Alpay Lök
Kış Lastiği: Üç Soru Üç Yanıt
SORU 1: UDHB’NIN KIŞ LASTİĞİ GENELGESİNİN SON DURUMU NEDİR?
UDHB tarafından 27 Kasım 2012’de devreye alınan “Kış lastiği Genelgesi” 10 Aralık 2012 ve 10 Kasım 2014 tarihlerinde iki önemli değişiklikten geçerek bugüne kadar geldi.
1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında sadece ticari taşıtlara ve sadece şehirlerarası yollarda geçerli olan genelgede 10 Kasım 2014’de son yapılan değişiklikle kış lastiklerinde en az 4mm diş derinliği zorunluluğu getirildi.
Bu genelgeye göre bir lastiğin Kış Lastiği sayılabilmesi için lastiğin kenarında “M+S” ve / veya “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” olması yeterlidir.
Kamyonet ve Minibüs gibi hafif ticari taşıtlarda tüm tekerleklerin Kış Lastiği olması gerekirken, Kamyon, Çekici, Midibüs ve Otobüs gibi Ağır Ticari Taşıtlarda da sadece çekişin olduğu tekerleklere takılı olması yeterli görülmektedir.
Tip Onayı olan Kaplama Kış Lastiği de bu mevzuata göre takılabilmektedir.
Mevzuata aykırı olan ticari araçlara UDHB Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında 519.- TL ceza kesilmektedir.
SORU 2: OTOMOBİLLERE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?
UDHB’nın“Kış lastiği Genelgesi”ne göreA sınıfı belgeli ticari otomobillere Kış Lastiği zorunluluğu vardır.
Aralık 2013’de İçişleri Bakanlığı EGM tarafından yayınlanan bir genelgeye göre 1 Aralık -1 Nisan arasında 54 ilde şehiriçi ve şehirlerarası yollarda tüm araçlarda UDHB’nın genelgesine uygun şekilde Kış Lastiği istenmektedir. Bu zorunluluğa uymayanlara 2918 sayılı Trafik Kanunu 30/1a maddesine uygun şekilde 80 TL trafik cezası kesilmiştir. 2014-2015 kışında ve gelecek yıllarda da bu uygulamanın devam etmesi beklenmelidir.
SORU 3: KIŞ LASTİĞİ NASIL SEÇİLİR?
Kış Lastiği seçerken Kış Lastiği logolu lastik seçilmeli ve mutlaka Lastik etiketinden yararlanmalıdır. Etiketin sol üst köşesindeki Yuvarlanma Direnci yani “Yakıt Tüketimi” konusunda bilgi verirken sağ üst köşedeki "Islak Yolda Fren” değeri de 80 km/h hızdan yapılan fren testi sonucunda durma mesafesini verir. Aracın kış sezonu boyunca yapacağı kilometreye göre tercihen en düşük "Yakıt Tüketimi" ve de en iyi "Islak Yolda Fren”performansı seçilmelidir.
Lastik Etiketi, Kış Lastiği seçimi için içeriğinin eksik olduğu tartışılsa da, tüketicilere yardımcı ve belki de mevzuatın önerdiği tek yol göstericidir.Tüketiciler lastik satıcısında, katalogda veya internette Kış lastiği seçerken mutlaka Lastik Etiketini aramalı ve fiyatın yanısıra etiket üzerindeki üç özelliği incelemelidir.
Kış Lastiği seçerken Lastik Etiketi üzerinde “Islak Yolda Fren” değeri iyi olan lastiğin seçilmesinin, fren mesafesini kısaltacağı ve Kış Lastiği için 5 ile 11m arasında değişen bu farkların bazı kritik durumlarda kazaları önleyebileceği unutulmamalıdır.
Tüketiciler, Kış Lastiği seçimi öncesi aşağıdaki iki sorunun yanıtını aramalı ve önemli bir karar vermelidir:
- Ucuz veya “hesaplı” Kış Lastiği alıp aradaki fiyat farkını ve belki de fazlasını yakıta vermek tasarruf veya “hesap” mıdır?
- “Islak Yolda Fren” değeri kötü, yani “riskli” bir Kış Lastiği almak ne kadar Risk Yönetimidir?
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.