Sürücü Etkinlik Belgesi, Sahtesine Dikkat!

Etkinlik belgesi; sektörde genelde izin belgesi olarak isimlendirilmektedir. Araç sahipleri, sürücünün kayıtlarında (Analog takograf kağıdı, sürücü kartı ve takograf hafızası) ne yapıldığı bilinmeyen süreler için (izin, hastahane, hasta istirahat, görev, mevzuat kapsamına girmeyen bir araç kullanma, diğer işler vs..) bir etkinlik belgesi düzenlemek ve seyahat başlamadan önce sürücüye vermek zorundadır. Sürücü bu belgeyi 30 gün süre ile yanında bulundurmalı ve sorulduğunda göstermelidir. Bu belgenin şekli, sözleşmelerde gösterilmiştir. Kontrollerde sorun yaşamamak için bu form kullanılmalıdır.

Bu formları çeşitli dillerde linkinden indirebilirsiniz.

https://www.dropbox.com/s/4qxgaiwom0bmc6z/Etkinlik%20belgesi.zip?dl=0   

Etkinlik belgesi ve kullanımı, maalesef, bizim mevzuatımızda detaylı olarak açıklanmadığından (Eksiklik) , firmalar hata yapabilmektedir. Etkinlik belgesi ile ilgili bilgilerin bulunduğu, uluslararası nakliyatta çalışan sürücülerin çalışma kurallarına ilişkin AETR Sözleşmesi’nin güncel Türkçe çevirisi de bulunmamaktadır. AETR sözleşmesinin güncel İngilizce veya Almanca çevirisinden bakılabilir.

Sürücüler, kontrol için durdurulduklarında, son 29 takvim gününde ne yaptıklarını dakika dakika belgelemek zorundadırlar. Yukarda belirtildiği şekilde, kayıtlarda ne yapıldığı belli olmayan süreler için ‘’Etkinlik Belgesi’’ düzenlenir. Nakliye şirketleri, benzer bir belge hazırlamakta, ancak bu belgeyi ‘’İzin belgesi’’  olarak tanımlamaktadır. Bu kullanım hatalıdır. İzin durumu, etkinlik belgesinin hazırlanmasını gerektiren durumlardan sadece birisidir. Polis, izin durumlarında, kayıtlarda sürücünün izin yaptığı kayıtlı olmasına rağmen, emin olmak için ayrıca belgesi isteyebilmektedir.

Etkinlik belgesi düzenlenmeden önce, mutlaka kayıtlar incelenmeli, dijital Takograf Sürücü kartı verileri indirilerek bir analiz yazılımı ile açılarak, belge düzenlenecek sürenin başlangıç ve bitiş zamanı ve ne tür bir çalışma faaliyet yapıldığı belirlenmeli, sonra etkinlik belgesi düzenlenmelidir. Bu belgenin aslı ıslak imzalı olarak sürücüye verilmeli, kopyası şirkette saklanmalıdır. Çünkü şirket merkezinde yapılacak bir denetimde, kontrol edilecek belgelerden birisi ‘’Etkinlik Belgesi’’ dir. 30 gün süre ile tam fonksiyonlu olarak deneyebileceğiniz bir analiz yazılımını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz;

https://www.dropbox.com/s/d2ydxs3b6z6u84q/CarTracker_Digital_V11073.zip?dl=0.

Bu yazılım kullanılarak 16 dilde otomatik olarak etkinlik belgesi düzenlemek te mümkündür.

Uygulamada ise, hem sürücüleri ve hem de firmaları zor duruma düşürebilecek bir durum ile karşı karşıyayız. Firmalar, yukarda belirtilen şekilde belge hazırlamadıkları için, sürücüler sınır kapılarında, sahte belge düzenleyen kişilerden etkinlik belgesi almaktadırlar. Bu kişiler, firmaların kaşelerini kopyalayarak, sürücülerin taleplerine göre, kayıtlı verileri dikkate almaksızın, sahte belge düzenlemektedirler. Tabi bunun karşılığında sürücülerden bir ödeme almaktadırlar. Yapılacak kontrollerde, kayıtlar ve etkinlik belgesindeki bilgiler birbiri ile uyuşmadığı için yüksek cezalar ödemek durumunda kalındığı gibi, sahte belge kullanıldığı içinde ceza davası açılabilmektedir. Firmalara ve yetkililere duyurulur!

Etkinlik belgesini indirmek için tıklayın

 

Bilal Yeşil
Taşımacılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.