Ahmet Türkoğlu

Ahmet Türkoğlu

Karayolları Genel Müdürü Trafik İşaretlerini Bil(m)iyor mu?

Karayolları Genel Müdürü Sayın Cahit Turhan dikkatlerine! 29 Ekim–5 Kasım 2013 arasında, bir İstanbul-Ardahan-İstanbul seyahatim oldu.

Gerekçesi: Mahkemede şahit/bilirkişi konumum (Erzurum-Tortum, Asliye Ceza Mahkemesi, 31.10. 2013).

Olay: 10.07.2012 de gerçekleşen otobüs faciası, sonuçlar: 7 ölüm, 46 yaralı ve otobüsün pert oluşu.

Seyahat şekli: Otobüs ile (mağdur firmanın taşıtı).

Amaç: Yolları gözlemlemek.

İfademin Özeti: Karayolları Genel Müdürlüğünün; bu olayın gerçekleştiği yoldaki, önceki ve şimdiki halde kusurları.

Hedefim: Kaza Sonrası Hukukuna Hizmet ve yolun tehlikelerden arındırılıp-güvenli edilmesi=Kaza Öncesi Hukukunu Tesis Etmek. Bunu; ”Karayolu Trafik Güvenliği Ortamını Kurmak ve Korumak” şeklinde algılamak gerekir (tabii ki anlamak isteyenlerce ve tüm vatandaşlarımızca). Eski

Bulgularım:

O günlerdeki makale başlığımdaki gibidir: Katil Yol+Katil Kavşak+Katil Köprü=Şoför Suçlu. Yeni

Bulgularım:

Aynen, o günlerdeki makale başlığımdaki gibidir: Katil Yol+Katil Kavşak+Katil Köprü=Şoför Suçlu. Yani: Değişen bir şey yok. Olanlar da yeterli değil.

Yapılan sözde iyileştirmeler: Orta ve sağ dış kenarlarda bariyerlerin ve bazı hız sınır levhalarının fazlalaştırılması, inşaattayken stabilize olan yolların, asfalt kaplanması.

Peki, Öğrenci=Yaya ve Taşıt Güvenliği?

“Yoğurt Yiyeni Karıştırma!...” der gibi.

Nereden mi belli? Yerleşim yerleri denilen; ilçe, köy, kasaba gibi yerlerden geçerken, makale başlığımız; balyoz gibi iniyor: GÜM! GÜM! GÜÜMMM! diye. Çünkü; yaya/çocuk güvenliği -0- (sıfır)!

Nasıl mı?

Bu yerlere yaklaşırken “yaya” veya “öğrenci/okul” yaklaşım levhaları konmuş. Anlamı şudur: “Geçidin olabileceği yere yaklaşıyorsunuz! Yavaşlayın, Durmaya Hazır Olun!” Gözleriniz; yaklaşım levhalarındaki iç figürlerin, yani yaya ya da öğrenci figürlerinin; mavi zeminli dörtgen levha içindeki beyaz iç üçgende de olmasını ve onun dibinde geçit=zebra çizgilerini arıyor.

Var mı? Hayır yok. Sözde en iyi ihtimalle, yine kırmızı üçgen içerisindeki figürlerin tekrarı var.

Şimdi, Karayolları Genel Müdürü’nü aydınlatma sorularımızla sonuçlara varalım:

1- Kırmızı Üçgen İçindeki Yaya/Çocuk Figürlerinin Mesajları şunlar değil midir?

a- Sürücüye: Yaya Geçidine veya Okul Geçidine Yaklaşıyorsun; Yavaşla, Durman Gerekebilir!

b- Yayaya ya da öğrenciye: Karşıya Güvenle Geçebileceğin Geçidin Az Ötede, Oraya Kadar Yürü! O Geçitte Taşıtlar Durarak, Sana Yol Vermek Zorundadırlar!

2- Mavi Zeminli Dörtgen Levhanın Beyaz İç Üçgenindeki Yaya/Çocuk Figürlerinin Mesajları şunlar değil midir?

a- Sürücüye: Geçide Geldin, Karşıya Geçmek İsteyen/Geçmekte Olan Yayaya/Öğrenciye Durarak Bekleyip, Yol Ver! Ta Ki En Sonuncusu Da Geçene Kadar!!!...

b- Yayaya/Öğrenciye: İşte Senin Karşıya Güvenle Geçebileceğin Tek Yer Burasıdır! Burada Senin Karşıya Geçmek İstediğini/Geçmekte Olduğunu Gören Her Tür Taşıt Sürücüsü Durarak, Sen Geçişini Tamamlayana Kadar Beklemek Zorundadır! Karışıklık Olmaması İçin, Karşıya Geçmek İstediğini, El İşaretinle Sürücülere Belli Edebilirsin! Ardahan-Tortum arasındaki tüm yerleşim yerleri yaşayanları; yayasıyla/öğrencisiyle tehlikede! Bunların, açıkladığım -ve aslında anılan genel müdürlüğün ülkemize yaydığı ve fakat kendisinin artık uymadığı kurallar literatüründen öğrendiğim ve tüm dünyayla da eş olan- şekilde düzeltilmesi gerekiyor.

Anlaşıldı mı; Sayın Cahit Turhan?

Anlaşıldı mı; Sayın Genel Müdür?

Anlaşıldı mı; Sayın Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan?

İşte en bağlayıcı nokta burasıdır: Yani siz; herhangi bir Cahit Turhan değilsiniz! Siz, herhangi bir Genel Müdür değilsiniz! Siz, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan’ sınız ve göreviniz şudur: Yol Kullanıcılarına, Yolları En Güvenli ve Sürdürülür Şekilde Sunmak!) Bugünlük nokta!

Haftaya da işaretli “eğitimlerimizi” sunacağız!

Ahmet TÜRKOĞLU
www.tasimacilar.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.