağırıp güzel bir sopa çekin ki taksicilik mesleği bir düzene girsin. Madem adeleti kendiniz sağlayacaksınız o zaman bir an evvel kendinizden başlayın.

Taksicilik aracınızla bize sağladığınız bir lüks değil. Millet işini yarım yamalak yapan, milleti döven taksiciler yüzünden Uber çağırmaya başladı. Bütün taksici kardeşlerime çağrımdır, titreyin ve kendinize gelin. Hiç biriniz vazgeçilmez değilsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.