AB Mobilite Paketi Yasalaştı

9 Temmuz 2020 tarihinde AB parlamentosunda Mobilite paketi oylanmış ve kabul
edilmiştir.Buna göre;

 1) Sürücüler  normal haftalık dinlenmeyi araç içinde geçiremeyeceklerdir (Daha önce uygulamaya başlanmıştı, ama mahkeme kararı ile).

   2) Bir sürücü başka bir AB ülkesi içinde 3 yurtiçi taşıma yapabilecek, akabinde en az 4 gün süre ile ülkeyi terkedecektir.

   3) Sürücüler, hangi ülkede yurtiçi taşımacılık yapıyor ise, o ülkede geçerli asgari ücreti talep edebilecektir. Transit taşımalar ile tescil eden ülkeden diğer AB ülkelerine gidiş ve dönüşlerde bu kural geçerli değil.

   4) Sürücüler en geç üç hafta sonunda, araçlar en geç sekiz hafta sonunda ülkelerine dönmek zorundadır.

 

Ayrıca, eFTI (Elektronik yük bilgi sistemi) yönetmeliği yasalaşmıştır.2025 te yürürlüğe girecektir.

Yürürlüğe giren bu mobilite paketinde dikkat çeken konulardan biri, kullanılmakta olan dijital takografların ve analog takografların yeni nesil akıllı takografların ikinci nesli ile değiştirme zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Bugüne kadar geçerli olan uygulamada, halen araca takılı olan takograf arızalanmadığı sürece, yeni nesil takograflar ile değiştirme zorunluluğu yoktu. Ancak bu kural, sınırı aşan taşımacılık yapan araçlar için geçelidir ve takograf takma zorunluluğu sınırı aşan taşıma yapan 2,5 ve 3 Ton araçları da kapsayacaktır.

taco.jpg

Mobilite paketinin, sürüş ve dinlenme süreleri ile ilgili hükümleri Eylül 2020 den itibaren,  kabotaj ile ilgili hükümleri Mart 2022 den itibaren, sınırı aşan taşımacılık yapan araçların ikinci nesil akıllı takograflara geçmesi Eylül 2023 ten itibaren yürürlüğe girecektir. Takograf teknolojisi oldukça gelişmiş olmasına rağmen, bu uygulamaların başarıya ulaşmasının ancak etkin bir denetim ile mümkün olacağı ifade edilmektedir.

Yukarda da belirtildiği gibi, bu kurallar AB ülkeleri için geçerlidir. AB ve AETR arasında AETR sözleşmesi üzerinde müzakereler devam etmektedir. Bu kuralların AETR ülkelerine de yansıması olacaktır,  şu an için bu yansımanın nasıl olacağını bilemiyoruz. Yalnız, Türkiye’nin diğer AETR ülkelerinden bir farkı vardır, AB ile gümrük birliği anlaşması imzalamıştır ve tam üyelik müzakereleri teoride devam etmektedir. Bu bakımdan bizi etkiler mi, firmaların incelemesinde ve ona göre tedbir almasında fayda vardır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.