İlyas Yıldız

İlyas Yıldız

SERVİSÇİNİN AHI SİZE KALMAZ..!!!

İBB her yıl OKUL ve PERSONEL servis hizmetleri için taşıma fiyat düzenlemesi yapar.

Ancak bu fiyat listesinin uygulanıp uygulanmadığı noktasında her ne hikmetse denetleme yapmaz.

Üç maymunları oynar.

KÖR ve SAĞIR olması bir yana aynı zamanda DİLSİZ’ dir..!!!

Daha önceki yazılarımda da değinmiştim, yine değinmeden geçemeyeceğim.

Servis camiası dıştan bakıldığında insanlara cazip bir iş kolu gibi gelse de içine girilmeyene kadar tabiri caizse cehennem azabından farklı olmadığı anlaşılsa da sermayesini kediye yüklediğini fark eden insan için artık çok geçtir..!!!

İşin bu denli zorluğuna karşılık bu camianın sözde servisçinin yanında yer alan ÇAKALLARI’ da vardır.

Bunların servisçinin hakkını arıyormuş gibi işin içine dâhil olmaları halinde işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.

Camia olarak son dönemde servisçiler arasında meydana gelen İNTİHAR olaylarına hep birlikte tanık olduk. Bu konuya açıklık getirmek gayesi ile servisçinin GELİRİNE karşılık GİDER’ ine bir göz atalım istedim.  

YILLIK GELİR VERGİSİ, KDV ve STOPAJ’ ın haricinde kullandığı ticari aracın yıllık MTV’ si yanı sıra YAKIT masrafı olmazsa olmazıdır.   

AMORTİSMAN giderlerine ek her yıl yaptırmak zorunda kaldığı ZORUNLU MUAYENE, KASKO, ZORUNLU MALİ TRAFİK SİGORTASI.  

Bunlar bilinen şeyler.

Ancak, ‘’Hesabını bilmeyen kasap ne satır bırakır ne masat’’ sözünden hareketle işi içinde ÇAKALLARIN olduğu bir meslek dalında örgütlenme bilincinden yoksun servisçinin içinde yaşanan İNTİHAR olaylarını tartışmanın bence hiç bir anlamı olmaz.

Yukarıda izah edilen tüm bu masraf ve dolaylı giderlere ek son zamanda düzenleme adı altında TUHİM tarafından sürpriz bir şekilde servisçiye dayatılan FERDİ KOLTUK POLİÇESİ ile işin içinden çık çıkabilirsen artık..!!!

Servis camiasında 25 Mayıs 2015 öncesi ve sonrası oynana OYUNLAR dönen DOLAPLAR o kadar çok ki, tarih sizi Affetmeyecek İBB başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ

Yalnız sizi değil elbette, sözde servisçinin temsilcileri konumundaki İTO ve İSAROD benzeri kurumların başında o koltuklara yapışırcasına kılı kıpırdamayan unsurlar dahil etrafındaki ÇAKALLARI’ da tarih affetmeyecek..!!!

Siyasal heveslerle bir plaka sevdasına yola çıkılan ancak yüze göze bulaştırılan 25 Mayıs 2015 den bu yanı neler değişti bir bakalım;

1-) Yol belgesi ücretsizken 100,00 TL ye çıktı.

2-) Şoför kartı diye bir şey yokken 100,00 TL karşılığında İBB tarafından böyle bir zorunluluk getirildi.

3-) 25 Mayıs 2015 öncesi FERDİ KOLTUK POLİÇESİ olmayan YOL BELGESİ alamayacak ki, bu poliçe fiyatı 590,00 TL ile 1500,00 TL arasına değişmektedir. 

4-) Sürücüye 61 yaş sınırlaması; Evet, sorun teşkil eden durumlar da yok değildir, bunların başlıcaları; aşırı HEYECAN, PANİKATAK rahatsızlığı, DİKKAT DAĞINIKLIĞI, REFLEKS YAVAŞLIĞI gibi pek çok neden MANEVRA becerisini düşüreceğinden böyle bir sürücünün trafiğe çıkması hem kendisine hem de trafikteki diğer araçlara hatta yayalara bile zarar verebileceğinden son derece tehlikelidir. Bahsi geçen rahatsızlıklar TIBBİ konular olup bunlardan kurtulmanın çaresi herhangi bir kazaya sebep olmadan önce doktor raporu ile tespit edilip giderilmesidir, eğer çözüm yoksa o kişinin yaşı kaç olursa olsun verilecek rapora göre ehliyetinin İPTAL yoluna gidilmesidir… ‘Sözü edilen rahatsızlıklar araştırılıp tıbbi sonuçlar elde edilmeden sürücüye yaş sınırlamasının getirilmesi son derece yanlıştır ilerde HUKUKSAL bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır.’

Özetle; D2 BELGESİ için yapılan FERDİ KAZA SİGORTASI servisçilerden de isteniyor ancak, servisçinin şehirler arası çalışmasına olanak tanınmıyor, buda ayrı bir sorun..!!!

YETKİ BELGESİ, TAŞIT KARTI, TAŞIT KULLANMA KARTI, YOL BELGESİ İsteyen TUHİM ticaretiniz hayırlı olsun.

Yapılan son hesaplamalara göre bir servisçinin vergi, harç ve amortisman vb dahil bir araç için aylık gider 1145,00 TL oldu.

Belediyenin verdiği fiyat listesine göre servis araçlarında kontak açma: 97,00 TL. Her bir km de uygulanması gereken ücret 0.97 TL’ dir.

Peki, taşeron üzerinden varsayılıp belediyece ilan olunan bu ücret gerçekten uygulanıyor mu, hayır.

Şirketler ihale alırken belediyenin öngördüğü fiyatı göz önünde bulundurmadan teklif veriyorsa hiç kimse kusura bakmasın bu iş böyle yürümez.  

Belediyece verilen fiyat öngörülüyorsa şayet herkesin kafasına göre sözleşme hükmünün feshi kaçınılmazdır.

İster özel sektör olsun ister devlet kurumu: belli sayıda araç sayısı mevcut şirketlerle sözleşme imkânı tanınıyorsa şayet bu anlamda bireysel sözleşmeye de imkân tanınmalıdır. Ancak bu şekilde gerçek manada servis hizmeti veren taşeronun hakkı korunmuş olur.

Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar ancak bu makalede son cümlemi sarf etmek adına içimden geçeni söylemesem rahat edemem!

Siyasal RANT uğruna bu işe KAN bulaştıran, meslektaşlarımızı çeşitli şekillerde İNTİHAR’ a sürükleyenler arasında kimler varsa dilerim misliyle karşılığını bulurlar.  

SERVİSÇİNİN AHI SİZE KALMAZ ELBET, KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER..!!!

 

 

İlyas YILDIZ

ardahanmedya@gmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum