Göksel Ovacık

Göksel Ovacık

Mevsimler Değişiyor

Mevsimler değişiyor, gündemler değişiyor ama özel halk otobüsü işletmecileri için fazla değişen bir durum maalesef yok.

Zaman hızla geçiyor ve engellilerle ilgili yasanın yürürlüğe girmesine 1 aylık bir süre kaldı. Bizler ne yapıyoruz, kimse bilmiyor.

2005 yılında çıkan yasa, 2012 yılı 12 Temmuz tarihinde uygulanacak. Bu yasaya göre ‘Tüm toplu taşıma araçları engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek’ deniyor. Bizler ne yaptık, araçlarını değiştiren alçak tabanlı araçlar alabilen esnaf arkadaşlarımız sorunu çözmüş oldu. Peki, kalanlar ne yapacak; geri kalanlarda bireysel çabalarla her basamaklı araca engelli aparatı takarak bu sorunu çözeceğini düşündü ama düşündüğü gibi olmadı. Çünkü geçtiğimiz günlerde TSE (Türk Standartları Enstitüsü) bu konu ile ilgili bir tanım yayınladı. Araçlara takılacak engelli aparatları için TSE belgesi olması gerekiyor ve seri üretilmesi gerekiyor. Tek tek merdiven altı atölyelerde yapılan aparatların kabul edilmeyeceği kamuoyuna bildirdi.

Ama biz hala beklemedeyiz ve süre belki uzatılır, bizlere zaman verilir gibi beklentilerimiz oluşmuş durumda. Diğer taraftan ise internet haber sitelerinde engelliye uygun olmayan toplu taşıma araçlarına korsan taşımacılıktan 1.950 TL. ceza yazılacağına dair haberler çıkıyor ama biz hala beklemedeyiz.

Mavi(Abonman) Kart

Beklediğimiz diğer bir konu da, 2010 yılından beri nedeni ve sebebi ne olduğunu anlamadığımız mavi kart yolcu taşıma ücretlerinde yapılan indirim.

2006 yılında yapılan protokol ile tam yolcu 90 krş. İndirimli yolcu 50 krş olarak belirtilmişken, 2010 yılının 10 ayında tam yolcu ücretleri 60 krş. İndirimli yolcu ücretleri 30 krş. düşürülmüştür. Bu uygulamanın nedeni anlaşılamamıştır. Bu konu da vaatler, verilmiş sözler verilmiş ama hala bir uygulama olmamıştır. Konu yargıya taşınmıştır. Davayı kazandık, sorun bitti. Hatta geriye dönük haklarımızı alacağımız gibi afakî gerçek olmayan söylemler yayınlamıştır.

Asıl gerçek şudur; yargı bu dava konusunu ret edilmiştir. Nedeni, sonucu nedir biz bilmeyiz ama gelinen nokta budur. Konunun çözüleceği yer tek başına yargı değildir. Bu sorunun etkin ve tutarlı bir çalışma ile bizlere ve kadar zarar verdiğini ciddi bir dille anlatarak sonuca yönelik çalışma yapılması gereklidir.

Nakit ücretlerin kaldırılması ile bizlerin geliri, gideri nedir herkes tarafından bilinmektedir. Yani gelir bellidir, gider de bellidir. ‘Biletçilerin kaldırılması ile gelirlerinizde bir düşme yaşanırsa bu uygulama gözden geçirilir ve acil düzenlemeler yapılarak mağduriyetler önlenecektir, her son durağa Akbil satış büfeleri konacak, deniz taşımacılığında nakit ücretlendirme kalkacak, Akbil hak edişlerimizin banka teminatı altında ödenesi yapılacak’ diye sözler verilmişti. O sözleri hatırlayan yok sanırım. Ama esnaf arkadaşlar unutmadı. Bu sözlerin tutulmasını sabırla beklemekteyiz

Saygılarımla,

Göksel OVACIK

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.