Göksel Ovacık

Göksel Ovacık

Nereye Gidiyoruz

Bu soruyu son zamanlarda kendimize daha sık sormaya başladık. Çünkü özel halk otobüsü işletmecileri olarak her gün yeni sorunla karşı karşıya kalıyoruz ve çözüme yönelik umutlarımız günden güne tükeniyor.

Evet, bu soruyu soruyoruz ama kimseden nereye gittiğimizi nasıl bu kötü gidişi durduracağını bilmiyor maalesef.

Son kötü haber de sayın başbakandan geldi. Türkiye genelinde hiç bir süre kısıtlaması olmadan 65 yaş üstü yolcuların ücretsiz taşınması gerektiğini ve bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Tüm özel halk otobüsü camiası bu kararla ne yapacağını şaşırdı. Herkes beklenti içine girdi. Esnaf odaları, şirketler, kooparatifler, derneklerin yöneticileri bu önemli sorun için seferber olup, yetkililere konunun vahametini anlatırlar ve çözüm ararlar diye düşündük. Ama bu yazıyı yazdığım ana kadar hiçbir yöneticinin bir girişimde bulunduğunu bilmiyorum. Hâlbuki bu karar açıklanır açıklanmaz ciddi bir katılımla Türkiye’nin her yanından gelecek özel halk otobüsü işletmecilerle bir kamuoyu oluşturmak gerekirdi.

65 yaş üstü yolcularımızın ücretsiz taşınması bir sosyal politikalar gereği olabilir devletimizin görevidir. Biz de ücretsiz taşırız. Buna diyeceğimiz yok ama Anadolu’nun küçük ilçeleri genellikle emekli kentleri olmuş, büyükşehirlerde emekli olanlar ise doğdukları yere geri dönmüşler. Bu tip ilçelerde toplu taşımacılık yapan esnaf arkadaşlar nasıl hayatını idame ettirecek. Eminim kara kara düşünüyorlar işin içinden çıkamıyorlardır.

Yetkililere önce şunu anlatmak gerekiyor. Son yıllarda giderlerin artması ile özel halk otobüsü işletmecileri aracını yenileyemiyor. Kazançlar iyice düştü. Esnaf yatırdığı sermayenin karşılığını alamıyor. Üstüne bir de bu sorun gelirse birçok araç servise devam edemeyebilir.

Hep yıllardır söyleriz devlet bizi sübvanse etsin diye bu da zor gözüküyor. Bunu beklemek yerine bizden alınan vergilerde bir indirime gidebilir. Bu ÖTV, KDV olabilir ama bunun içinde önce sıkıntılarımızı mağduriyetimizi belgelerle ciddi bicimde anlatmamız gerekir ki, masaya oturma şansımız olsun. Temennimiz tren kaçmadan gerekeni yapalım.

Aile ve sosyal politikalar bakanı yaptığı bir açıklanmada 17 kalem ücretsiz taşıdığımız yolcuları 24 kaleme çıkarttığını biliyoruz. Yolcularımızın % 15 yakını ücretiz taşıdığımızı göz önüne alırsak buda bizi ciddi etkileyecektir. Bunları dile getirmek çözümüne çalışmak gerekiyor. Bizlerin bir özel işletme olduğunu unutmamak gerekir.

Saygılarımla,

Göksel OVACIK 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.