Taşımacılar yükünüz tehlikede, Hırsızlık olayları artışta

Avrupa’da Sektörel yayın yapan  medya kanallarında çıkan haberlere göre, TIR’lara yönelik saldırı ve hırsızlık olayları giderek artmaktadır. Almanya’da yılda 26.000 TIR saldırıya uğramaktadır. Doğrudan oluşan zarar 1,3 Milyar EURO, dolaylı masraflar ( Sigorta, bekleme süreleri, gecikmeler vs..) 900 Milyon EURO’dur.

Avrupa genelinde ise 200.000 TIR saldırıya uğramaktadır ve zarar 8 Milyar EURO’dur.  Avrupa genelinde her 10 dakikada bir TIR soyulurken, Almanya’da bu rakam her 20 dakika birdir. 2017 yılı Ağustos ayı itibarı ile, bir önceki yılın aynı dönemine göre saldırılar %24,1 artmıştır.

Araçlar genelde, güvenlikli olmayan TIR park alanlarında saldırıya uğramaktadır. Hırsızlık olayları en çok Cuma ve Pazartesi günler gerçekleşmektedir. Bu olayların arkasında genelde uluslar arası faaliyet gösteren suç çeteleri çıkmaktadır. Bu suç çeteleri yüksek değerli yüklere yönelmektedir. Yük yola çıkmadan, yük cinsi ve güzergah  hakkında bilgi almaktadırlar. Bu bakımdan, siber güvenlik önem arzetmektedir.

tir-hirsizlari.jpg

Hırsızların uyguladığı bazı teknikler şu şekildedir;

1.Araç yüklenip yola çıktıktan sürücü telefonla aranarak, yükün boşaltma  ve teslim adresinin değiştiği bildirilmektedir. Alternatif yöntem ise; sürücü yük teslim adresine varmadan hemen önce, alıcı firmanın çalışanları görünümünde iş elbiseleri giymiş kişiler,  sürücüyü karşılamakta ve yükü başka bir araca aktarmaktadır.

2.Sürücü boşaltma yerine geldiğinde, boş boşaltma rampası olmadığı bu nedenle başka bir araca aktarılması gerektiği bildirilmektedir. Sürücü beklemek zorunda kalmadığı için memnun olmakta ve  kabul etmektedir. Böylece yük hırsızların eline geçmektedir.

3.Sürücü seyir haline iken, bir araç  sürücüye aracında bir sorun olduğunu bildirmekte, sürücü sorunun ne olduğunu anlamak için sağa çekip durunca, sürücü etkisiz hale getirilerek, yük başka bir araca aktarılmaktadır.

Hırsızlık olaylarına karşı bazı teknolojiler ve yöntemler geliştirilmektedir. Dorseler için  takviye edilmiş kilit sistemleri, sadece yetkili kişilerin  açabileceği elektronik kilit sistemleri, motor bloke sistemleri, alarm sistemleri vs. gibi.

Güvenlik birimleri ise hırsızlık olaylarına karşı  firmalara ve sürücülere aşağıdaki  tedbirleri önermektedirler;

-   Yükün cinsine ve güzergaha göre uygun araç ve güvenlik tedbirleri belirlenmelidir.

-   Gizli bilgiler iyi korunmalıdır. Çalışanlar güvenlik tedbirleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bilgiler          çalışanlarla , bilmesi gereken prensibine göre paylaşılmalıdır.

-   Yeni alt yüklenicilere karşı dikkatli olunmalıdır. Özellikle, yük, mesafe ve fiyat arasında bir  çelişki         varsa! Alt yüklenicilerden  de benzer güvenlik tedbirlerini almaları istenmelidir.

-   Özellikle, alt yükleniciye sadece ücretsiz e-posta ve mobil telefon ile ulaşılabiliyorsa, son derece        dikkatli olunmalıdır.

tir-kamyon-hirsizlari.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.