En beğenilen dijital takograf!

Sosyal medyada resimdekine benzer paylaşımlar dolaşıyor. Anladığım kadarı ile en beğenilen dijital takograf bu. Merak ettim ve biraz inceleme yaptım.

Pars dijital takograf yerli üretimdir. AB tip onaylı ve ilk tip onayını 2016 yılında almıştır. Takografta yazılımsal ve donanımsal olarak birçok iyileştirme yapılmış olmasına rağmen, tip onayında bir değişiklik olmamıştır. (Takograf cihazları Yönetmeliği Gereklilik 272; Cihazın yazılımı veya donanımında veya imalatında kullanılan malzemelerin yapısındaki bir değişiklik, kullanılmadan önce, Bakanlığa bildirilmelidir. Bakanlık ya imalatçının tip onayı kapsamının genişletilmesini teyit etmelidir ya da ilgili fonksiyonellik, güvenlik ve/veya birlikte çalıştırılabilirlik belgelerinin bir güncellemesini veya teyidini isteyebilir.) . Genelde yurtiçi nakliyatta çalışan firmalar tercih etmektedir. Nedense, daha ucuz olmasına rağmen ( İthal takograflar, ortalama 7500 TL,  yerli takograflar 5000 TL civarında satılıyor) uluslararası nakliyatta çalışan firmalar tercih etmemektedir. ASELSAN ve PARS’ın takograf üreteceği duyurulduğunda, 1 milyar doların yurtdışına çıkışının önleneceği, yurtdışına ihraç edileceği açıklanmıştı.

Tahminlere göre, bugüne kadar ASELSAN 25.000 adet kadar, Pars ise 50. 000 adet kadar takograf üretmiş olabilir. Hepsinin araçlara takıldığını kabul etsek, takograf fiyatının 300 EUR olduğunu düşünürsek,  tamamı 22.500.000 EUR eder. Galiba, yanlış hesap yapılmış.

Beklenmeyen arızalar nedeni ile, bu miktarın %  10-20  kadarının geri dönmüş olması muhtemeldir. İthal takograflarda geri dönüş oranları çok düşüktür ve binde olarak ifade edilebilecek seviyededir. Geri dönen takografların, onarılarak servislere iade edildiği bilgisi vardır. VDO ve Stoneridge dijital takografların kapağı açıldığında, artık kullanılamaz yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. EFAS dijital takografta ise, kapak açılabilir, sadece pil değişimi ve içerde kart kalmışsa, kart çıkarılabilir. Başka bir işlem yapılamaz. Sosyal medyada, Pars takografın açıldığı ve içinde havya ile işlem yapıldığına dair videolar vardır . (https://www.facebook.com/kerem.okyay.35/videos/5434967126565458).  Pars firmasının, servisler tarafından yapılacak işlemler ve nasıl yapılacağına dair bir dökümanı yoktur. Bu nedenle, servislerde yapılan onarım işlemlerinin yasal olarak durumu nedir, karar vermek zordur. Takograf mevzuatına göre onarım (Tamir); Bir hareket sensörünün veya araç ünitesinin, güç kaynağı ile bağlantısının kesilmesi veya diğer takograf cihazı aksamından ayrılması veya açılmasını gerektirecek her hangi bir tamir, olarak tanımlanmaktadır.  Yani, sadece tak- çıkar işlemine izin verilmektedir.

Yurtiçi nakliyatta çalışan sürücüler neden Pars takografı tercih ediyor? Hele birde 7500 TL’ye aldığı bir ithal takografı verip, üstünede para vermeyi teklif ediyor? Uluslararası nakliyatta çalışan firmalar, ucuz olmasına rağmen neden yerli takografları takmıyor?  Olumsuz bir şey düşünmek istemiyorum. Olumsuz bir şey olsa, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız kesinlikle göz yummayacak, gerekeni yapacaktır! Ama, yukardakine benzer paylaşımları görünce, insan ister istemez düşünüyor? Sürücüler ve firmalar neden, bir takografı özellikle tercih edebilir?

  • Takograf, verileri  sürücü veya firma lehine yanlış hesaplıyor ve kaydediyor olabilir.

  • Takografın verileri, bir hile ile siliniyor olabilir.

  • Takograf yazıcısından alınan sürücü etkinlik raporunda, sürücü çalışma sürelerini az gösteriyor olabilir.

  • Diğer takograflara göre daha ucuz olabilir.

  • Takograf yerli olduğu için tercih edilebilir.

  • Takograf çok sağlam ve doğru çalışıyor olabilir.

Okuyucularımızın bu konuda  bilgi ve değerlendirmeleri varsa ve iletirlerse memnun oluruz.

Bilal Yeşil

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum