Ahmet Türkoğlu

Ahmet Türkoğlu

Otobüsçü kaza tazminatı alabilir(mi?)

İşte taze bir örnek: 1 milyon 343 bin TL! Evet, hem de tüm taşıt sürücüleri, sağ kalan yakınları alabilirler! Bunları çokça yazdık, örnekledik.

Ancak, ne yazık ki biz patinaj ediyorsak da, bu hakkını kullanmayanlar; geri geri gidiyorlar, uçurumlarda kayboluyorlar.

Aşağıda haber kupürü ve özeti sunulan olayda; “başka seçenekleri olabilirdi” ihtimali göz önüne alınabilecek bir durum var iken, “sunulan karayolundan başka seçeneği olmayan” her –yol mağduru=yolzede=Karayollarızede- tazminatını çok rahatça kazanabilir.

Haber özeti: “İşçi Mehmet için rekor tazminat” 14.01. 2013 HT: Milli Eğitim Bakanlığı tazminata mahkûm oldu: 1 milyon 343 bin lira.

Gerekçe: iş güvenliği yok

İşçi Mehmet Selim Oğuz'un ailesinin Ankara 9. İş Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, Mardin'de yaptırılan köy okulu ve lojman inşaatında çalışan iki kardeşin; olay gecesi barınacak başka yerleri olmadığı için inşaatta kaldıkları, ısınmak için el arabasında ateş yaktıkları, gece uykuya daldıklarında ateşten çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

Dilekçede, işverenin;

Gerekli teçhizatı sağlamamış olması ve İş güvenliğine aykırı davrandığından kusurlu olduğu öne sürülerek, hayatını kaybeden işçinin geride kalan ailesinin, maddi ve manevi zararlarının karşılanması talep edildi.

Teftiş ve bilirkişi raporları olayın, "iş kazası" olduğunu ortaya koydu ve işverenin; işçilerin kaldığı lojmanda ısınma için gerekli şartları sağlamadığını, gerekli denetimleri yapmayan ve önlemleri almayan Milli Eğitim Bakanlığı ile işçileri eğitmeyen müteahhit Hayrettin Aslan'ın sorumluluklarının bulunduğunu belirtti...

Mahkeme, kararını;
Tarafların olaydan duyduğu üzüntü ve elem derecesi,
Paranın alım gücü,
Ekonomik sosyal durumlar,
Ölen sigortalının yaşı,
Akrabalık durumları ve Kusur oranlarını göz önünde bulundurarak"
6 yıllık yasal faiziyle birlikte verdi.

Yollarımızla karşılaştıralım. Karayollarımızı sunanlar ve denetlemeci olanlar yani Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıklarımız; tazminatları söküle söküle ödemeye mahkûm olurlar!

Ahmet TÜRKOĞLU 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.