Dijital takografınız akıllı mı?

Yasal açıdan bakarsak, dijital takografın ‘’Akıllı’’ olanı yoktur. Ülkemizde kullanılmakta olan takograflar yürürlükteki mevzuata göre ‘’Dijital takograf’’ olarak tanımlanmaktadır. Yine mevzuatta tanımlandığı şekli ile ‘’Üç’’ nesil dijital takograf bulunmaktadır. AB ülkeleri, 15 Haziran 2019 da  yeni tescil edilen araçlarda  başka ve çok yeni olan ‘’Akıllı Takograf’’ kullanmaya başlamıştır. Akıllı takograf, AETR ülkelerinde ve bizde, muhtemelen 2024 gibi yeni tescil edilen ve uluslararası taşımacılıkta çalışan araçlarda kullanılmaya başlayacaktır. Kısaca; mevzuatta tanımlanmış en yeni ve son nesil dijital takograf, üçüncü nesil dijital takograftır ve daha yenisi olmadığı gibi ilerde de olmayacaktır.

Aracın tescil tarihine göre, takılması gereken dijital takograf nesli aşağıdaki gibidir?

1 Ekim 2011 tarihi öncesi                   : 1 nci nesil dijital takograf

1 Ekim 2011- 1 Ekim 2012 arası        : 2 nci nesil dijital takograf

1 Ekim 2012 sonrası                           : 3 ncü nesil dijital takograf

 

Şu anda yerli takografların hepsi 3 ncü nesildir. İthal olan dijital takografların 1 nci ve 2 nci nesil olanları pazarda vardır. Ancak bunlar, sadece 1 nci ve 2 nci nesil dijital takograflar arızalandığında, onların yerine takılabilirler. Türkiye’de akıllı takogafların kullanılması yasak olduğu gibi, akıllı takograflara hizmet verecek altyapı da yoktur.

Neden bunları yazma ihtiyacı duyduk? Sahada sürücü ve yöneticilerin sık sık ‘’Akıllı Takograf’’ tan bahsettiğini duyuyoruz. Bu nedir diye sorduğumuzda, bazı dijital takograf markalarının 3 ncü nesil  takograflarını  belirtiyorlar. Tüm markaların 3 ncü nesil takografları benzer özelliklere (Mevzuat gereği) sahiptirler, markalar arasında bazı farklılıklar vardır, ancak bu farklılıklar o markayı diğerlerinden daha akıllı yapmaz. Sonuç olarak, firmalar bu tür pazarlama / satış argümanlarına kanmasınlar, akıllı olsunlar!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.