Takograf ve Sürücü Kartı Verilerini İndirin!

Dijital Takograf ve sürücü kartı verilerinin indirilmesi, saklanması ve analizi, hem uluslar arası mevzuat ve hem de milli mevzuat kapsamında zorunludur ve firmaların sorumluluğudur. Türkiye’de yeterli denetim olmadığı için, sadece yurt içinde çalışan firmalar kendilerini bu sorumluluktan muaf zannetmektedirler.

Ancak uluslararası taşımacılık yapan ve özellikle AB ülkelerine yönelik çalışan firmalar risk altındadır. Bundan bir yıl öncesine kadar, Almanya denetim ekipleri Takograf verileri veya sürücü kartı verileri indirilmediği için firmalara 500 EUR kadar ceza kesmekteydi. Ceza kesildikten sonra, firmalara kendilerini savunmaları için 15 gün süre verilmektedir. Firmaların bu süreyi iyi değerlendirmesi ve varsa haklı nedenleri ve delilleri göndermeleri menfaatlerine olacaktır. Bir çok firma buna tenezzül bile etmemektedir.

 

image002-004.jpg


2017 yılı içinde ise; kontrollerin daha kapsamlı yapıldığını, firma kartının takografa tanıtılmaması,  Takograf ve sürücü kartı verilerinin indirilmemesi, bu verilerin süresinde indirilmemesi veya, savunma taleplerine cevap verilmemesi gibi ihlallerin, birinin, birkaçının veya tamamının mevcudiyetine göre 250 EUR-20.000 EUR arasında cezalar kesildiğini görmekteyiz. Firmaların bu konuda dikkatli olması, kendi yararlarına olacaktır. Ayrıca, yurt içi nakliyatta çalışan firmalar da gerekli tedbirleri almazlarsa, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ciddi sorunlar yaşayabilirler. Çünkü Mart 2017 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yayınladığı bir genelge ile, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Takograf ve sürücü kartı verilerinin her ay bakanlığın belirteceği sisteme yüklenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu verileri Takograf ve sürücü kartından indirmiş iseniz,  bakanlığın sistemine yükleyebilirsiniz, yoksa yine mağdur edebiyatı yaparsınız. Bu zorunluluk başlayalı  7 seneden fazla oldu. Bu söyleme inanacak pek kimse bulamazsınız artık!
 

 

Bilal Yeşil
Tasimacilar.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.